Shiffrinovej útok na rekordnú stovku, v Söldene aj traja Slováci

❚❚

Bratislava 25. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Giovanni Auletta,TASR-Michal Svítok,Pavel Neubauer,Dano Veselský)

 

Tradičnou ľadovcovou ouvertúrou v Söldene odštartuje cez víkend nová sezóna Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Najväčšie ašpirantky na celkové prvenstvo sú medzi ženami Lara Gutová-Behramiová, ktorá obhajuje veľký glóbus z predchádzajúceho ročníka a Američanka Mikaela Shiffrinová. Tretia spolufavoritka Petra Vlhová ešte naberá kondíciu a cvičí v posilňovni po zranení a návrat na svahy plánuje v decembri. V úvodnom obrovskom slalome však bude štartovať Rebeka Jančová a Slovensko bude mať zastúpenie aj medzi mužmi v osobách bratov Adama a Andreasa Žampovcov. V mužskej kategórii bude obhajovať celkový triumf Švajčiar Marco Odermatt, ktorý sa stal celkovým víťazom prestížneho seriálu trikrát za sebou

Mikaela Shiffrinová
Na snímke americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová

V Söldene sa cez víkend bude konať už 31. ročník pretekov, po prvý raz sa tam elitní lyžiari stretli v roku 1993. Štart na ľadovci Rettenbach je vo výške 3030 metrov nad morom, cieľ je vo výške 2670 metrov. V roku 2002 sa tu stala kuriózna vec, na stupňoch pre víťazky v obrovského slalomu sa postavili vedľa seba Andrine Flemmenová z Nórska, Rakúšanka Nicole Hospová a Tina Mazeová zo Slovinska. Po prvý raz a zatiaľ naposledy v histórii SP mali všetky tri rovnaký čas. V roku 2014 sa z triumfu po rovnakom cieľovom čase tešili domáca Anna Fenningerová a Shiffrinová. V prvých pretekoch pred 31 rokmi zvíťazili Anita Wachterová z Rakúska a Franck Piccard z Francúzska.

.

Rakúske stredisko ponúkalo stabilitu čo sa týka snehu a počasia, preteky v oboch kategóriách sa tu nešli len v roku 2006, keď organizátorov prekvapilo veľké teplo. V uplynulom období však bolo viac problémov. V roku 2010 nedovolila hustá hmla dokončiť 2. kolo mužov, v roku 2017 museli pre silný vietor zrušiť tak isto preteky mužov a o rok neskôr pre silné sneženie a vietor. Pred dvoma rokmi nemohli pretekať ženy pre vietor a sneženie a vlani odjazdili muži len prvé kolo.

Vlhová v Söldene nikdy nezvíťazila, v rokoch 2020, 2021 a 2023 bola vždy tretia. Jej konkurentka Shiffrinová tu zvíťazila dvakrát, trikrát bola druhá a dvakrát tretia. Fenomenálna Američanka má na konte 97 triumfov vo SP a športová verejnosť bude sledovať jej útok na rekordnú stovku. Dvadsaťdeväťročná lyžiarka získala veľký glóbus v prestížnom seriáli v rokoch 2017, 2018, 2019, 2022 a 2023.

.

Do Svetového pohára by sa mohla tento rok vrátiť aj jej krajanka Lindsey Vonnová. O návrate štvornásobnej celkovej víťazky SP a olympijskej šampiónky zo zjazdu z Vancouveru 2010 sa špekuluje už dlhší čas. Ukončenie kariéry oznámila vo februári 2019 a ako príčinu uviedla aj početné zranenia. Nedávno sa však 40-ročná Američanka objavila na svahoch na Novom Zélande a trénovala už aj na ľadovci v Söldene. V niektorých pretekoch by sa mohla predstaviť vďaka novej možnosti voľných kariet, ktoré pre jednotlivé preteky udeľuje Medzinárodná lyžiarska a snoubordová federácia (FIS). Tieto karty sú určené pre úspešných lyžiarov, ktorí sa vracajú po dlhšej pauze. Na úvodný obrovský slalom SP dostal voľnú kartu osemnásobný víťaz seriálu Rakúšan Marcel Hirscher, ktorý sa po piatich rokoch vráti v holandských farbách.

Ďalší navrátilec je Lucas Pinheiro Braathen. Šampión, ktorý ešte pred rokom štartoval v drese Nórska, sa po nečakanom odchode vráti v iných farbách. Aj on má rovnako ako Hirscher matku z inej krajiny a v novej sezóne bude pretekať za jej rodnú Brazíliu. Teda za krajinu, ktorá nezískala na ZOH ani jednu medailu. “Som športovec zastupujúci 200 miliónov Brazílčanov. Táto kapitola začína v nedeľu. Nevzdám sa, kým nebude vztýčená vlajka až na vrchol,” povedal 24-lyžiar.

Petra Vlhová
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová

Vlhová bude chýbať na svahoch v úvode sezóny, no verí, že všetko pôjde podľa plánu s jej rekonvalescenciou. “Som ďaleko od formy v ktorej som bola, je to výzva. Ja som počas procesu rehabilitácie išla krok po kroku. Chcela som čo najviac obnoviť svaly, ktoré som nemala. Najviac som sa tešila na moment, kedy sa postavím na lyže. Teraz som v štádiu, že som v v posilňovni a snažím sa nabrať kondíciu. Snažím sa zistiť, do akých priestorov ma koleno pustí, je to náročný proces. Tento čas na lyžiach je pre mňa najdôležitejší. Celý november budem doma, budem sa pripravovať v posilňovni. Návrat plánujem v decembri, ale je to nevyspytateľné. Budeme to brať krok po kroku a uvidíme. Potrebujem nabrať silu,” uviedla Slovenka.

Adam Žampa
Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa

Plán zúčastniť sa na všetkých “obrákoch” v seriáli majú bratia Žampovci. Starší Adam počas leta tak isto regeneroval po zranení kolena a v Söldene sa predstaví už po jedenásty raz. “Som dostatočne skúsený pretekár na to, aby som vedel, aký ten kopec je. Pre mňa to bude trošku výzva tým, že sa vraciam po zranení a po druhé, budem mať vyššie štartové číslo, pretože môj ranking padol. Na druhej strane ja nemám čo stratiť a viem, že zozadu s vyššími štartovými číslami sa dá jazdiť len naplno a ja môžem len prekvapiť. Myslím si, že v lyžovaní som za celú kariéru zažil čokoľvek, aj ľudia so šesťdesiatkou, alebo päťdesiatkou sa dostali do druhého kola. Ja som fakt optimista a idem do toho naplno s tým, že chcem podať zo seba maximum. Čakajú nás aj majstrovstvá sveta vo februári a dovtedy by som chcel mať určite lepšie štartové číslo.”

Andreas Žampa
Na snímke slovenský lyžiar Andreas Žampa

Mladší Andreas sa v rakúskom stredisku neprebojoval nikdy do 2. kola, aj on má cieľ túto štatistiku prelomiť: “Najlepší výsledok čo som mal, to mi chýbalo 78 stotín na to, aby som postúpil. A vždy je to aj o tom, že ja tam veľmi veľa stratím na tej poslednej rovine. Teraz mám cieľ jasný. Ísť tam a zobrať rýchlosť do tej roviny, aby som bol dostatočne rýchly na to, aby som bol v druhom kole,” povedal pre TASR.

.

Dvadsaťjedenročná Jančová chce v prvom rade zbierať skúsenosti. “V nasledujúcej sezóne by som sa chcela venovať najmä obrovskému slalomu a práve v tejto disciplíne by som chcela štartovať vo všetkých pretekoch Svetového pohára. Najmä pre získavanie skúseností. Myslím si, že vrcholom tejto sezóny budú hlavne majstrovstvá sveta, ktoré sa konajú v Rakúsku a tam by som sa chcela pokúsiť umiestniť do top tridsiatky,” uviedla pre TASR.

 

Kalendár – ženy čaká opäť Semmering, finále hostí Sun Valley

Na zjazdárky v sezóne 2024/25 čaká 37 individuálnych súťaží Svetového pohára, vrátane finále v americkom stredisku Sun Valley. Premiérovo sa lyžiarky predstavia v rakúskom regióne Gurgl, kde ich 23. novembra čakajú preteky v slalome. Na mužov čaká 38 individuálnych súťaží. Okrem zbierania bodov do SP je na programe aj svetový šampionát, uskutoční sa začiatkom februára v rakúskom Saalbachu.

Ženy sa v prvých troch pretekoch sezóny predstavia dvakrát v Rakúsku a raz vo Fínsku, z Európy sa potom presunú do zámoria. Dva týždne budú bojovať o body v amerických strediskách Killington a Beaver Creek, čaká ich aj kopec v kanadskom Mont Tremblante. Po dvoch pretekoch v super-G nasledujú zaujímavé destinácie aj pre slovenských fanúšikov, keďže Petra Vlhová by sa mala predstaviť po zranení v Semmeringu a Kranjskej Gore, kde mala počas uplynulých rokov početnú podporu. Do blízkeho strediska v Rakúsku zavítajú lyžiarky medzi sviatkami, toto podujatie sa v seriáli objaví opäť po dvoch rokoch.

Pretekárky čakajú aj dva populárne nočné slalomy. Tradičné podujatie vo Flachau sa uskutoční 14. januára a o dva týždne neskôr budú bojovať vo francúzskom stredisku Courchevel. Na programe (vrátane finále SP) je celkovo 10 slalomov a rovnaký počet obrovských slalomov a 17 rýchlostných disciplín.

.

Od 4. do 15. februára sa budú konať MS, lyžiarky potom čaká ešte 9 podujatí SP. Seriál vyvrcholí od 22. do 27. marca opäť v zámorí.

Mužov čaká po svetovom šampionáte 8 podujatí, na záver seriálu sa pred odchodom do Sun Valley presunú na sever Európy do Nórska. V obrovskom slalome sa počas sezóny SP predstavia deväťkrát (mimo finále SP), všetky preteky v tejto disciplíne majú v pláne absolvovať Adam a Andreas Žampovci. “Plán je zatiaľ ísť všetky obrovské slalomy. Začíname v Söldene, čo sa týka obrákov, tam sú trošku zmeny. Tento rok sa vracia naspäť Beaver Creek. MS budú v Saalbachu, predtým sme tam mali ´sveťák´, a je to kopec, ktorý mne predtým veľmi vyhovoval. Finále je potom v Amerike a pre mňa to bude veľká motivácia dostať sa medzi tú dvadsaťpäťku,” povedal Adam Žampa.

 

Kalendár SP 2024/2025 v alpskom lyžovaní:

Ženy:

26. októbra – obrovský slalom 10.00/13.00 (Sölden/Rak.)

16. novembra – slalom 11.00/14.00 (Levi/Fín.)

23. novembra – slalom 10.30/13.30 (Gurgl/Rak.)

30. novembra – obr. slalom 10.00/13.00 (Killington/USA)

1. decembra – slalom 10.00/13.00 (Killington/USA)

7. decembra – obr. slalom 11.00/14.00 (Mont Tremblant/Kan.)

.

8. decembra – obr. slalom 11.00/14.00 (Mont Tremblant/Kan.)

14. decembra – zjazd 11.00 (Beaver Creek/USA)

15. decembra – super-G 11.00 (Beaver Creek/USA)

21. decembra – super G 10.30 (St. Moritz/Švajč.)

22. decembra – super G 11.00 (St. Moritz/Švajč.)

.

28. decembra – obrovský slalom 10.00/13.00 (Semmering/Rak.)

29. decembra – slalom 10.30/13.30 (Semmering/Rak.)

4. januára – obr. slalom 9.30/12.45 (Kranjska Gora/Slov.)

5. januára – slalom 10.00/13.00 (Kranjska Gora/Slov.)

11. januára – zjazd 11.15 (St. Anton/Rak.)

.

12. januára – super-G 11.15 (St. Anton/Rak.)

14. januára – nočný slalom 17.45/20.45 (Flachau/Rak.)

18. januára – zjazd 11.00 (Cortina d’Ampezzo/Tal.)

19. januára – super-G 11.00 (Cortina d’Ampezzo/Tal.)

21. januára – obrovský slalom 10.30/13.30 (Kronplatz/Tal.)

25. januára – zjazd 10.15 (Garmisch-Partenkirchen/Nem.)

26. januára – super-G 11.00 (Garmisch-Partenkirchen/Nem.)

.

30. januára – nočný slalom 17.00/20.00 (Courchevel/Fr.)

22. februára – obrovský slalom 11.00/14.00 (Sestriere/Tal.)

23. februára – slalom 9.30/12.15 (Sestriere/Tal.)

28. februára – zjazd 10.30 (Kvitfjell/Nór.)

1. marca – zjazd 10.30 (Kvitfjell/Nór.)

2. marca – super-G 10.30 (Kvitfjell/Nór.)

8. marca – obrovský slalom 9.30/12.30 (Are/Švéd.)

.

9. marca – slalom 9.30/12.30 (Are/Švéd.)

14. marca – zjazd 11.00 (La Thuile/Tal.)

15. marca – super-G 11.00 (La Thuile/Tal.)

 

Finále SP (Sun Valley/USA)

22. marca – zjazd 12.30

23. marca – super-G 11.00

.

25. marca – obrovský slalom 9.30/12.00

27. marca – slalom 10.00/13.00

 

MS (Saalbach/Rak.)

4. februára – tímová súťaž 15.15

6. februára – super-G 11.30

8. februára – zjazd 11.30

.

11. februára – tímová kombinácia 10.00/13.15

13. februára – obrovský slalom 9.45/13.15

15. februára – slalom 9.45/13.15

 

Muži:

27. októbra – obrovský slalom 10.00/13.00 (Sölden/Rak.)

17. novembra – slalom 11.00/14.00 (Levi/Fín.)

.

24. novembra – slalom 10.30/13.30 (Gurgl/Rak.)

6. decembra – zjazd 11.00 (Beaver Creek/USA)

7. decembra – super-G 10.30 (Beaver Creek/USA)

8. decembra – obr. slalom 10.00/13.00 (Beaver Creek/USA)

14. decembra – obr. slalom 9.30/13.00 (Val d’Isere/FRA)

.

15. decembra – slalom 10.00/13.00 (Val d’Isere/FRA)

20. decembra – super-G 11.45 (Val Gardena/Tal.)

21. decembra – obr. slalom 11.45 (Val Gardena/Tal.)

22. decembra – obr. slalom 10.00/13.30 (Alta Badia/Tal.)

23. decembra – slalom 10.00/13.30 (Alta Badia/Tal.)

28. decembra – zjazd 11.30 (Bormio/Tal.)

29. decembra – super-G 11.30 (Bormio/Tal.)

8. januára – nočný slalom 17.45/20.45 (Madonna di Campiglio/Tal.)

11. januára – obr. slalom 10.30/13.30 (Adelboden/Švajč.)

12. januára – slalom 10.30/13.30 (Adelboden/Švajč.)

17. januára – super-G 12.40 (Wengen/Švajč.)

18. januára – zjazd 12.30 (Wengen/Švajč.)

19. januára – slalom 10.15/13.15 (Wengen/Švajč.)

24. januára – super-G 11.30 (Kitzbühel/Rak.)

25. januára – zjazd 11.30 (Kitzbühel/Rak.)

.

26. januára – slalom 10.15/13.30 (Kitzbühel/Rak.)

28. januára – nočný obr. slalom 17.45/20.45 (Schladming/Rak.)

29. januára – nočný slalom 17.45/20.45 (Schladming/Rak.)

2. februára – zjazd 11.30 (Garmisch-Partenkirchen/Nem.)

22. februára – zjazd 10.00 (Crans Montana/Švajč.)

23. februára – super-G 10.30 (Crans Montana/Švajč.)

1. marca – obr. slalom 9.30/12.30 (Kranjska Gora/Slov.)

2. marca – slalom 9.30/12.30 (Kranjska Gora/Slov.)

8. marca – zjazd 10.30 (Kvitfjell/Nór.)

9. marca – super-G 10.30 (Kvitfjell/Nór.)

15. marca – obr. slalom 9.30/12.30 (Hafjell/Nór.)

16. marca – slalom 9.30/12.30 (Hafjell/Nór.)

 

Finále SP (Sun Valley/USA)

22. marca – zjazd 11.00

.

23. marca – super-G 12.30

26. marca – obrovský slalom 9.30/12.00

27. marca – slalom 9.00/12.00

 

MS (Saalbach/Rak.)

4. februára – tímová súťaž 15.15

7. februára – super-G 11.30

9. februára – zjazd 11.30

12. februára – tímová kombinácia 10.00/13.15

14. februára – obrovský slalom 9.45/13.15

16. februára – slalom 9.45/13.15

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:23

Najmenej 20 ľudí o život pri izraelských úderoch na dva domy v meste Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy.

11:21

Pápež František vydal štvrtú encykliku svojho pontifikátu, nesie názov “Dilexit nos” (Miloval nás). Odsúdil v nej svet, ktorý “stráca srdce”, a to v čase globálnych nepokojov poznačených “vojnami, sociálno-ekonomickými rozdielmi a využívaním technológií ohrozujúcich našu ľudskosť”.

10:48

Viac ako polovica opýtaných firiem, ktoré sa zaoberajú obnovou budov a energetickou efektívnosťou, hodnotí kroky vlády v tejto oblasti negatívne. Tri štvrtiny respondentov vnímajú podporu vlády cez rôzne stimuly ako nedostatočnú. Vyplýva to z internej ankety platformy Budovy pre budúcnosť, ktorej sa zúčastnili desiatky firiem na Slovensku.

10:46

Podpredseda Európskej komisie a komisár pre obchod Valdis Dombrovskis a čínsky minister obchodu Wang Wen-tchao sa počas videohovoru dohodli, že sa “čoskoro uskutočnia ďalšie rokovania technických tímov” v súvislosti s clami, ktoré zaviedla Európska únia na dovoz elektrických áut vyrobených v Číne. 

10:37

Libanonský minister informácií Zijád Makarí obvinil Izrael z cieleného útoku na novinárov na juhovýchode krajiny, pri ktorom zahynuli traja pracovníci médií. Makarí útok označil za vojnový zločin.

10:30

Izraelský úder vyradil z prevádzky už druhý hraničný priechod medzi Libanonom a Sýriou, povedal libanonský minister dopravy Alí Hamíja. Medzi krajinami tak podľa neho zostáva funkčný už iba jeden oficiálny priechod.

10:15

Predstavitelia a diplomati Európskej únie sa pripravujú na posilnenie sankcií voči Rusku. Súvisí to s predpokladom, že návrat Donalda Trumpa na post amerického prezidenta by mohol oslabiť snahy Západu o izoláciu Moskvy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali