Seymour Hersh opísal pozadie vzťahov medzi Ukrajinou a USA. Čo s tým má Poľsko a Česko?

❚❚

Kyjev 18. apríla 2023 (HSP/seymourhersh/Foto:archív HSP)

 

Ukrajinská vláda na čele s Volodymyrom Zelenským využíva prostriedky amerických daňových poplatníkov na drahé platby za životne dôležitú naftu, ktorá udržiava ukrajinskú armádu v pohybe vo vojne s Ruskom. Nie je známe, koľko Zelenského vláda platí za galón paliva, ale Pentagón platil až 400 dolárov za galón za prepravu benzínu z prístavu v Pakistane nákladným autom alebo padákom do Afganistanu počas desaťročia trvajúcej americkej vojny, píše Seymour Hersh

Biden a Zelenskyj v Kyjeve
Biden a Zelenskyj v Kyjeve

Takisto nie je známe, že Zelenskyj nakupoval palivo od Ruska, krajiny, s ktorou je spolu s Washingtonom vo vojnovom stave, a ukrajinský prezident a mnohí z jeho okolia si z amerických dolárov určených na platby za naftu odčerpávali nevyčísliteľné milióny. Jeden z odhadov analytikov Ústrednej spravodajskej služby vyčíslil spreneverené prostriedky v minulom roku na minimálne 400 miliónov dolárov; iný expert prirovnal úroveň korupcie v Kyjeve k tej, ktorá sa blíži k vojne v Afganistane, “hoci z Ukrajiny nebudú vychádzať žiadne profesionálne audítorské správy”.

.

“Zelenskyj kupoval od Rusov naftu so zľavou,” povedal mi jeden dobre informovaný americký spravodajský dôstojník. “A kto platí za plyn a ropu? My. Putin a jeho oligarchovia na tom zarábajú milióny”.

Mnohé ministerstvá v Kyjeve doslova “súťažili”, ako mi bolo povedané, o založenie krycích spoločností pre vývozné kontrakty na zbrane a muníciu so súkromnými obchodníkmi so zbraňami po celom svete, z ktorých všetky poskytujú úplatky. Mnohé z týchto spoločností sú v Poľsku a Česku, ale predpokladá sa, že ďalšie existujú v Perzskom zálive a Izraeli. “Nebol by som prekvapený, keby som sa dozvedel, že existujú aj ďalšie na miestach, ako sú Kajmanské ostrovy a Panama, a je v nich zapojených veľa Američanov,” povedal mi americký expert na medzinárodný obchod.

.

O otázke korupcie sa Zelenskyj priamo zmienil na stretnutí s riaditeľom CIA Williamom Burnsom v januári minulého roka v Kyjeve. Jeho odkaz ukrajinskému prezidentovi, ako mi povedal predstaviteľ spravodajskej služby, ktorý bol o stretnutí priamo informovaný, bol ako z mafiánskeho filmu z 50. rokov. Vyšší generáli a vládni úradníci v Kyjeve boli nahnevaní na to, čo považovali za Zelenského chamtivosť, tak to Burns povedal ukrajinskému prezidentovi, pretože “bral väčší podiel z odčerpaných peňazí, ako dostávali generáli”.

Burns tiež Zelenskému predložil zoznam tridsiatich piatich generálov a vysokých úradníkov, o ktorých korupcii vedela CIA a ďalší predstavitelia americkej vlády. Zelenskyj na americký nátlak reagoval o desať dní neskôr tým, že verejne prepustil desať najostentatívnejších úradníkov zo zoznamu a neurobil takmer nič iné. “Tí desiati, ktorých sa zbavil, sa bezostyšne chválili peniazmi, ktoré mali – vozili sa po Kyjeve vo svojich nových mercedesoch,” povedal mi predstaviteľ spravodajskej služby.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali