Sexuálna kauza Referenda o ochrane rodiny

Sexuálna kauza Referenda o ochrane rodiny

Slovensko 29. januára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Žena – žena, muž – muž, muž – žena

V pondelok, 1. decembra vlaňajšieho roka, počas “Dňa boja proti AIDS”, sa na niektorých školách uskutočnili prednášky s témou Prevencia proti AIDS, v rámci plnenia Národného programu prevencie HIV/AIDS v SR na roky 2013-2016.

Reklama
Ilustračné foto

Vzdelávanie sa uskutočnilo aj na základnej škole na Gemerskej ulici v Košiciach. Prednášku lektorovali pracovníčky regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Absolvovali ju deviataci.

Avšak obsah prednášky mnohých rodičov šokoval.

Reklama

„Názornými ukážkami na obrázkoch im vysvetľovali spôsoby sexuálnych praktík. Boli tam polohy a rôzne kombinácie ako žena – žena, muž – muž, muž – žena. Na obrázkoch im ukazovali druhy sexu – normálny, orálny, análny. Potom boli deti nútené pantomímou v dvojiciach ukázať, či správne jednotlivé pojmy pochopili,“ zverejnil svoj postoj k prednáške jeden z rodičov.

 

Základná škola zverejnila svoje stanovisko

Škola sa však voči sťažnostiam ohradila a zverejnila svoje oficiálne stavisko, v ktorom uviedla nasledovné: „Každému súdnemu a rozumne zmýšľajúcemu človeku musí byť od začiatku jasné, že metódy vzdelávania opísané v spomínanom článku by si nemohla dovoliť žiadna riadna ani dokonca alternatívna škola. Žiadny pedagóg ani odborník pre výchovu a vzdelávanie mládeže by predsa takýto neprofesionálny blud neuskutočnil.“

Škola vo svojom vyhlásení tiež uviedla, že oslovila štátom garantovanú inštitúciu – Regionálny úrad verejného zdravotníctva – aby pre žiakov 9. ročníka pripravila aktivity k tomuto dňu. Úrad uskutočňuje päť panelový projekt v rámci Národného programu podpory zdravia a Národného programu prevencie HIV/AIDS v SR.

Reklama

 

Nezrovnalosti

Po vyhlásení školy nasledovali obvinenia, ktoré boli nasmerované proti Aliancii za rodinu. Médiá uvádzali, že práve táto organizácia, ktorá iniciovala Referendum o ochrane rodiny, účelovo „vyrobila“ túto kauzu.

Avšak, v celej kauze vzniká niekoľko nezrovnalostí.

Prvou z nich je fakt, komu je skutočne preventívny program určený. Podľa informácií zverejnených na portáli Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline je tento projekt určený žiakom stredných škôl a učilišti a nie žiakom základných škôl, ako tomu bolo na základnej škole v Košiciach.

Reklama

Druhým faktom je podľa Antona Chromíka skutočnosť, že prezentácie regionálneho úradu v Žiline využívajú rovnaké obrázky, ako obrázky z videa o projekte Hrou proti AIDS.

„Prezentácia z RÚVZ zo Žiliny spochybňuje tvrdenia školy. V skutočnosti ukazuje, že naozaj existuje panel č. 4 projektu Hrou proti AIDS nazvaný “Sexualita rečou tela“ a uvádza jeho obsah nasledovne: “Cieľom tohto stanovišťa je vyjadrenie pocitov a situácie vzťahujúcich sa k láske, k partnerstvu a sexualite pomocou „reči tela“. Slúži k uvoľneniu atmosféry medzi súťažiacimi,“ zverejnil Chromík vo svojom blogu. „Ďalším obrázkom panela č. 4 je rozstrihaná fotografia mileneckej dvojice, ktorú rovnako aj podľa informácií z Čiech majú súťažiaci zostaviť.“

Čo je skutočne obsahom panela č. 4 nebolo podľa Chromíka jednoduché zistiť. Predstavitelia Aliancie za rodinu však našli kópiu manuálu „Hrou proti AIDS v Čechách, odkiaľ je slovenský program prevzatý v prílohách diplomovej práce Kristíny Pokornej: Podpora zdraví v kraji Vysočina v rámci programu Zdraví 21 z Masarykovej Univerzity v Brne.“

Skoro nedostupný  manuál projektu Hrou proti AIDS z Českej republiky je silnou bombou. Áno, v Českej republike majú deti v dvojiciach pantomímou predviesť tieto situácie byť lesbický, byť gay, francúzsky bozk, bezpečnejší /chránený/ sex, flirtovať, maznať sa, cucflek. Podľa istých výskumov 87 %  pätnásťročných detí v čase realizácie projektu Hrou proti AIDS, nezačalo sexuálne žiť. Ako Vám znie pre túto skupinu teenagerov takáto otázka z manuálu: „Predstav si, že by si jedného dňa prenocoval/a u svojho priateľa/priateľky. Nie je ale jasné, či sa spolu vôbec pomilujete, alebo nie. Ako by si sa na to pripravil/a?“  Hodnotenie, či je to vhodné, ponechávam na čitateľa, lebo o tom nie je reč, píše na svojom blogu Anton Chromík hovorca Aliancie za rodinu.

Podľa dostupných informácií, ktoré sa Aliancii podarilo získať, je súčasťou 4. panela pod názvom “Reč tela” niekoľko situácií, ktoré majú žiaci napodobňovať. Celkovo obsahuje tento panel zoznam pätnástich situácií:

1. byť nesmelý, 2.búšenie srdca, 3. byť homosexuálny/lesbická, 4. žiarliť, 5. “cucflek”, 6. nešťastná láska 7. hádať sa 8. rozísť sa, 9. vyznanie lásky, 10. flirtovať, 11. maznať sa, 12. francúzske bozkávanie, 13. hovoriť nie, 14. bezpečnejší sex (chránený), 15. zmieriť sa, 16. byť tehotná.

Ďalšie otázky, na ktoré by mali podľa tvorcov projektu žiaci odpovedať, si môžete pozrieť v nasledujúcom obrázku:

Časť dokumentu projektu prevencie proti AIDS

Vzhľadom na vzniknutú polemiku ohľadom projektov prevencie proti AIDS sa Aliancia za rodinu obrátila na ministerstvo školstva a zdravotníctva. Vo svojom stanovisku žiada vysvetlenie troch otázok týkajúcich sa obsahuje menovaného projektu (viac tu).

ru

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali