Upršaný víkend pred nami? Pozrite si pecka seriály

❚❚

Bratislava 5. októbra 2024 (HSP/Foto:Pexels)

 

Televízia nemusí slúžiť len ako posol zlých správ alebo zvuková kulisa pri žehlení. Po malej sondáži a so starostlivým výberom môžete vo vysielaní rozličných staníc či streamovacích služieb objaviť napríklad aj také seriálové perly, aké si pripútajú vašu pozornosť na dlhé hodiny…

Ilustračné foto

The Penguin („Tučňák“) / Tulsa King (Kráľ Tulsy)

Hneď úvodný „dvojtip“ možno vnímať ako dvojsečnú zbraň. Začnime „Tučňákom“. Na jednej strane ponúka dramatickú, čierno-čiernu, „komiksovo“ ladenú (vychádza z mytológie Batmanových príbehov) mafiánsku „zábavu“, na druhej strane schvaľuje ako hlavného hrdinu zloducha (ktorý však – na zjemnenie v divákových očiach – miluje svoju matku, a chce byť dobrý k chudobným či zúboženým obyvateľom svojho mesta).

.

Ako sa postaviť k mafiánskemu seriálu, ktorý je síce napínavý, ale ako prostriedok na dosiahnutie osobných cieľov (akokoľvek v druhom pláne „šľachetných“) schvaľuje brutálne násilie?

A to si píšte, že násilia sú tu plné priehrštia. Je pritom nielen efektné, ale aj efektívne – už v pilotnej epizóde každú chvíľu niekoho mučia alebo zabíjajú, alebo aspoň prenasledujú… Do toho všetkého vydieranie, a lesť a klam, aby sa hlavný antihrdina mohol šplhať vyššie po kriminálnom rebríčku „úspešných“…

.

Je dobré povedať si o tom seriáli aj preto, že v súčasnosti žne úspech na obrazovkách podobný, o niečo starší konkurenčný projekt s názvom Kráľ Tulsy. Tam si zahral hlavného mafiána Sylvester Stallone, a tiež pracuje s konceptom, že hoci si postupne získava pod palec mesto nekalými prostriedkami, snažia sa tvorcovia v divákovi vyvolať voči starnúcemu zločincovi akési sympatie.

V tomto je „Tučňák“ lepší: antihrdina, ktorého stvárnil na nepoznanie zamaskovaný Colin Farrell, je deformovaná karikatúra človeka, navyše s ťažkým fyzickým postihnutím. Každému bol celý život na smiech, preto sa vieme skôr vcítiť do tragickej povahy jeho bytia, a skôr pochopíme motívy, ktoré ho doviedli na cestu nekompromisného bossa. Na rozdiel od Stalloneho, ktorý je sexy sympaťák a všetkých očarí nielen päsťami, ale aj šarmom. Keď už nie pre iné, tak z dôvodu „študijného materiálu“ odporúčam pozrieť pilotné časti oboch seriálov – utvoríte si obraz o tom, čím dnes žije „Amerika“, a aké trendy k nám prináša…

V čase tvorby tohto článku vyšla Tučňákova druhá epizóda, Kráľ Tulsy už je niekde pri druhej sezóne.

 

Paris has Fallen

…vo voľnom preklade „Paríž padol“. Ide o akčnú novinku britsko-francúzskej koprodukcie, ktorá prekvapí nečakanou veľkoleposťou hneď v prvej epizóde. Divák má pocit, že pozerá na najnovší hollywoodsky trhák, pokiaľ ide o produkčné kvality, mizanscénu, ale aj herecké obsadenie či scenár.

.

Zápletka je prvého dielu je veľmi jednoduchá: Slávnostný večierok medzinárodných politických elít pokazí dôsledne naplánovaný vpád teroristov. Ale pozor, títo nekričia „Allahu akbar“ – konečne sa aj tvorcovia thrillerov posunuli od povrchnej, obohranej linky k niečomu viac „vnútornému“, osobnému…

Ako sa totiž dozvedáme – nie je to žiadne veľké vyzradenie, veď ďalšie epizódy budú práve o ňom – hlavným zloduchom je bývalý veliteľ špeciálnych jednotiek, ktorého nechala vláda hniť v talibanskom zajatí celé roky. S tým, že jeho mužov predtým ponechala istej smrti. A on je teraz vonku a je pripravený sa mstiť. Na druhej strane barikád budú medzitým stáť špeciálna agentka z MI6 a osobný strážca francúzskeho ministra.

Tento seriál stavia diváka pred značnú morálnu dilemu: Ak sa raz vláda dobrovoľne (a kruto) zriekla elitnej jednotky, pretože sa stala „nepohodlnou“, nemá azda poškodený veliteľ nárok na odplatu? Nielen kvôli tomu, aký je dorantaný (tri štvrtiny tela zjazvené popáleninami), ale aj pre pamiatku dobrých chlapov, ktorým velil.

Mohol by sa taký človek domáhať spravodlivosti tradičnou, súdnou cestou?

Vonku sú zatiaľ prvé dve z ôsmych epizód, bude zaujímavé sledovať, ako ďaleko sa tvorcovia odvážia zájsť – pretože už vyvrcholenie pilotnej časti vás zaručene prekvapí…

.

 

Temný prípad: Nočná krajina (True Detective: Night Country)

Na záver niečo pre fajnšmekrov, milovníkov mysterióznych zápletiek, policajného vyšetrovania a aktuálneho sociálneho komentára.

Jodie Foster tu vkĺzla do úlohy problémovej policajtky niekde na nekonečných aljašských pláňach, pánubohu za chrbtom. S bývalou kolegyňou domorodého pôvodu – ktorú už nikdy nechcela vidieť – ju spojí záhadný úkaz: Skupina vedcov z miestnej výskumníckej stanice bola nájdená „vrastená“ do ľadu na jazere. Pozoruhodné je, že muži boli nahí a v tvárach mali výraz neznesiteľnej hrôzy…

Presne tak, kto pozná pravdivý príbeh Dyatlovovej výpravy, zdvihne obočie, že veď „toto vôbec nie je originálne“, ale na samotnom nápade až tak nezáleží, pretože v tomto prípade je dôležité prevedenie, resp. cesta, ktorou vyšetrovanie bude prebiehať. Obe policajtky totiž musia prekonať nielen vzájomnú averziu, ale aj množstvo vlastných, súkromných problémov. A navyše sa otvára prepojenie aktuálneho prípadu s dávnejším prípadom vraždy miestneho dievčaťa…

Pozrite, na konci si možno tiež poviete, že to vlastne nebolo až také geniálne rozuzlenie, ako by sme možno čakali, ale opäť, o to vôbec nešlo. Ten seriál je prosto ťaživá existenciálna púť aljašskou nocou, ktorá skrýva pod rúškom temnej tmy až priveľa skutočných príšer…

Okrem toho je osviežujúce vidieť rozprávanie z pohľadu dvoch dominantných ženských postáv, vnímať súkromie a výkon náročnej profesie ich optikou.

Jednoznačne odporúčam, ale pozor – ak patríte k bojazlivejším povahám, pozerajte výlučne pri zapnutom svetle…

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:19

Mestá znížia svoje výdavky na budúci rok aj spoločným verejným obstarávaním elektriny a plynu. To pomôže mnohým mestám ušetriť finančné prostriedky a lepšie hospodáriť s peniazmi z rozpočtu. Zástupcovia Únie miest Slovenska na tlačovej konferencii upozornili, že je to jedno z riešení v nadväznosti na schválenú konsolidáciu vládou SR, ktorá najviac obmedzí samosprávy a donúti ich škrtať výdavky či rušiť služby pre obyvateľov Slovenska.

12:10

Prvovýrobcovia a spracovatelia majú záujem na prenesení zníženej päťpercentnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) do cien potravín. Vyhlásil to premiér SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po stretnutí so zástupcami prvovýrobcov.

12:08

Bývalý prezident USA Barack Obama sa v Pittsburghu zapojil do predvolebnej kampane demokratickej kandidátky Kamaly Harrisovej. Vo svojom prejave ju vykreslil ako svoju nasledovníčku a slovne útočil na Harrisovej protikandidáta, republikána Donalda Trumpa.

12:07

Predseda maďarskej mimoparlamentnej strany TISZA a europoslanec Péter Magyar, ktorý je najostrejším kritikom vlády premiéra Viktora Orbána, odmietol tvrdenia maďarského ministerského predsedu a obvinil ho z klamstiev.

12:06

Izraelské jednotky údajne opäť strieľali na pozorovacie stanovište mierových síl OSN v Libanone. Incident sa odohral v blízkosti základne UNIFIL pri meste Nákúra v južnom Libanone a zranenia pri ňom utrpeli dve osoby. S odvolaním sa na zdroje z OSN o tom informovala agentúra Reuters, píše TASR. Izraelská armáda sa k incidentu zatiaľ nevyjadrila.

11:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Vatikánu na rokovania s pápežom Františkom. Ide o súčasť Zelenského návštev v európskych krajinách v snahe získať podporu od spojencov pre Ukrajinu pred prichádzajúcou zimou.

Zelenskyj na súkromnej audiencii s pápežom
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a vedúci vatikánskeho protokolu monsignor Leonardo Sapienza
11:35

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania ani po dvoch rokoch od svojho vzniku neplní účel, na ktorý bola zriadená. Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad SR s tým, že pre nejasnosti pri zvolenom modeli financovania sa s výstavbou nájomných bytov stále nezačalo. SR totiž čaká na vyjadrenie Európskej komisie, či zákonom navrhnutá podpora bývania je v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže. 

11:34

Na Slovensku existuje mnoho nejasností tykajúcich sa účtovania a zdaňovania kryptomien. Investori preto môžu znížiť daňové riziko tak, že minimalizujú riziko daňových kontrol.

11:32

Šéf Tesly Elon Musk po desaťročí sľubov týkajúcich sa autonómnych vozidiel predstavil robotický taxík Cybercab.

11:27

Nobelovu cenu mieru za rok 2024 získala japonská organizácia ľudí, ktorí prežili zhodenie atómovej bomby na Hirošimu a Nagasaki v roku 1945, s názvom Nihon Hidankjo.

11:26

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda skupiny Európskej ľudovej strany Manfred Weber v Štrasburgu na plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu jasne povedali, že chcú povaliť maďarskú vládu. V pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió to povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali