Sergej Lavrov: Anglosasi tlakom na Nemecko proti Rusku opäť prinútili Nemcov tancovať podľa ich predstáv

Sergej Lavrov: Anglosasi tlakom na Nemecko proti Rusku opäť prinútili Nemcov tancovať podľa ich predstáv

Moskva 27. júna 2024 (HSP/Foto:AP/Alexander Zemlianichenko, Pool)

 

Európski politici sa neprestávajú ponižovať pred USA

Lavrov
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Sergej Lavrov počas Primakovových čítaní v Moskve, predniesol správu o formovaní multipolárneho sveta a úlohe Ruska v tomto procese. Minister zahraničných vecí uviedol, že Západ si v istom bode neuvedomil, že vedenie a diktát sú rozdielne veci. Väčšina sveta nemala námietky proti západnému vedeniu, ale teraz sa čoraz aktívnejšie snaží zbaviť západného diktátu.

Reklama

Ako informuje portál Svobodnaja Pressa následne ruský minister odpovedal na otázky zahraničných novinárov. Tie najzaujímavejšie odpovede vám prinášame:

 

Reklama

O „mierovej konferencii“ vo Švajčiarsku

Pri zvolávaní konferencie Západ povedal: všetci by mali rešpektovať Chartu OSN a územnú celistvosť Ukrajiny. Prečo len územnú celistvosť? A čo právo národov na sebaurčenie, ktoré je napísané v Charte OSN? O tom, ako skombinovať tieto dva princípy, ktoré si zdanlivo protirečia, sa diskutovalo dlhé roky. Výsledkom bolo, že v roku 1970 Valné zhromaždenie OSN jednomyseľne prijalo deklaráciu, v ktorej sa uvádza, že každý je povinný rešpektovať územnú celistvosť tých štátov, ktorých vlády zastupujú všetko obyvateľstvo žijúce na tomto území. Bez ohľadu na národnosť, náboženstvo, pohlavie alebo jazyk. A od štátneho prevratu na Ukrajine vláda zastupuje všetko obyvateľstvo? Tí, ktorí sa nezákonne dostali k moci, začali bojovať proti všetkému ruskému: zakázali ruský jazyk a ruskú cirkev. Tých, ktorí žijú na Kryme a Donbase, vyhlásili za teroristov. Podľa tohto dokumentu OSN tu už neexistujú žiadne dôvody na rešpektovanie územnej celistvosti. Dokonca aj v obchode, ak kupujúci osloví predavača po rusky – predavač ho môže udať úradom. Pozývajúc na túto konferenciu akosi zabudli aj na článok 1 Charty OSN „O ľudských právach“, ktoré sa na Ukrajine porušujú, a to aj voči Ukrajincom.

O postoji Západu k Charte OSN

Na jar sa podarilo prijať rezolúciu o prímerí v pásme Gazy na obdobie svätého mesiaca ramadán. Američania nevyužili právo veta, ale zástupkyňa USA pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová uviedla, že rezolúcia nie je záväzná. Chcel by som pripomenúť: v článku 25 Charty OSN sa uvádza, že všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady musia byť vykonávané všetkými. A to, že pani Greenfieldová otvorila túto myšlienku ich nezáväznosti sa vráti samotným Američanom v mnohých prípadoch, keď budú USA od niekoho požadovať ich dodržiavanie. Takže keď počujete, že USA hovoria, že Rusko porušuje niektoré rezolúcie (čo nie je pravda), spomeňte si, ako sa správajú oni sami. Preto tí, ktorí sa chcú prezentovať ako člen svetového spoločenstva dodržujúci zmluvy, by mali byť opatrní.

O vzťahoch medzi Ruskom a Nemeckom

Rusko nikdy nemalo negatívny vzťah k Nemecku. Keď sa skončila Veľká vlastenecká vojna, po uliciach našich miest a obcí pochodovali kolóny nemeckých zajatcov na miesta ich nasadenia. A ruské ženy, ktorých synovia a manželia zahynuli, vychádzali zo svojich domov a dávali zajatcom chlieb a vodu. Ako povedal náš veľký básnik: „A volali o milosť pre padlých.“ To je súčasť ruskej duše: nikdy nebyť zlomyseľný voči tým, ktorí s tebou bojovali a boli porazení. A už v roku 1990 Sovietsky zväz predbehol svet a postavil sa za zjednotenie Nemecka. A potom začali zvoniť poplašné zvony. Spomínam si na január roku 2015, Mníchovskú medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu, ktorá sa konala po zjednotení Ruska a Krymu. Nemec, poslanec Bundestagu, sa ma spýtal z publika: „Ako by ste komentovali agresívnu anexiu Krymu?“ Odpovedal som mu, že je to túžba obyvateľov Krymu stať sa opäť súčasťou spoločnej vlasti. Bolo to rovnako prirodzené ako túžba nemeckého národa zjednotiť sa v roku 1990. Povedal som mu, že sme pochopili túžby nemeckého ľudu, takže by ste mali pochopiť túžby nášho ľudu. A keď som to povedal – poslanec vstal, hystericky sa rozosmial a na celú sálu zakričal: „Ako sa to opovažujete porovnávať“. A v apríli tohto roku Scholz povedal: „Rusko zastavilo dodávky plynu, nie my.“ Nuž, takí sú teraz politici v Nemecku. Ale verím, že sa vzťahy zlepšia.

O tých, ktorí chcú spory

Už dávnejšie Anglosasi nechceli, aby Rusko a Nemecko spojili svoje kapacity. Mám na mysli obrovské ruské zdroje a vysokú nemeckú technológiu. Táto snaha teraz dosiahla vrchol. Agresia Ukrajiny voči Rusom má za cieľ nielen oslabiť Rusko, ale aj Nemecko. A vo všeobecnosti – potlačiť schopnosť Európy byť konkurentom Spojených štátov. Pred rokom sa Francúzi sťažovali, že náklady na elektrinu pre podniky v ich krajine sú štyrikrát vyššie ako v Spojených štátoch.

Prečítajte si tiež

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

Estónska reformná strana premiérky Kaje Kallasovej nominovala ministra pre klímu Kristena Michala, ktorý Kallasovú nahradí v prípade jej vymenovania do funkcie šéfky zahraničnej politiky Európskej únie.

18:34

Dočasný haitský premiér Garry Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, ktorá bude zahŕňať stretnutia s medzinárodnými finančnými inštitúciami, ako aj s predstaviteľom Bieleho domu, uviedol jeho úrad.

17:43

Dve osoby prišli o život pri páde malého lietadla v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. 

17:30

Varšavská okresná prokuratúra začala vyšetrovanie kybernetického útoku na Poľskú tlačovú agentúru. V sobotu to povedal hovorca prokuratúry.

17:28

Speváčku a modelku Carlu Bruniovú-Sarkozyovú úrady predvolali v súvislosti s vyšetrovaním financovania prezidentskej kampane jej manžela Nicolasa Sarkozyho v roku 2007.

17:28

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba upozornil, že v spojitosti s konfliktom na Ukrajine by mal byť cieľom spravodlivý a trváci mier. Mier bez spravodlivosti podľa neho povedie k ďalšej vojne.

17:24

Nový fotografický portrét britského kráľa Karola III. vo vojenskej uniforme zverejnili pri príležitosti Dňa ozbrojených síl. 

Británia: Predstavili nový portrét kráľa Karola III. v uniforme poľného maršala
Na snímke britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila
17:23

Tisíce osôb vrátane Iráncov žijúcich v exile vyšli do ulíc nemeckého hlavného mesta Berlín, aby vyjadrili nespokojnosť s režimom v Iráne. 

16:47

Poľská vláda má podľa verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva povinnosť legalizovať občianske zväzky párov rovnakého pohlavia. Uviedol to ombudsman Marcin Wiacek.

16:46

Záchranársky vrtuľník zasahoval pri dvoch rôznych vážnych dopravných nehodách v okolí Brna v Juhomoravskom kraji. Z každej z nich previezol do brnianskej nemocnice jednu osobu.

16:32

Ruská tenistka Daria Kasatkinová sa stala víťazkou trávnatého turnaja WTA v Eastbourne. Vo finále dvojhry zdolala v pozícii nasadenej šestky Kanaďanku Leylah Fernandezovú 6:3, 6:4.

Darja Kasatkinová - Leylah Fernandezová
Na snímke ruská tenistka Daria Kasatkinová pózuje s trofejou nad hlavou po zisku titulu v ženskej dvojhre na trávnatom turnaji WTA v anglickom Eastbourne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali