Scholz, šéf kontrarozviedky a pár chlapov v silonkách

❚❚

Berlín 1. októbra 2024 (HSP/ Bundesregierung/ Foto: TASR/DPA-Michael Kappeler)

 

Posledný septembrový piatok sa v budovách nemeckého Bundestagu konala konferencia o ľudských právach homosexuálov, “Queer Political Human Rights Conference”, ktorú v Berlíne zorganizovala parlamentná skupina SPD. Ústrednou témou podujatia bolo podľa portálu Bundesregierung zabránenie šírenia nenávisti voči LGBT komunite s mottom : “Žiť a milovať bez diskriminácie“. Na konferencii vystúpil aj kancelár Olaf Scholz

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz

„Pre rovnosť, rešpekt a uznanie je treba ešte urobiť veľa práce – tu doma aj na celom svete,“ zdôraznil spolkový kancelár Olaf Scholz vo svojom uvítacom príhovore na konferencii o ľudských právach homosexuálov, ktorú zorganizovala parlamentná skupina SPD v Berlíne.

.

Medzi pozvanými rečníkmi bol aj riaditeľ kontrarozviedky Thomas Haldenwang. Podujatia sa zúčastnilo približne 200 hostí, ktorí sedeli priamo pri pódiu. Súčasťou akcie bola aj drag show v podobe tanečného vystúpenia.

Podujatie zahájilo vystúpenie kontroverznej skupiny The Snake Boys, ktorá tvorí žáner “elektronickej opernej hudby“ a skupina vystúpila s neobvyklou tanečnou choreografiou doplnenou vokálmi. Umelci boli odetí v netradičných kostýmoch, samozrejme nechýbali ani parochne, brady, sukne či sieťované pančuchy. Muzikanti počas vystúpenia strieľali bankovky medzi divákov.

.

Následne vystúpil so svojím prejavom riaditeľ nemeckej kontrarozviedky Thomasa Haldenwanga, ktorý sa venoval téme : „Antifeminizmus a nenávisť voči queer komunite ako stratégia pravicových aktérov“. Šéf kontrarozviedky mal dokonca na klope svojho saka dúhovú vlajku, ktorá vyjadruje podporu rodovej “otvorenosti“ a existenciu ďalších pohlaví, ako len žena a muž.

Keď sa konečne dostal k slovu nemecký kancelár, hneď v úvode pochválil organizátorov, že sa na budove “konečne vztýčili dúhové vlajky“.

„Tu v Nemecku musí mať každý možnosť žiť slobodne, bez strachu a v bezpečí. V bezpečí pred nenávisťou, násilím, diskrimináciou a urážkami,“ povedal Scholz .

 

Reforma práva

Zdôraznil, že štát má povinnosť chrániť osoby – a túto povinnosť si musí plniť. Vyzdvihol, že práve preto spolková vláda reformovala trestné právo a zabezpečila, aby sa trestné činy proti rodovej a sexuálnej orientácii zaznamenávali a trestali prísnejšie. „Netolerujeme žiadnu nenávisť, násilie a nespravodlivosť,“ zdôraznil.

.

Spoločnosti podľa jeho slov chýba vzájomný rešpekt : „Spoločnosť, v ktorej sa nikto nepozerá na iných zvrchu. V ktorej každý môže žiť tak, ako chce – pokiaľ neobmedzuje slobodu iných,“ povedal Scholz.

Scholz tiež vyzdvihol načasovanie akcie : „Zámerne ste sa rozhodli neusporiadať konferenciu v júni (ktorý je známy ako mesiac hrdosti “pride“), keď sa všade vyvesujú dúhové vlajky, keď každá spoločnosť vedie mimoriadne pestré kampane. Namiesto toho ste si pre svoju konferenciu vybrali september, keď sa opäť začína parlamentná práca.“

To podľa Scholza vysiela dva dôležité signály: „Po prvé, stále je potrebné vykonať veľa práce v oblasti rovnosti, rešpektu a uznania tu doma i vo svete. Po druhé, záujem o to, aby každý mohol žiť a milovať bezpečne a bez diskriminácie, je dôležitý nielen jeden mesiac v roku, ale každý deň.“

Scholz ďalej avizoval pripravovanú reformu rodičovského práva ale tiež aj nové právo “na sebaurčenie“. „Tieto reformy nikoho neohrozujú. Ani nikomu nič neberú. Pre tých, ktorých sa týkajú, však znamenajú nesmierne veľa. Preto som za pokoj a rešpekt v diskusii,“ uviedol.

„Diskriminácia a prenasledovanie queer ľudí v mnohých iných častiach sveta je mnohonásobne horšie ako v Nemecku,“ pokračoval Scholz. „ My, ktorí sa zasadzujeme za medzinárodnú solidaritu a ľudské práva, na to nesmieme nikdy zabudnúť,“ zdôraznil.

.

V závere svojho prejavu spomenul aj situáciu v Gruzínsku, ktoré nedávno prijalo zákon proti LGBT. „Napríklad Gruzínsko práve prijalo zákon proti LGBTQI, ktorý je diskriminačný a porušuje základné ľudské práva. Dovoľte mi, aby som sa vyjadril jasne: Gruzínsko sa tiež vzďaľuje od Európy.“

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:14

Izraelská armáda v utorok večer oznámila, že obyvatelia Izraela už môžu vyjsť z protileteckých krytov. Ďalšia hrozba v podobe útokov z Iránu totiž podľa nej “nateraz” nehrozí. Izraelskí záchranári hlásia, že dvoch ľudí v Tel Avive ľahko poranili šrapnely. Niekoľko ďalších ľudí ošetrili v dôsledku ľahkých zranení, ktoré utrpeli pri páde počas úteku do úkrytu.

Včera 20:12

Misia OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine v utorok oznámila, že zaznamenala mučenie a zlé zaobchádzanie s ukrajinskými aj ruskými vojnovými zajatcami.

Včera 19:56

Irán odpálil na Izrael takmer 200 rakiet, tvrdí izraelská armáda. Iránske Revolučné gardy medzičasom informovali, že raketový útok je reakciou na piatkové zabitie šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána. Izrael varovali, že zaútočia znova, ak sa za tento útok pomstí.

Včera 19:54

Streľba, ku ktorej došlo v utorok večer na hranici Tel Avivu a jeho mestskej štvrte Jaffa, si vyžiadala štyri obete na životoch a sedem zranených. Vo svojom vyhlásení o tom podľa agentúry Reuters informovala izraelská polícia.

Včera 19:35

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok varovala, že Európa “stráca pôdu po nohami” v globálnom technologickom súboji a musí zvýšiť výdavky na výskum, aby zvrátila situáciu.

Včera 19:17

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa jednotky proiránskeho militantného hnutia Hizballáh, ktorá má za úlohu dodávať do Libanonu zbrane z Iránu a od jeho spojencov.

Včera 19:05

Izraelská polícia vyšetruje streľbu, ktorá sa v utorok podvečer odohrala na hranici Tel Avivu a jeho mestskej štvrte Jaffa. Polícia má podozrenie, že ide o teroristický útok. Podľa agentúry Reuters pri ňom utrpeli zranenia najmenej štyri osoby.

Včera 18:42

Irán útočí na Izrael balistickými raketami, tvrdí izraelský Channel 9.

V celom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach.

Včera 18:41

Násilie páchané na politikoch na miestnej úrovni má ničivý vplyv na lokálnu demokraciu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa nenásilia, ktorý si svet pripomína 2. októbra, to uviedol spravodajca Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy Bernd Vöhringer.

Včera 18:41

Veliteľstvo domáceho frontu izraelskej armády v utorok večer vydalo nové pokyny pre obyvateľov centrálnej oblasti Izraela: vyzvalo ich, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bombového krytu alebo iného objektu. Tieto pokyny súvisia so zverejnením správ o bezprostredne hroziacom útoku z Iránu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali