Schmid vyhral Okolo Slovenska, Sagan sa rozlúčil s “cestou”

Schmid vyhral Okolo Slovenska, Sagan sa rozlúčil s “cestou”

Štrbské Pleso 30. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

Aktualizované 30. júna 16:28

Švajčiarsky cyklista Mauro Schmid vyhral 68. ročník pretekov Okolo Slovenska. Jazdec stajne Jayco AlUla v záverečnej 5. etape odrazil útoky druhého Juliana Alaphilippea (Soudal QuickStep) a udržal si žltý dres. Nedeľňajšiu horskú skúšku z Liptovského Mikuláša na Štrbské Pleso dlhú 142,3 km vyhral Schmidov tímový kolega Felix Engelhardt časom 3:24:11 hodiny. Najlepším domácim pretekárom je Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper), ktorý obsadil 25. miesto a celkovo skončil na 17. priečke. Na pretekoch sa rozlúčil s profesionálnou cyklistikou trojnásobný majster sveta Peter Sagan

Peter Sagan
Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan

Organizátori pripravili na záver náročnú etapu so štyrmi horskými prémiami a dokopy 2513 výškovými metrami. Po 60 km nasledovala prvá v Starom Smokovci (2. kat., 4,9 km, 6,1%) a cyklisti potom museli absolvovať trikrát výstup do cieľa na Štrbskom Plese (1. kat., 7,8 km, 4,7%). Pred štartom bol na čele celkového poradia Schmid o dve sekundy pred Alaphilippeom. Anders Foldager (Jayco AlUla) strácal 22 a Jenno Berckmoes (Lotto) 33 s. Šesť km po štarte nasledovala jediná rýchlostná prémia aj s bonusovými sekundami, o ktoré sa tvrdo bojovalo. Vyhral ju Schmid a pripísal si tri sekundy, Boerckmoes dve a Foldager jednu. Na ďalších km sa neustále útočilo a dokonca sa rozpojil pelotón. Nakoniec sa odtrhli iba Erik Fetter (Polti-Kometa) a Xabier Azparren Irurzun (Q36.5) a vypracovali si dvojminútový náskok.

Reklama

V pelotóne však pracovali pretekári QuickStepu a pred prvou horskou prémiou stiahli manko na polovicu. Na prvej vrchárskej prémii bral šesť bodov Irurzun, z pelotónu tam bol prvý Kyrylo Carenko, ktorý bojoval o bodkovaný dres. V prvom stúpaní na Štrbské Pleso sa ešte viac preriedil balík, na čele bol QuickStep a Schmid si strážil zadné koleso Alaphilippea. Vysoké tempo spôsobilo, že únik sa skončil už 58 km pred cieľom. Na Štrbskom Plese bol prvý Carenko, pripísal si ďalších 12 bodov a už mal istotu, že získa dres pre najlepšieho vrchára. Nasledoval rýchly zjazd a druhý výstup na prémiu, kde zaútočil Callum Scotson (Jayco), ktorý bol síce prvý na kopci, no na zjazde sa jeho pokus skončil. Chceli to využiť Daniel Turek (ATT Investments), Thomas Champion (Cofidis) a Joey Rosskopf (Q36.5), no aj ich pokus sa zakrátko skončil.

Deväť kilometrov pred koncom vyrazil Alaphilippe, ktorý na Štrbskom Plese zvíťazil aj v úvodnej etape v roku 2018, kedy nakoniec získal aj žltý dres. Na jeho nástup však odpovedali Schmid aj Foldager a tempo opäť upadlo. Alaphilippe to vyskúšal aj 3,7 km pred páskou, no Schmid sa ho držal ako kliešť. V poslednom kilometri nastúpil Engelhardt a prišiel si po triumf. Alaphilippeovi nevyšiel ani záverečný nástup a na páske ho zdolal Schmid, ktorý si tak udržal žltý dres.

Reklama

Dvadsaťtriročný Engelhardt dosiahol tretie víťazstvo v kariére. “Trápili ma zranenia, takže som rád, že som opäť na bicykli a môžem bojovať o víťazstvá. Som veľmi šťastný. Preteky sa mi páčili, zvládli sme to aj v týchto horúčavách. Mali sme tu silný tím, ale bolo náročné bojovať s Julianom Alaphilippom,” uviedol pre RTVS Šport.

Kubiša potešilo, že získal dres pre najlepšieho Slováka. V celkovom poradí zaostal za víťazom o tri minúty a dve sekundy. “Dnes to bola naozaj najťažšia etapa, trikrát Štrbské Pleso a QuickStep to urobil už od štartu veľmi ťažké. Začalo sa to už na prvom stúpaní a odvtedy to bolo ešte horšie. Chalani boli pri mne, aby mi pomáhali. Alaphilippe nastupoval od začiatku posledného kopca, ja som išiel svoje tempo a uvidíme, ako to nakoniec dopadne v celkovom poradí. Som rád, že sa to už skončilo,” povedal pre RTVS Šport Kubiš, ktorý bude jediný Slovák v mužských pretekoch s hromadným štartom na OH v Paríži. “Zajtra odchádzame na Okolo Rakúska, ale to už nebude o mne, ale o iných chalanoch z tímu. Potom ma čaká ešte Czech Tour a potom už letím do Paríža,” dodal.

Sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France Sagan vlani oficiálne ukončil kariéru v cestnej cyklistike a mal sa venovať len horskej. Prišla však ponuka podporiť slovenský tím Pierre Baguette Cycling, ktorú využil. Nástup do prebiehajúcej sezóny mu sťažila operácia srdca. Nakoniec sa vrátil ešte na Okolo Slovenska. “Nebolo to najlepšie, ale boli to moje posledné preteky v cestnej cyklistike, tak som rád, že som prišiel do cieľa. Bol som rozhodnutý, že tento rok už nebudem jazdiť cestu a pôjdem ju iba ako prípravu. Tým, že som mal zo začiatku roka problémy so srdcom, tak som to išiel iba tak zo srandy. S bicyklom sa ešte nelúčim, ale s cestnými pretekmi už hej. V prvom rade chcem poďakovať všetkým fanúšikom za to, že ma počas celej kariéry podporovali a veľmi si to vážim,” povedal na pódiu Sagan.

 

Schmid po Okolo Slovenska: “Krásne preteky, najmä tu v horách”

Švajčiarsky cyklista Mauro Schmid si v nedeľu na Okolo Slovenska pripísal šieste víťazstvo v kariére. Dvadsaťštyriročný pretekár tímu Jayco AlUla na Štrbskom Plese odrazil útoky najväčšieho favorita Juliana Alaphilippa, získal žltý dres a zároveň pretrhol hegemóniu tímu Soudal QuickStep.

Reklama

Pretekári belgického tímu boli celkoví víťazi na najväčšom slovenskom podujatí päťkrát z uplynulých šiestich rokov. Prvýkrát sa podarilo zlomiť ich dominanciu Petrovi Saganovi v roku 2021 a teraz to dokázal Schmid. Mladý Švajčiar sa dostal do žltého dresu po druhom mieste v sobotňajšej etape a v nedeľu si umiestnenie zopakoval, keď na páske zdolal svojho najväčšieho konkurenta Alaphilippe. Úspech austrálskeho tímu Jayco podčiarkol etapovým triumfom Felix Engelhardt.

“Zdolať Juliana bolo naozaj ťažké. Od začiatku posledného kopca útočil. Ja som sa ho snažil nasledovať, strážil som si jeho koleso a nakoniec sme vďaka Felixovi vyhrali aj etapu, takže to bolo o to špeciálnejšie,” povedal v cieli.

Je to už jeho tretí celkový triumf v kariére, vlani uspel na talianskych pretekoch Settimana Internazionale Coppi e Bartali a v roku 2022 na Okolo Belgicka. Na konte má aj etapové víťazstvo a druhé miesto na Giro d´Italia. Veľkú radosť mal aj po Okolo Slovenska. “Je to skvelý pocit a je to aj také poďakovanie pre tím, pretože sme išli super celý týždeň. Vyhrať žltý dres bol náš hlavný cieľ a som rád, že som to dokázal. Boli to krásne preteky, špeciálne tu v horách. Je to pekné miesto, kvalitné cesty a dnes som si to veľmi užil,” uviedol víťaz, ktorý by sa mal najbližšie predstaviť na španielskej Vuelte.

Schmid po pretekoch vyzdvihol aj Petra Sagana, pre ktorého boli Okolo Slovenska posledné preteky v kariére na ceste: “Je veľká česť, keď môžete ísť s Petrom jeho posledné preteky. Mal skvelú kariéru a bol jeden z mojich idolov, keď som vyrastal.”

 

Reklama

konečné poradie:
1. Schmid 16:36:03 h, 2. Alaphilippe +7 s, 3. Engelhardt +28, 4. Anders Foldager (Dán./Jayco AlUla) +53, 5. Berckmoes +54, 6. Moniquet +1:36, … 17. KUBIŠ +3:02

celkový víťaz: Schmid
bodovacia súťaž: Alaphilippe
vrchárska súťaž: Kyrylo Carenko (Ukr./Corratec)
najlepší pretekár do 23 rokov: Gil Gelders (Belg./Soudal QuickStep)
najlepší Slovák: Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper)
najbojovnejší jazdec pretekov: Matúš Štoček (SR/ATT)
najlepší tím: Jayco AlUla (Aus.)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:40

Spôsob výpočtu ceny pitnej vody by sa mal zmeniť. Vyplýva to z návrhu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý na právnom portáli slov-lex zverejnil predbežnú informáciu o zmene vyhlášky, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia výroby, distribúcie a dodávky pitnej vody a odvádzanie a čistenie odpadovej vody.

13:33

Nadchádzajúca návšteva indického premiéra Naréndru Módího v Rusku, ktorú Moskva avizovala ešte koncom júna, bude veľmi dôležitá. V utorok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:32

S približne 50 požiarmi lesných a krovinatých porastov bojovali za posledných 24 hodín hasiči v Grécku. Takmer všetky sa však podarilo rýchlo dostať pod kontrolu.

13:31

Zoznamy kandidátov politických strán pre druhé kolo predčasných volieb vo Francúzsku budú uzavreté v utorok o 18.00 h SELČ. Dovtedy majú kandidáti možnosť odstúpiť z boja o hlasy voličov a svojim priaznivcom odporučiť, komu v nedeľu 7. júla odovzdať svoj hlas.

13:24

Talianska premiérka Giorgia Meloniová je optimistická, pokiaľ ide o vyhliadky domácej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

“Talianska ekonomika rastie rýchlejšie ako ekonomiky ostatných európskych krajín, a to aj napriek spomaleniu globálneho hospodárstva a zložitej medzinárodnej situácii,” uviedla Meloniová v utorok v prejave na zasadnutí združenia poisťovní Ania, ktoré sa koná v Ríme.

13:18

Poskytovanie nových hypoték bolo v prvých mesiacoch tohto roka stabilné. Tempo medziročného rastu už neklesalo a v marci aj apríli dosahovalo úroveň 2,9 %, čo bolo rýchlejšie ako medián štátov Európskej únie (EÚ). Z pohľadu počtu a výšky nových hypoték nedošlo k žiadnym výraznejším zmenám. Konštatovala to Národná banka Slovenska (NBS) v aktuálnom makroprudenciálnom komentári, ktorý vydáva štvrťročne a analyzuje v ňom trendy na finančnom trhu s dôrazom na prípadné riziká.

13:11

Na území Nórska bola zadržaná osoba podozrivá zo špionáže pre Čínu. S odvolaním sa na nórsku kontrarozviedku o tom v utorok informovala štátna tlačová agentúra NTB, ktorú citovala agentúra AP.

13:11

Šofér, ktorý autom vrazil do chodcov v centre juhokórejskej metropoly Soul a zabil tak deväť ľudí, bude vyšetrovaný na základe obvinenia z neúmyselného zabitia. Uviedla to v utorok miestna polícia, píše TASR s odvolaním na agentúru AP.

12:52

Ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, môže byť krátená alebo úplne odobraná dávka v hmotnej núdzi na obdobie 12 mesiacov. Cieľom legislatívneho návrhu je zamestnať čo najviac obyvateľov Slovenska, keďže je na trhu práce aktuálne voľných viac ako 80.000 pracovných miest. Opatrenia sa majú týkať aj kategorizácie aktivačného príspevku a zmeny režimu prác vo verejnom záujme. V utorok o tom na tlačovej konferencii informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

12:47

Vedenie francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) stiahne z volieb kandidátku, ktorá sa pred časom nechala odfotografovať v čiapke poddôstojníka nemeckého vojnového letectva Luftwaffe s hákovým krížom, uvádza TASR.

12:41

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že povolila dve geneticky modifikované plodiny kukurice na jednotnom trhu EÚ a obnovila povolenie pre ďalšiu geneticky modifikovanú plodinu kukurice ako potraviny a krmiva pre zvieratá. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:40

Miera nezamestnanosti v eurozóne po úprave o sezónne vplyvy sa v máji 2024 udržala na aprílovej úrovni 6,4 %. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré zverejnil v utorok štatistický úrad Európskej únie (EÚ) Eurostat. V rámci celej Únie zostala v máji 2024 miera nezamestnanosti stabilná na úrovni 6 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali