SAV v tomto roku získa navyše 12,5 milióna eur, využiť ich chce na rozvoj

SAV v tomto roku získa navyše 12,5 milióna eur, využiť ich chce na rozvoj

Bratislava 1. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Slovenská akadémia vied (SAV) v tomto roku získa navyše 12,5 milióna eur, čo predstavuje 10-percentný nárast oproti pôvodnému rozpočtu. Ide o prostriedky, ktoré už boli zo štátneho rozpočtu vyčlenené na plnenie opatrení vládnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií do roku 2030. V rámci nej má SAV do roku 2026 dostať navyše celkovo 55 miliónov eur. Využiť ich chce na rozvojové programy. V pondelok o tom informovali predseda SAV Pavol Šajgalík a vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD)

SAV
Na snímke sprava podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD) a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík

“Do roku 2030 plánujeme navýšiť zdroje, ktoré budú plynúť do SAV, o 310 miliónov eur, to však predpokladá ďalšie rozpracovávanie akčného planú za rok 2027. Súčasťou tohto širšieho plánu je strednodobé navýšenie financovania SAV o 55 miliónov na najbližšie tri roky, na obdobie 2024 až 2026. Na tento rok sa nám podarilo vyčleniť navýšenie prostriedkov pre SAV vo výške 12,5 milióna eur,” ozrejmil Kmec.

Reklama

Navýšenie rozpočtu SAV je podľa Šajgalíka veľmi dobrou správou pre vedu na Slovensku. “Prvýkrát dostávame okrem svojho bežného rozpočtu, ktorý je kapitolou v štátnom rozpočte, navyše prostriedky, ktoré by mali ísť do rozvojových programov. Základný rozpočet nám umožňuje udržiavať akadémiu v bežnom stabilnejšom stave. Teraz máme prostriedky na rozvojové programy, ktoré sme vždy ťažko a márne hľadali,” priblížil.

Financie budú smerovať najmä na rozvoj infraštruktúry SAV, podporu strategických priorít a tzv. výkonnostné zmluvy. “Novinka v podobe výkonnostných zmlúv má posilniť motivácie ústavov SAV zlepšovať sa v konkrétnych oblastiach, ktoré sú overeným zdrojom nárastu kvality vedy aj v iných krajinách. Medzi tieto oblasti patrí napríklad kvalita výsledkov výskumných projektov, spolupráca so súkromnými firmami či zapájanie sa do medzinárodnej spolupráce,” vysvetlil Kmec.

Reklama

Rozvojové prostriedky by chcela SAV využiť aj na prestavbu svojho výskumného areálu na Patrónke v Bratislave. “Rozhodli sme sa, že urobíme architektonickú súťaž, na areál na Patrónke. (…) Vyhrala ju slovensko-britská firma, ktorá pre nás v tomto momente pripravuje vykonávací projekt. Máme naozaj záujem, aby sme získali prostriedky zo štrukturálnych fondov alebo fondu obnovy, ktoré by nám pomohli tento areál dobudovať,” poznamenal Šajgalík.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:53

Aktivita v americkom sektore služieb minulý mesiac nečakane klesla. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje Inštitútu pre riadenie zásob (ISM).

17:52

Švédsky výrobca batérií Northvolt prehodnocuje časový plán svojej ďalšej expanzie, a to aj v Nemecku. Výstavba závodu neďaleko mesta Heide v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko nie je ohrozená, nie je však možné vylúčiť oneskorenia a zmeny v projekte, oznámila spoločnosť v stredu.

17:50

Pri izraelskom útoku zomrel v stredu na juhu Libanonu vysokopostavený veliteľ šiitskeho hnutia Hizballáh. Od vlaňajšieho októbra ide údajne o jedného z najvyššie postavených predstaviteľov tohto hnutia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dva nemenované zdroje z oblasti bezpečnosti.

Muhammad Násirn
Na snímke vysokopostavený veliteľ šiitskeho hnutia Hizballáh Muhammad Násirn, ktorý zomrel pri izraelskom útoku na juhu Libanonu v stredu 3. júla 2024
17:50

Britský bulvárny denník The Sun pred štvrtkovými parlamentnými voľbami po prvý raz od roku 2005 vyjadril podporu Labouristickej strane. TASR informuje podľa agentúry Reuters a stanice BBC.

The Sun v stredajšom úvodníku napísal, že je čas na zmenu. Vládnuci konzervatívci sú podľa denníka unavení a potrebujú stráviť isté obdobie v opozícii. Líder opozičných labouristov Keir Starmer má podľa The Sun pred sebou náročnú úlohu so sklamanými voličmi.

17:19

Generálporučíčka Jennie Carignanová od 18. júla ako prvá žena prevezme funkciu náčelníčky generálneho štábu kanadských ozbrojených síl (CAF). Kanadský premiér Justin Trudeau ju do funkcie vymenoval v stredu.

Jennie Carignanová
Na archívnej snímke zo 6. júna 2024 generálporučíčka Jennie Carignanová (vpravo) pózuje pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojeneckých síl v Normandii v Ottawe. Carignanová od 18. júla ako prvá žena prevezme funkciu náčelníčky generálneho štábu kanadských ozbrojených síl (CAF)
17:18

Na Pražskom hrade nebude počas leta slávnostné striedanie stráží, na ktoré sa pravidelne chodia pozerať stovky turistov. Dôvodom je rekonštrukcia Brány gigantov, ktorá bude niekoľko týždňov uzavretá. Slávnostné striedanie nahradí vystúpenie Hudby Hradnej stráže. V stredu to oznámila česká Kancelária prezidenta republiky (KPR), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

17:17

Slovinská stredopravicová opozícia požiadala ústavný súd, aby preskúmal slovinské uznanie Palestíny. Tamojší parlament ho schválil jednomyseľným hlasovaním začiatkom júna, opozícia hlasovanie bojkotovala, informuje TASR podľa tlačovej agentúry STA.

17:15

Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v stredu popri summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Kazachstane so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Lídri hovorili okrem iného o Ukrajine.

Erdogan Putin
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) si podáva ruku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas ich stretnutia v Astane 3. júla 2024
17:07

Juhoafrický atlét a majster sveta v skoku do výšky z roku 2003 Jacques Freitag zomrel vo veku 42 rokov. Jeho telo objavila polícia na poli neďaleko cintorína v Pretorii, keď bol nezvestný dva týždne. Príčinou úmrtia bola strelná rana.

Jacques Freitag
Na archívnej snímke z 25. augusta 2003 juhoafrický atlét Jacques Freitag sa teší po zisku zlatej medaily v skoku do výšky na svetovom šampionáte v atletike v Paríži
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali