Šatnica Matice slovenskej predstaví pôvodné slovenské kroje na výstavách v Bratislave a Hrušove

❚❚

Bratislava 16. augusta 2019 (HSP/Foto:Matica slovenská)

 

O pôvodné slovenské kroje z národopisnej Šatnice Matice slovenskej je čoraz väčší záujem. Po výstavách vo Vrútkach a Novej Bani sa v auguste 2019 predstavia na výstave Party v 21. storočí v Bratislave a na Hontianskej paráde v Hrušove.

Hontianska paráda

„Zo Šatnice MS sa na tejto výstave predstavia kroje z Turca, Kojšova, Zákamenného, Polomky, Liptovských Sliačov, Podkarpatskej Rusi a Oščadnice. Šatnica v súčasnosti sprístupňuje verejnosti až 1658 pôvodných mužských a ženských krojov zo 40-tich tradičných regiónov Slovenska,” priblížila Milada Špalková, vedúca Šatnice MS, ktorú návštevníci nájdu v Martine pod názvom Požičovňa kostýmov a krojov MS. Projekt Party v 21. storočí pod oficiálnou značkou Slovenska GOOD IDEA SLOVAKIA / DOBRÝ NÁPAD SLOVENSKO zobrazuje zaniknuté či málo známe party a vence na umeleckých obrazoch, ktorými chcú organizátori zatraktívniť slovenský folklór a tradície aj pre mladšie generácie. Výstava potrvá do 8. septembra 2019.

.
Ilustračné foto: Kroje zo Šatnice

Aj na 24. ročníku populárnej Hontianskej parády v Hrušove, ktorej spoluorganizátorom je tiež Matica slovenská, sa môžu návštevníci tešiť na výstavu krojov zo Šatnice MS.

Predstavené budú ženské kroje z Čataja a Jedľových Kostolian, mužské kroje zo Šumiaca, Suchej Hory, Polomky, Liptovských Sliačov a Važca, ako aj ďalšie krojové súčasti z rôznych kútov Slovenska.

.
Výstava Párty v 21 storočí

Výstava bude dostupná 16. a 17. augusta v dome Komunitného centra pri Krajanskom dvore od začiatku programu podujatia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:54

V meste Osijek na východe Chorvátska sa uskutočnil protestný pochod pri príležitosti Národného dňa boja proti násiliu páchaného na ženách. Pochod v Osijeku zorganizovala mimovládna organizácia “Adela” a počas protestu vyzvala štátne a miestne orgány, aby chránili nielen mocných, ale všetkých občanov. Žiada tiež prísnejšie tresty za vraždu žien a znásilnenie a lepšiu ochranu obetí, nie násilníkov.

14:53

Tím študentských dobrovoľníkov počas archeologických záchranných prác v severnom Francúzsku objavil dvesto rokov starý odkaz od kolegu. Záchranné vykopávky robili na mieste galského oppida kvôli erózii útesu severne od mesta Dieppe.

14:51

Prezident nemeckého Spolkového úradu kriminálnej polície (BKA) Holger vyzval na ráznejší postup polície a prokuratúry proti online zločinom z nenávisti.

14:50

Pyrotechnik odstráňovali v nedeľu v centre srbskej metropoly Belehrad takmer 300-kilový delostrelecký granát z čias prvej svetovej vojny. Náboj sa nachádzal na stavenisku neďaleko srbského parlamentu, oznámila miestna polícia.

14:48

Prvá polovica letnej dovolenkovej sezóny prekvapila poklesom zahraničných návštevníkov. Klesol najmä počet turistov z Českej republiky, ktorí tvoria zvyčajne veľkú časť návštevníkov. Návštevnosť v júli ťahali najmä domáci návštevníci. Aká bola návštevnosť v auguste zatiaľ známe nie je, podľa predbežných informácií by však mal byť už tradične najsilnejším dovolenkovým mesiacom.

13:18

Na izraelské územie bolo v noci na nedeľu vyslaných približne 150 rakiet, riadených striel a dronov. Na sever krajiny prichádzali najmä z Libanonu, uviedla armáda.

Hizballáh
Na snímke príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek hasia požiar po raketovom útoku z Libanonu v meste Kirjat Bialik na severe Izraela v nedeľu 22. septembra 2024
13:17

Desiatky domácností v ukrajinskej Poltavskej oblasti zostali bez dodávok elektrickej energie po nočnom ruskom dronovom útoku. Oznámil to v nedeľu tamojší oblastný gubernátor Filip Pronin.

13:16

Iracká koalícia proiránskych ozbrojených skupín sa v nedeľu prihlásila k dronovému útoku na Izrael. Izraelská armáda pritom oznámila, že zachytila niekoľko “podozrivých vzdušných cieľov” prichádzajúcich v noci z Iraku.

13:16

V nedeľu ráno sa v meste Saviano neďaleko Neapolu zrútil dvojposchodový dom. Pod troskami zahynuli dvaja súrodenci vo veku štyri a šesť rokov.

13:15

Ceny ropy v piatok (20. 9.) klesli, celý týždeň však uzavreli so ziskom, už druhýkrát po sebe. K rastu v druhej polovici týždňa prispelo najmä zníženie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky (Fed) a pokles zásob komodity v USA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali