SaS, Za ľudí a OĽANO sú nespokojné so Žilinkom, Sme rodina dôvod na výmenu nevidí

SaS, Za ľudí a OĽANO sú nespokojné so Žilinkom, Sme rodina dôvod na výmenu nevidí

Bratislava 19. februára 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Koaličné SaS, Za ľudí a OĽANO nie sú spokojné s prácou generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Za ľudí volá po zmene zákona aj v súvislosti s jeho odvolaním, SaS je pripravená diskutovať a prísť s návrhmi. OĽANO žiada plnenie jeho sľubov. Strany v súvislosti s jeho prípadným odvolaním poukazujú na platnú legislatívu i na kompetencie prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Sme rodina je s prácou šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR spokojné, na jeho výmenu dôvod nevidí

Maroš Žilinka
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas rokovania 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave

Predseda ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽANO) poznamenal, že odvolávanie Žilinku nie je na programe dňa a nie je jednoduché.

Reklama

“Ak by v koalícii nebola Sme rodina, bolo by to možné aj zmenou obyčajného zákona, inak len na základe výsledku disciplinárneho konania. Podnet na začatie disciplinárneho konania môže podať prezidentka SR alebo tri pätiny poslancov parlamentu, takže poslanecké podanie takéhoto návrhu nie je v súčasnosti reálne,” ozrejmil.

OĽANO považuje za dôležitejšie, aby GP SR začala plniť prísľuby Žilinku poslancom pri jeho zvolení. Vetrák hovorí aj o jeho nadpráci “osobitne vo veciach, ktoré súvisia s bojom proti korupcii, kde sa očakáva podpora práce špeciálnej prokuratúry”. Ak sa prístup a výsledky prokuratúry nezmenia, podľa Vetráka pravdepodobne zosilnie presvedčenie poslancov o nevyhnutnej výmene jej vedenia napriek nesúhlasu koaličného partnera. Na spokojnosť so Žilinkom sa podľa neho možno pýtať i prezidentky, ktorá ho menovala a môže ho odvolať.

Reklama

 

Komplexná reforma prokuratúry

Strana Za ľudí vníma odvolávanie šéfa GP ako zložitý proces, ktorý by okrem širokej podpory poslancov vyžadoval aj splnenie zákonných podmienok.

“V kontexte nedávnych excesov generálneho prokurátora by skôr prichádzalo do úvahy iniciovanie disciplinárneho stíhania, čo má však v rukách hlavne pani prezidentka,” poznamenala.

Zotrvanie Žilinku vo funkcii pokladá za ohrozenie demokratického a právneho štátu. Podľa strany nie je na čo čakať, pretože Žilinka sa spreneveril funkcii, pošliapal pamiatku obetí zločineckého režimu a v boji proti mafii sú jeho kroky sporné až škodlivé.

Systémové riešenie vidí v komplexnej reforme súčasného “sovietskeho modelu prokuratúry”, aby systém protiváh spĺňal štandardy demokratického a právneho štátu. Strana pripomína, že za oblasť je zodpovedný rezort spravodlivosti, od ktorého očakáva čo najskoršie predloženie návrhu.

Reklama

Alojz Baránik (SaS) podotkol, že SaS je za zvýšenie vyvodzovania zodpovednosti všetkých politických nominantov. Zmena podmienok odvolávania šéfa GP je podľa jeho slov však otázkou dohody koalície.

Alojz Baránik
Na snímke poslanec NR SR Alojz Baránik (SaS)

“Osobne a opakovane zastávam názor, že musíme nájsť spôsob, ako legálne odvolať Maroša Žilinku z funkcie,” dodal.

Podľa Sme rodina svojou doterajšou činnosťou jasne dokázal, že je pre neho najpodstatnejšie dodržiavanie zákona a nie postupovanie podľa želaní niektorých médií alebo časti verejnosti.

“To znamená, že nie, nie je potrebné, aby skončil vo svojej funkcii generálneho prokurátora,” doplnila hovorkyňa hnutia Linda Tribusová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:31

Čína oznámila ďalšie kroky v rámci svojho antidumpingového vyšetrovania dovozu koňaku z Európskej únie (EÚ). Urobila tak deň po tom, ako EÚ uvalila na dovoz elektromobilov vyrábaných v Číne dočasné vyrovnávacie clá. Napätie vo vzájomných vzťahoch medzi dvomi ekonomickými veľmocami sa tak opäť zvýšilo.

16:18

Ruského opozičného politika Vladimira Karu-Murzu previezli do väzenskej nemocnice a jeho právnikom zakázali prístup k nemu. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na príspevok jeho manželky Jevgenije na sociálnej sieti X.

16:06

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

16:04

Maloobchodné tržby v eurozóne sa po aprílovom poklese vrátili v máji k miernemu rastu. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat.

15:44

Maďarsko v piatok oznámilo, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil najvyšší súd EÚ za porušenie azylových pravidiel.

15:33

Ceny ropy v piatok klesli, pokles bol však minimálny a ceny sa naďalej pohybujú v blízkosti niekoľkotýždňových maxím. Navyše, za celý týždeň smerujú k rastu, už štvrtému po sebe. Vývoj na trhu do veľkej miery ovplyvňuje výrazný pokles ropných zásob v USA a očakávania vysokého dopytu po pohonných látkach počas letnej motoristickej sezóny.

15:17

Domáci jazdec Lando Norris bol najrýchlejší v prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Veľkej Británie, dvanáste podujatie tohtoročného šampionátu F1. Pilot McLarenu dosiahol v piatok na okruhu v Silverstone čas 1:27,420 min. a o 134 tisícin predstihol druhého Kanaďana Lancea Strolla (Aston Martin). Tretí bol Oscar Piastri z Austrálie (McLaren), ktorý zaostal za Norrisom o 0,211 sekundy. Pre problémy s hydraulikou však musel tréning predčasne ukončiť. Úradujúci majster sveta a líder tohtoročného seriálu Max Verstappen na Red Bulle bol štvrtý (+0,309).

15:16

Polícia odvolala pátranie po nezvestnej 16-ročnej Lenke Dunajovej z Bytče. Dievča našla policajná hliadka z Bytče, je v poriadku. Po dievčati polícia pátrala po tom, čo ešte 29. júna odišla z miesta bydliska a domov sa nevrátila.

15:12

Ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia. Uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Kremli.

14:52

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali