SaS vyzýva ministerku zdravotníctva, aby začala komunikovať s lekármi a sestrami

❚❚

Bratislava 1. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

SaS vyzýva ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby začala komunikovať s lekármi a sestrami, ktorí v súvislosti s konsolidačnými opatreniami hrozia podaním výpovedí. SaS situáciu považuje za neprijateľnú a zasiahnuť by podľa nej mal aj premiér Robert Fico (Smer-SD)

sas
Záber z tlačovky

“Zdravotníctvo je krok od kolapsu. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa však schováva a nekomunikuje s nikým. Lekári a sestry žiadajú ministerku o stretnutie, tá im však úplne absurdne neodpovedá. Výpoveďou pritom hrozia tisíce lekárov a zdravotných sestier. Táto situácia je neprijateľná a zasiahnuť by mal už aj samotný premiér Robert Fico. Je predsa nemysliteľné, aby na kresle ministerky toleroval niekoho, kto si odmieta plniť svoje úlohy a komunikovať s odborármi a predstaviteľmi svojho rezortu,” vyhlásil predseda SaS Branislav Gröhling.

.

Poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Tomáš Szalay ministerku vyzval, aby začala pracovať. “Ak má pani ministerka problém stretnúť sa so sestrami a lekármi, žiadame ju o stretnutie my. Budeme jej tlmočiť problémy a požiadavky sektora,” doplnil. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) zároveň Dolinkovú vyzvala, aby spravila všetko pre lepšiu finančnú situáciu zdravotných sestier. “Ďalšie škrty v ich platoch budú znamenať masívny exodus. Taká ministerka, ktorá sa nebije za svoj rezort, by nemala zostávať vo svojej funkcii ani minútu,” poznamenala.

V súvislosti s aktuálnou situáciou v sektore vládu kritizuje aj mimoparlamentná strana Demokrati, podľa ktorej kabinet hazarduje so zdravím ľudí. Žiada ho, aby neignoroval zdravotníkov. “Žiadame premiéra Fica, ministerku zdravotníctva Dolinkovú a ministra financií Kamenického (Smer-SD), aby toto ohrozovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku okamžite zastavili. Pacienti potrebujú kvalitnú starostlivosť a nie štrajkujúcich lekárov a sestry vo výpovediach,” uviedol predseda strany Jaroslav Naď.

.

Lekárski odborári evidujú k pondelku (30. 9.) 2635 výpovedí lekárov v nemocniciach z nadčasovej práce. V ich zbere pokračujú a upozorňujú, že v prípade schválenia konsolidačného balíčka v parlamente chcú začať so zberom klasických výpovedí. Ak vláda neupraví navrhnuté konsolidačné opatrenia, výpovede z nadčasov sú pripravené začať podávať aj sestry a pôrodné asistentky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:39

Po predpokladanom útoku kyselinou v škole v britskej metropole Londýn sú v nemocnici hospitalizovaní dvaja tínedežeri vo veku 14 a 16 rokov.

16:34

Organizácia Spojených národov v utorok varovala Izrael pred rozsiahlou pozemnou inváziou do Libanonu po tom, ako izraelská armáda začala pozemný útok.

16:13

Izraelská armáda v utorok oznámila sprísnenie obmedzení na verejné zhromaždenia v celej krajine vrátane Jeruzalema a Tel Avivu. Nové nariadenie vydali v predvečer začiatku slávenia židovského Nového roku (sviatku Roš ha-šana) a bude platiť do soboty.

16:12

Doterajší riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis, ktorého slovenská ministerka kultúry Martina Šimkovičková v pondelok odvolala z funkcie, je podľa generálneho riaditeľa českého Národného múzea (NM) Michala Lukeša špičkový odborník s medzinárodným renomé. Jeho odvolanie označil za nekultúrne a ľudsky neslušné.

16:12

Neznámy muž zaútočil v utorok vo švajčiarskom Zürichu na niekoľko detí, pričom tri z nich zranil. Oznámila to tamojšia polícia s tým, že podozrivého z činu zadržala.

16:04

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala 39 ľudí vrátane detí, ktorí údajne podporovali ukrajinské “teroristické” skupiny zakázané v Rusku. Uviedla to v utorkovom vyhlásení.

15:09

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 15 rokov si vo svojom druhom zápase na turnaji UEFA Development v srbskej Starej Pazove pripísali prehru. V utorok podľahli škótskym rovesníkom 2:4. Góly SR strelili Alex Šubert a Denis Žofčák. Informoval o tom Slovenský futbalový zväz (SFZ) na svojej facebookovej stránke. Slovenská “pätnástka” nenadviazala na úvodné víťazstvo 3:2 nad domácimi Srbmi. Turnaj UEFA Development uzavrie piatkovým zápasom proti Grécku (12.15 h).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali