SaS odmieta rušenie jedného volebného obvodu, zmenu považuje za účelovú

SaS odmieta rušenie jedného volebného obvodu, zmenu považuje za účelovú

Bratislava 24. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Strana SaS nesúhlasí s rušením jedného volebného obvodu. Argumentuje prepadom veľkého počtu hlasov a ich nerovnosťou. Za snahou o zmenu vidí účelovosť. Apeluje aj na opozičné KDH, aby na takúto zmenu poslanci hnutia nepristúpili

15. schôdza Národnej rady SR
Na snímke poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS)

“Argument o kvalitnejšom zastúpení v parlamente a väčšej demokracii však neobstojí. Ak majú zákony schválené parlamentom platiť na celom území, občania majú mať možnosť si voliť svojich zástupcov z celého Slovenska. Tvrdenia, že zvolený poslanec z daného kraja spraví pre to územie viac ako ktokoľvek iný, popierajú aj dlhoroční politici Smeru z východu Slovenska, ktorí pre tento región nespravili absolútne nič,” tvrdí predseda SaS Branislav Gröhling.

Reklama

SaS považuje zmenu volebného systému za účelovú. Tvrdí, že by vyhovovala jedine vládnemu Smeru-SD, pretože by získal oveľa viac mandátov, než by dostal v súčasnom systéme. Liberáli preto vyzvali KDH, ktoré o zmene takisto hovorilo, aby neverilo úmyslom vládnej koalície.

“Táto zmena totiž nijako nepomôže zastupiteľskej demokracii na Slovensku,” uzavrel Gröhling.

Reklama

O možnej zmene volebného systému hovorili vo víkendových politických diskusiách minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok s opozičným poslancom a lídrom KDH Milanom Majerským. Zhodli sa, že Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov. Minister avizoval, že Hlas-SD príde s touto myšlienkou pred koalíciu a chce o tom diskutovať. KDH je za osem volebných obvodov určených hranicami samosprávnych krajov. Majerský si vie predstaviť, že by v tomto prípade hnutie dodalo koalícii hlasy na schválenie návrhu.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Voliči v Mongolsku rozhodujú o rozšírenom zložení parlamentu, v ktorom bude v ďalšom volebnom období 126 poslancov. Očakáva sa víťazstvo vládnucej Mongolskej ľudovej strany. 

11:34

Poľský premiér Donald Tusk je spokojný s výberom mien na obsadenie najvyšších pozícií v inštitúciách Európskej únie.

11:32

Spojené štáty označili maďarský zákon na ochranu suverenity za protidemokratický. Reagujú tak na vyšetrovanie dvoch protikorupčných organizácií, ktoré spustil Úrad na ochranu suverenity.

10:32

Politickú mapu Francúzska výrazne prepísali nedávne voľby do Európskeho parlamentu. Po takmer troch desaťročiach sa v krajine uskutočnia predčasné parlamentné voľby, naposledy sa konali v roku 1997.

10:10

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2 zasiahlo pobrežie Peru, oznámila Geologická služba Spojených štátov. Nakrátko bolo vydané aj varovanie pred vlnami tsunami. Obete bezprostredne nehlásili.

09:44

Americký prezident Joe Biden vyjadril presvedčenie, že si v predvolebnej debate s Donaldom Trumpom počínal dobre. Niektorí predstavitelia Demokratickej strany však vyjadrili s jeho vystúpením znepokojenie.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke deti sa ochladzujú vo verejnej fontáne v lotyšskom meste Vilnius

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Michal Durila

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali