SaS: Jazykový zákon z dielne rezortu kultúry je nezmysel

❚❚

Bratislava 16. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

Jazykový zákon z dielne Ministerstva kultúry SR je podľa opozičnej SaS nezmyslom a zámer zaviesť pokuty za nepoužívanie kodifikovanej slovenčiny pre právnické aj fyzické osoby nepodporuje. Zákon je podľa strany namierený proti maďarskej menšine a Slovensko vracia do 90. rokov. Predstavitelia SaS to vyhlásili v stredu na tlačovej konferencii

sas
Záber z tlačovky

“Tento nacionalistický nadutý zákon obmedzoval a stále obmedzuje v mnohých prípadoch práva občanov Slovenskej republiky slobodne šíriť a prijímať informácie vo svojom jazyku a zasahuje aj do slobody ich podnikania,” vyhlásil René Parák zo SaS.

.

Ku kritike zámeru sa pridal aj predseda strany Maďarské fórum, s ktorou SaS vytvorila platformu Pravicový blok, Zsolt Simon. Navrhovaná úprava je podľa neho zámerom celej vlády, nielen ministerstva kultúry, a zmena stupňuje napätie medzi komunitami.

Ministerstvo kultúry SR pred niekoľkými dňami informovalo, že zákon o štátnom jazyku je potrebné novelizovať. Cieľom by malo byť upevnenie postavenia štátneho jazyka či zabezpečiť účinný štátny dohľad.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:03

Vyšetrovatelia z Nemecka, Francúzska a Holandska podnikli v stredu ráno razie proti osobám podozrivým z vykrádania bankomatov. Policajné kontroly sa uskutočnili vo firmách i domoch v niekoľkých častiach Nemecka. V Holandsku v rámci operácie zadržali troch mužov.

15:02

Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Alžírsko zvolali mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) o humanitárnej situácii v Pásme Gazy. Oznámil to v stredu britský minister zahraničných vecí David Lamm.

15:01

Kolumbijská vláda udelila domorodým skupinám nové právomoci v oblasti životného prostredia na ich území. Urobila to niekoľko dní pred konferenciou OSN COP16 o biodiverzite v Kolumbii

15:01

Pagere, ktoré boli súčasťou izraelského plánu zdecimovať militantné hnutie Hizballáh, zahŕňali mimoriadne klamlivé súčiastky a mali aj slabé miesto, ktoré bolo treba vyriešiť. Agenti, ktorí pagere zostrojili, navrhli batériu s malým množstvom plastickej výbušniny a inovatívnu rozbušku, ktorú nedokázal zachytiť ani röntgen Agentúra Reuters o tom informuje na základe fotografií rozobratých zariadení a podľa dobre informovaného libanonského zdroja.

15:00

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v stredu vyzval ľudí, aby sa zaočkovali proti sezónnej chrípke a koronavírusu.

14:02

Všetky krajiny EÚ zapojené so mierovej misie OSN v Libanone (UNIFIL), tvrdia, že táto misia je “nevyhnutná a zásadná” a vyhlásili, že iba OSN môže rozhodnúť o jej ukončení. V stredu to uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová po videohovore s ministrami obrany z 15 krajín EÚ, ktoré sa na misii zúčastňujú.

14:01

Európska únia si podľa českého premiéra Petra Fialu s problémom nelegálnej migrácie sama neporadí. Preto je nutné, aby spolupracovala s tretími krajinami. Česko spolu s niektorými ďalšími štátmi chce na summite EÚ, ktorý sa v Bruseli začne vo štvrtok, presviedčať ostatné členské krajiny, aby EÚ k tejto otázke zaujala razantnejší postoj. Uviedol to v stredu pred odletom do Bruselu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Snímka z otvorenia najväčšieho medzinárodného festivalu dizajnu na Slovensku s názvom Bratislava Design Week v Mirbachovom paláci, Galérii mesta Bratislavy

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali