Policajné násilie v Košiciach má dohru

❚❚

Bratislava 8. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 8. júla 2024 18:04

Opozičná strana SaS bude pre policajné násilie v Košiciach iniciovať na parlamentnom ľudskoprávnom výbore poslanecký prieskum. Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) bude o tom komunikovať s vedením Policajného zboru a bude sa pýtať aj na pripravované systémové a preventívne opatrenia

Vladimíra Marcinková
Na snímke poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Vladimíra Marcinková

Fyzický a sexuálny útok košických policajtov je podľa SaS zneužitím ich postavenia a právomocí. Násilie a brutalitu voči zadržanej osobe v Košiciach považuje poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) za neakceptovateľné. “Je dôležité, aby ministerstvo vnútra a Policajný zbor vec adekvátne odkomunikovali verejnosti a urobili všetky potrebné kroky na to, aby ani agresori a ani brutalita nemali v bezpečnostných zložkách miesto,” povedala.

.

Marcinková chce preto na ľudskoprávnom výbore iniciovať poslanecký prieskum na policajnom oddelení v Košiciach, aby sa na tieto prípady pozreli bližšie. “Predbežne som o tomto zámere hovorila s kolegom Mariánom Čaučíkom z KDH, ktorý to vníma rovnako, rada by som spojila sily aj s ďalšími kolegami z ľudskoprávneho výboru,” dodala. Poslanec parlamentu za SaS Juraj Krúpa chce vedieť, či sú košickí policajti postavení mimo služby a či sa preverilo ich prijatie do Policajného zboru a výsledky ich psychotestov.

Progresívne Slovensko bude podľa jeho poslanca Martina Dubéciho žiadať rýchle, dôkladné a poctivé vyšetrenie tohto prípadu. “V roku 2024 sa takéto veci nemajú na Slovensku diať. Zodpovedné inštitúcie musia čím skôr informovať o priebehu vyšetrovania,” poznamenal.

.

Poslanec a bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak (PS) hovorí, že prípadom by sa mal zaoberať Úrad inšpekčnej služby. Informovať by podľa neho mal aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). “Ak má čas na telenovelové tlačovky o takzvaných čurillovcoch, prečo aj teraz nezvoláva brífingy pre médiá? Možno využíva rovnakú taktiku, ako celá vláda. Teda ak sa o niečom nehovorí, tak sa to nedeje,” skonštatoval Spišiak. Prípady policajnej brutality sa na Slovensku podľa poslankyne Lucie Plavákovej (PS) objavujú pravidelne.

Policajti mali 11. júna na Námestí Maratónu mieru v Košiciach obmedziť na slobode jedného muža. K nezákonnej brutalite zo strany viacerých policajtov malo dôjsť pri jeho vypočúvaní na obvodnom oddelení Košice – Staré Mesto na Pribinovej ulici. Muž mal utrpieť viaceré zranenia. Vo veci podľa rezortu vnútra bolo začaté trestné stíhanie, ktoré sa má týkať zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a zločinu sexuálneho násilia.

 

MV: Ak sa potvrdí porušenie zákona v Košiciach, policajti pôjdu ihneď do civilu

Ak sa potvrdí porušenie zákona v prípade policajného násilia v Košiciach, policajti budú trestne stíhaní a pôjdu okamžite do civilu. V prípade, ak padnú obvinenia, budú postavení mimo služby. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Matej Neumann s tým, že vyšetrovanie pokračuje a nie je čas na predčasné politické závery. Reagoval tak na pondelkové vyhlásenia opozičných strán PS a SaS.

Prípadom sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vedie trestné stíhanie vo veci pre trestné činy zneužívania právomocí verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a sexuálneho násilia. “Vyšetrovanie inšpekcie pokračuje, a preto tu momentálne nie je priestor na predčasné politické závery opozície z PS a SaS,” odkázal Neumann s tým, že o situácii bude hovoriť minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) s funkcionármi Policajného zboru (PZ).

.

Úrad inšpekčnej služby funguje niekoľko mesiacov pod novým vedením a v novej organizačnej štruktúre. K nej bolo potrebné podľa rezortu vnútra pristúpiť, keďže jej predchádzajúca verzia spomaľovala a zneprehľadňovala procesy. V súčasnosti je tak posilnená analytická činnosť a úsek prevencie, teda aktivity na predchádzanie nezákonnému konaniu príslušníkov PZ. “Minister vnútra od toho očakáva lepšie výsledky, ktoré budú prezentované v každoročnej komplexnej správe o činnosti ÚIS,” doplnil Neumann.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:22

Počas 11 dní izraelského bombardovania v Libanone zahynulo nie menej ako sto detí. Za posledných šesť týždňov bolo zranených viac ako 690 detí, uviedla Nadácia UNICEF.

Izrael aktívne útočí na Libanon od septembra. Oficiálnym cieľom je údajne návrat obyvateľov severných území Izraela, ktoré boli anektované Libanonu, do ich domovov.

10:57

IDF spustila novú pozemnú operáciu v Jabalii na severe pásma Gazy. Na operácii sa zúčastňuje 162. divízia: jej 401. a 460. obrnená brigáda v noci obkľúčili Jabaliju. IDF tiež začali sériu leteckých a delostreleckých úderov na ciele spojené s Hamasom vrátane skladov zbraní, tunelov a miest, kde sa sústreďujú nepriateľské sily.

IDF poznamenali, že už predtým získali spravodajské informácie o prítomnosti Hamasu a jeho infraštruktúry v meste Jabalija a o pokusoch tejto skupiny znovu sa v meste uchytiť.

08:19

Pri izraelských leteckých útokoch na mešitu a školu v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania, zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 24 ľudí a 93 ďalších utrpelo zranenia. Uviedli to tamojšie úrady kontrolované hnutím Hamas.

08:18

Pred rokom, 7. októbra 2023, islamistické hnutie Hamas oznámilo, že jeho ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Počas rýchleho útoku zahynulo v krajine viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky palestínskeho hnutia vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá.

08:17

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotňajšom vyhlásení pred výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra 2023 odsúdil Hamas a vyzval na okamžité ukončenie “šokujúceho násilia a krviprelievania” v Pásme Gazy a Libanone.

08:05

Katarské ministerstvo zahraničných vecí: Vítame výzvu francúzskeho prezidenta na zastavenie dodávok zbraní Izraelu na boj v pásme Gazy.

07:24

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach.

07:24

Pri izraelskom leteckom útoku na mešitu v centrálnej časti pásma Gazy zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 18 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali