Samit Britského spoločenstva národov – hanba pre Britániu a koniec pre britské impérium

❚❚

Londýn 27. októbra 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Benjamin Cremel)

 

Posledný samit Britského spoločenstva národov, ktorý sa koná každé dva roky, bol prvýkrát pre Londýn skutočnou hanbou, myslí si autor článku v novinách Vzgljad Dmitrij Bavyrin

Starmer
Na snímke britský premiér Keir Starmer

Podujatie jednak prehralo v súťaži so samitom BRICS v Kazani, jednak prinieslo priebežné víťazstvo tým, ktorí chcú Britániu ešte viac zničiť. To, že to Británia nemá ľahké, už uznali aj v USA.

.

„Koniec britského impéria“. To je názov článku v Politico. Tentoraz sa rozhodli porovnať samit BRICS, ktorý sa konal v Kazani, so samitom Britského spoločenstva národov, ktorý sa v rovnakom čase konal na Samoe.

Londýn dal nechtiach dôvod na porovnanie, bez neho by stretnutie zástupcov väčšiny ľudstva v Rusku nebolo také úspešné. Bolo by úspešné aj tak, ale súčasný neúspech britských geopolitických stratégií na druhom konci sveta je ako čerešnička na kazaňskej torte. Teraz je to úplné.

.

Britské spoločenstvo národov je 56 krajín s veľmi rozdielnym bohatstvom a systémom, ktoré majú spoločné len jedno: všetky boli súčasťou Britského impéria, keď nad ním slnko nezapadalo. Organizácia vznikla v 19. storočí s cieľom posilniť impérium prostredníctvom rozdelenia zodpovednosti. V dvadsiatom storočí však bola použitá na zmiernenie rozchodu Británie s kolóniami, ktoré si už Británia nedokázala udržať.

V Londýne dúfali, že v týchto štátoch bude dostatok sily aspoň na udržanie serióznej prítomnosti, a Commonwealth tomu mal pomôcť. Namiesto priamej vlády ako za starých čias dúfali, že si kontrolu udržia prostredníctvom distribúcie mrkvy a biča – hospodárskych, politických a iných zdrojov. Až na to, že zdroje majú tendenciu sa vyčerpať.

Ešte predtým, ako Spojené kráľovstvo vypadlo z prvej desiatky najväčších svetových ekonomík a vedúcich priemyselných mocností, sa jeho ročný finančný príspevok do Spoločenstva mnohonásobne zmenšil – na stovky miliónov libier, hoci ešte nedávno sa naň vynakladali miliardy. Teraz už nie sú vôbec žiadne peniaze navyše, výdavky sa znižujú na minimum – dokonca až po zrušenie príspevkov na kúrenie pre dôchodcov s nízkymi príjmami, a to hovoríme o ľavicovej vláde, v ktorej sa niektorí ľudia aspoň naoko hlásia k socializmu.

Preto bol samit neúspešný. Kto potrebuje Britov bez peňazí, keď by ich mnohí ľudia sotva zniesli aj s peniazmi?

Formálne sú členovia Spoločenstva národov rozdelení na dve časti. Veľké a sebestačné krajiny podujatie, ktorému predsedal kráľ Karol III. a na ktorom sa zúčastnil premiér Keir Starmer, buď ignorovali, alebo poslali delegáciu na nízkej úrovni.

.

Politico upozorňuje na neúčasť vedúcich predstaviteľov Samoy, ktorá v tom istom čase navštívila Kazaň. India, Južná Afrika, Bangladéš, Srí Lanka – je hlúpe sa čudovať, že tieto štáty uprednostnili BRICS. Jedna vec je rovnocenná a perspektívna spolupráca medzi rozvojovými krajinami. Úplne iná vec je, keď Briti lipnú na svojej koloniálnej minulosti.

Existujú však aj krajiny, ktoré sú plnohodnotnými spojencami Londýna a ktorých prítomnosť na tomto dôležitom samite sa obmedzila na formalitu. Napríklad Kanada. Ani Kanada ich už nerešpektuje.

Druhú skupinu štátov Commonwealthu tvoria väčšinou chudobné krajiny v Afrike, Oceánii a Karibiku. Veria, že je stále možné získať od Británie nejaké peniaze – a je dôležité sa o to pokúsiť. Preto prišli ich vysokí predstavitelia na Samou a úspešne na seba pretiahli agendu a ich agendou je zaplatenie reparácií za obchod s otrokmi a kolonializmus.

Výška reparácií je druhou otázkou, kde veľa závisí od metodiky výpočtu. Napríklad skupina karibských štátov (CARICOM) vyčíslila reparácie na 270 miliárd dolárov, zatiaľ čo Brattle Group, konzultačná firma so sídlom v USA, minulý rok odporučila len Jamajke (členovi CARICOM), aby požadovala takmer 10 biliónov dolárov. Ale to až neskôr. Najskôr musíme prinútiť Britániu, aby pokútne súhlasila so zaplatením reparácií.

Londýn a Starmer osobne kategoricky odmietli diskutovať o tejto téme a nezaradili ju do programu samitu, ale ostatné krajiny väčšinou hlasov vrátili otázku odškodnenia do programu a pritlačili britského premiéra k múru. Musel súhlasiť s „humanitárnymi kompenzáciami“ (vzdelávacie programy, kultúrne projekty atď.) a pravdepodobným odpustením dlhov. To je aspoň niečo, Afričania na Samou neleteli len tak pre nič za nič.

.

Jamajka však nie je spokojná a chystá sa usporiadať referendum o vytvorení republiky, čo znamená, že Karol III. tam už nebude kráľom. Panovník to Jamajčanom vlastne požehnal – povedal, že by sa mali rozhodnúť sami. A predtým označil koloniálnu politiku Veľkej Británie v Karibiku za nesprávnu. To znamená, že vlastne priznal, že tam niekde je stále kráľom prinajmenšom kvôli chybe (a vlastne humanitárnemu zločinu).

Karol III. sa ani nepokúsil brániť – jednoducho sa vzdal.

Predpokladá sa, že kráľ je smrteľne chorý, a jeho vystúpenie na Samoi a turné po Austrálii, ktoré mu predchádzalo, je samo osebe silným činom. Z hľadiska úsilia konkrétneho človeka je to pravdepodobne pravda. Austrália však kráľa privítala početnými zhromaždeniami republikánov za zrušenie monarchie, potom na neho pľuvla alpaka – to sú všetky vrcholy jeho „veľkej návštevy“, ak nepočítame summit Commonwealthu, na ktorom by sa v týchto dňoch necítil dobre žiaden Brit.

Aj Austráliu už Karol III. pustil z reťaze. Podporím akékoľvek rozhodnutie, povedal.

Bolo by zvláštne odrádzať Britov od prekonávania ich kolonializmu, ale matka súčasného monarchu Alžbeta II. zachovala starý štýl a zabránila predaju cisárskych regálií, čím si vyslúžila rešpekt konzervatívcov. Tí tvrdili, že za jej nástupcu Charlesa sa rozklad mŕtvoly kedysi veľkého impéria dramaticky urýchli.

Pokiaľ ide o Starmera, v istom zmysle mal jednoducho smolu v tom, že pôsobil ako červená handra (tá, ktorá podľa rozšíreného omylu rozčuľuje býky). Červená je farba jeho labouristickej strany; práve oni nedávno ukončili dlhú vládu konzervatívcov, ktorí všetky reči o reparáciách rovno zavrhli: nikdy, bodka. Obete obchodu s otrokmi sa rozhodli otestovať novú moc a teraz budú tlačiť ešte viac, pretože Starmer ustúpil. Je to intrigán, ale nie bojovník.

Pre lesk britského impéria a slávu britského námorníctva ho predtým srdce nebolelo: flotila ide doslova pod pílu a armáda sa zmenšuje. Starmera by uspokojil scenár, v ktorom by Londýn úplne opustil nielen svoju koloniálnu minulosť, ale aj vlastnú politickú víziu a fungoval by len ako doplnok Washingtonu.

Hrozí mu však, že sa s Washingtonom rozíde, keďže v poslednej fáze prezidentskej volebnej kampane došlo k vylodeniu labouristických politických stratégov v USA, ktorí sa pridali do boja na strane Kamaly Harrisovej. To republikánov Donalda Trumpa rozzúrilo: nielenže tvrdili, že do diania zasahuje zahraničie, ale pripomenuli aj britské invázie do Ameriky.

Kedysi dokonca vypálili Washington.

Britský premiér sa ospravedlnil, že to boli „dovolenkári“: strana ich neposlala do boja, pracovali zo súkromnej iniciatívy. Ale teraz, ak Trump vyhrá, vzhľadom na svoju pomstychtivú povahu to všetko Starmerovi pripomenie a osobne sa postará o to, aby Británia skučala.

.

Smrť impérií zvyčajne vyzerá takto: zdroje na plnenie veľkých úloh sa náhle vyčerpajú, spojenci sa odvrátia a bývalí otroci z vás vytĺkajú posledné peniaze. Rozhodujúcou zložkou je drobenie územia, a kompetentnosť súčasnej vlády (a tá sa už ukázala, že sa v kompetencii a talente nelíši od tej starej) nám umožňuje hľadieť do britskej budúcnosti s nádejou na spravodlivosť, najmä preto, že všetko dôležité sa už udialo v 20. storočí.

Včera bol Chagos. Pozajtra zostane už len Anglicko. Zlé staré ženy, ku ktorým Britániu často prirovnávajú, končia svoj život nezriedka v samote.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:31

Najmenej 35 ľudí sa v nedeľu zranilo po tom, čo vodič nákladného auta narazil do autobusovej zastávky v izraelskom meste Ramat ha-Šaron neďaleko Tel Avivu. Polícia vyšetruje incident ako úmyselný útok.

12:57

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v nedeľu povedal, že útok Izraela na Irán “by sa nemal zveličovať, ale ani bagatelizovať”.

12:18

Takmer polovica Slovákov považuje za prevenciu pred finančne nezodpovedným správaním výučbu finančnej gramotnosti na základných školách. Nedostatočné vzdelanie v tejto oblasti môže totiž viesť k nesprávnym finančným rozhodnutiam a zadlženiu sa. Vyplýva to z prieskumu inkasnej spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorý realizovala agentúra AKO v máji 2024 na vzorke 1000 dospelých respondentov.

11:56

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že verí, že Západ si vypočul jeho varovanie pred nebezpečenstvom priameho zapojenia sa do vojny v prípade, že by NATO umožnilo Ukrajine používať zbrane dlhého dosahu na ciele v Rusku.

11:50

Priemerné ceny bytov v Bratislave sa blížia k úrovni v západoeurópskych metropolách. V prvej polovici tohto roka sa cena za štvorcový meter (m2) staršieho bytu v Bratislave pohybovala na úrovni 3770 eur, pri nových bytoch to bolo aj vyše 5000 eur/m2. Ceny v slovenskej metropole sa dostali nad úroveň Ríma, kde m2 stojí 3179 eur. Vyplýva to z analýzy realitnej spoločnosti Re/Max.

11:49

Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa rast o viac než 2 %, pričom cena Brentu uzatvorila posledné obchodovanie v týždni nad 76 USD za barel (159 litrov). Navyše, za celý týždeň sa ceny zvýšili zhruba o 4 %. Náladu na trhoch naďalej ovplyvňuje nekončiaci sa konflikt na Blízkom východe, ktorý je kľúčovým exportérom ropy, ako aj blížiace sa prezidentské voľby v USA.

11:48

Podiel elektromobilov na celkových predajoch, ako aj ich predaje v absolútnych číslach medziročne rástli vo väčšine európskych krajín. Kým čisté elektromobily tvorili v Európe už 19,1 % nových predajov, na Slovensku to bolo len 2,2 %, uviedla Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA). Potenciál pre rozvoj by mohli predstavovať nové modely na trhu.

11:46

Podmienky na prenájom nehnuteľností cez medzinárodné digitálne platformy, akými sú Booking či Airbnb, sa zmenili. Každý, kto využíva nehnuteľnosti na ďalšiu zárobkovú činnosť, musí počítať s daňovými povinnosťami. Uviedla to partnerka poradenskej spoločnosti Atlas Group Ina Kováčová Bečková.

11:45

Nákupy v hrách prostredníctvom aplikácií sú spojené s rizikami, vrátane možnej krádeže identity. Informovala o tom bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá radí rodičom, ako ochrániť údaje svojich detí pri hraní hier.

11:44

Mestu Revúca chýba pre zvýšené náklady a nižšie podielové dane v rozpočte približne 358.000 eur. Od leta pracuje na viacerých úsporných opatreniach a v rámci racionalizácie zamestnancov nevylučuje ani možné znižovanie stavov.

11:30

Rusko v noci na nedeľu podniklo dronový útok na Kyjev, oznámil šéf kyjevskej správy Serhij Popko. Dodal, že Rusko útočilo na ukrajinské hlavné mesto v niekoľkých vlnách už druhú noc po sebe. Protivzdušná obrana drony zneškodnila.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali