Samit BRICS vyvolal zmiešané reakcie

❚❚

Kazaň 25. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Maxim Shipenkov, Pool Photo via AP)

 

Samit BRICS v Kazani, na ktorom sa zúčastnili nielen zástupcovia deviatich členov BRICS, ale aj viac ako 30 ďalších štátov a generálny tajomník OSN, vyvolal zmiešané reakcie

Brics
Ruský prezident Vladimir Putin, (uprostred) a ďalší vedúci delegácií, sa zúčastňujú na ceremónii spoločných fotografií pred zasadnutím vo formáte Outreach/BRICS Plus na samite BRICS v Kazani v Rusku vo štvrtok 24. októbra 2024

Na jednej strane sa samotný fakt, že sa samit konal v Rusku, ako aj veľký počet delegácií na ňom, v médiách vnímal ako dôkaz toho, že pokusy západných krajín izolovať Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu viedli väčšinou k jeho izolácii len od samotného Západu a ním kontrolovaných inštitúcií.

.

Západ a Ukrajina zároveň zdôrazňujú, že Rusku sa v rámci BRICS nedarí vytvoriť dominantnú líniu konfrontácie so západnými krajinami. Konštatuje sa, že niektoré štáty združenia (najmä India a Brazília) sa proti tomu ostro stavajú. Pozornosť sa upriamuje aj na pomerne krátky a všeobecný odsek vo vyhlásení samitu týkajúci sa vojny na Ukrajine.

Príznačné je, že sám Putin na záverečnej tlačovej konferencii zdôraznil, že BRICS nevznikol na to, aby nahradil existujúce medzinárodné inštitúcie, a téma nového medzinárodného systému zúčtovania v rámci združenia (ktorá sa spomína v záverečnom vyhlásení) presadzovaná Ruskom nie je alternatívou k systému SWIFT, ktorý samotné Rusko nemôže v plnej miere využívať kvôli západným sankciám. Okrem toho uviedol, že Rusko bude „riešiť svoje vlastné problémy“ bez toho, aby do toho zaťahovalo partnerov z BRICS.

.

Samotný duch vyhlásenia samitu však napriek tomu znel skôr „protizápadne“. Spomínali sa v ňom výhody „multipolárneho sveta“, odsudzovali sa sankcie a vyzývalo sa na väčšie zastúpenie nezápadných krajín v medzinárodných organizáciách, ako je MMF. To znamená, že v tomto ohľade sa BRICS v skutočnosti nepostavil ako alternatíva k existujúcim inštitúciám, ale uprednostnil len „kontrolný vplyv“ Západu v týchto inštitúciách.

 

Pokiaľ ide o Ukrajinu, hlavným výsledkom samitu bolo, že Kremeľ sa skutočne solidarizoval s mierovou iniciatívou predloženou Čínou a Brazíliou, ktorá predpokladá skoré ukončenie vojny na frontovej línii. V predvečer samitu sa objavili pochybnosti o postoji Kremľa, keďže táto iniciatíva je vlastne v rozpore s Putinovými podmienkami ukončenia vojny z júna 2024, ktoré okrem iného obsahovali požiadavku stiahnutia ukrajinských vojsk zo štyroch regiónov, a nie zastavenie bojov pozdĺž frontovej línie.

Samotný Putin aj iní ruskí predstavitelia sa však o pekinsko-brazílskom projekte vyjadrili priaznivo a uviedli, že by sa mohol stať základom pre mierové rokovania. Putin tiež vyjadril ochotu vstúpiť do takýchto rozhovorov, pričom uviedol, že Zelenskyj to odmieta.

Zatiaľ nie je jasné, či je to dôkazom skutočnej zmeny ruského postoja k podmienkam ukončenia vojny a stiahnutia požiadaviek na stiahnutie vojsk zo štyroch regiónov, alebo ide o diplomatický manéver Moskvy, ktorá predpokladá, že Zelenskyj čínsko-brazílsku iniciatívu aj tak neprijme, a preto ju možno podporiť s cieľom posilniť vzťahy v rámci BRICS a ukázať, že táto skupina je v otázke vojny na Ukrajine „jednotným frontom“.

.

Pripomenieme, že Kyjev ostro kritizoval brazílsko-čínsku iniciatívu a odmietol akékoľvek možnosti ukončenia vojny, ktoré by zachovali kontrolu Ruska nad časťou ukrajinského územia.

A na tomto pozadí vyhlásenia Moskvy o podpore iniciatívy posilňujú jej pozíciu medzi najväčšími krajinami globálneho Juhu (z ktorých väčšina je tiež za skoré ukončenie vojny), a preto ešte viac sťažujú ukrajinským orgánom a Západu riešenie už aj tak náročnej, ale strategicky dôležitej úlohy „pritiahnuť“ partnerov Ruska z BRICS na svoju stranu s cieľom zorganizovať spoločný tlak na Moskvu.

Vzhľadom na to, že Putin podporuje čínsko-brazílsku iniciatívu a Zelenskyj ju odmieta, bude mimoriadne ťažké túto úlohu splniť.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:30

Vplyvný americký denník The Washington Post (WP) v piatok oznámil, že v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA nepodporí demokratku Kamalu Harrisovú ani republikána Donalda Trumpa. Redakcia novín pritom podporovala niektorého z uchádzačov o Biely dom viac ako tri desaťročia.

19:20

Fanúšikovia FC Barcelona zasypali kameňmi autobus Bayernu Mníchov počas cesty na stredajší duel futbalovej Ligy majstrov v katalánskej metropole. Podľa denníka Bild nebol zranený nikto z hráčov ani realizačného tímu Bavorov. Poškodené bolo okno a dvere vodiča autobusu. Vedenie Bayernu nahlásilo útok Európskej futbalovej únii (UEFA) po tom, ako sa mužstvo po prehre 1:4 vrátilo do Mníchova.

bayern
Na snímke fanúšikovia Barcelony a autobus Bayernu Mníchov
19:16

V uplynulých dňoch boli zverejnené prvé výsledky prieskumov verejnej mienky, v ktorých je maďarská mimoparlamentná strana TISZA pred vládnym Fideszom. Podľa servera hang.hu však ide iba o tesný náskok, ktorého hodnota nepresahuje štatistickú chybu.

19:05

Holandsko skráti platnosť povolení na pobyt pre žiadateľov o azyl na maximálne tri roky. Budúci mesiac zároveň zavedie hraničné kontroly v rámci širšieho obmedzenia migrácie, uviedol v piatok holandský premiér Dick Schoof.

19:04

Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok oznámil, že zo zdravotných dôvodov dôjde k výmene jednej sudkyne, ktorá rozhoduje o vydaní zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zatykač prokuratúra vydala ešte v máji a výmena sudkyne môže spôsobiť prieťahy v konaní.

18:15

Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok vyhlásil, že za jeho pôsobenia vo funkcii krajina nezmení svoje zahraničnopolitické ciele a bude pokračovať v ceste k európskej integrácii. Uviedol to na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou v Belehrade.

18:11

Indonézia sa stala ďalšou stranou, ktorá sa chce pripojiť k BRICS.

Informovala o tom agentúra Reuters.

„Vstup znamená, že Indonézia si nevyberá stranu, ale posilňuje svoju pozíciu mosta medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami,“ – uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí krajiny.

Pripomeňme, že doteraz získalo štatút partnerskej krajiny BRICS 13 krajín.

18:10

Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok vyhlásila, že vo vojne zmietanom Pásme Gazy zomiera mnoho vážne zranených detí, pretože sanitkám s pacientmi väčšinou nedovolia opustiť územie enklávy.

17:55

Dvadsaťročný Dylan Earl sa v piatok priznal k organizovaniu podpaľačského útoku na komerčnú nehnuteľnosť v Londýne spojenú s Ukrajinou. Útok vykonal v prospech ruského štátu, oznámila britská korunná prokuratúra (CPS).

17:29

Pracovné podmienky zamestnancov na Slovensku by sa dali zlepšiť zmenami v oblasti minimálnej mzdy a kolektívneho vyjednávania. Navrhuje ich Inštitút sociálnej demokracie (ISD) a Odborový zväz (OZ) KOVO. Upraviť by sa podľa nich mal základ pre výpočet minimálnej mzdy, zvýšiť pokrytie sektorovými kolektívnymi zmluvami a posilniť sektorové kolektívne vyjednávanie.

17:27

Rusko opäť zvýšilo kľúčovú sadzbu centrálnej banky na 21 %. Zvýšila sa o dva percentuálne body.

Ide o maximálnu úroveň sadzby centrálnej banky za posledných 20 rokov v Rusku.

Ruská centrálna banka uviedla, že dôvodom tretieho zvýšenia sadzby za sebou bol rast inflácie, ktorý sa ukázal byť výrazne vyšší, než sa predpokladalo.

17:20

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že v piatok stratila kontakt s pracovníkmi poslednej fungujúcej nemocnice v severnej časti Pásma Gazy. Informovala o tom po vyhlásení izraelskej armády, že v tejto oblasti vykonáva operáciu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali