SAIA: NŠP opäť ponúka štipendiá na štúdium a výskum do celého sveta

❚❚

Bratislava 18. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Dano Veselský)

 

Národný štipendijný program (NŠP) SR opäť ponúka štipendiá na študijný, výskumný alebo umelecký pobyt v ktorejkoľvek krajine sveta počas letného semestra akademického roka 2024/2025. Slovenskí študenti, doktorandi a postdoktorandi môžu o ne požiadať do konca októbra. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA)

Ilustračné foto

“Výška mesačného štipendia je stanovená podľa krajiny a kategórie štipendistu. Napríklad v Česku dostane študent 600 eur, v Rakúsku 900, v USA 1900 a v Austrálii 1250 eur,” priblížil. Štipendisti podľa neho môžu získať aj cestovný grant. “Jeho výška je podľa vzdialenosti vzdušnou čiarou medzi miestom pobytu na Slovensku a miestom plánovaného pobytu v zahraničí od 50 eur do 1500 eur,” doplnil Chlup.

.

Od roku 2005, keď boli štipendiá NŠP udelené prvýkrát, absolvovalo študijný či výskumný pobyt v zahraničí 2157 občanov SR. Program administruje SAIA. Štipendiá NŠP sú financované zo štátneho rozpočtu. Pobyt nie je možné kombinovať s iným štipendijným programom.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:59

Opozičné KDH chce podať návrh na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý by posúdil súlad konsolidačných zákonov, najmä v oblasti rodičovského dôchodku a druhého piliera, s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Informovala o tom v piatok hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

Hnutie upozornilo, že podľa Ústavy SR má každý občan právo rozhodnúť sa, že časť jeho dane alebo platby v rámci dôchodkového systému bude poskytnutá osobe, ktorá ho vychovala a ktorej sa poskytuje hmotné zabezpečenie v starobe. Zásah do rodičovského dôchodku tak podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za KDH Jozefa Hajka predstavuje priame ohrozenie tohto práva.

17:57

Hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny za deväť mesiacov do konca septembra 2024 v medziročnom porovnaní vzrástol o 4,9 %. Motorom rastu bolo poľnohospodárstvo, doprava a stavebníctvo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje ukrajinského ministerstva hospodárstva.

17:54

Švajčiarska vláda v piatok vyjadrila odhodlanie dodržiavať sankcie proti Rusku aj po tom, ako sa rozhodla neprijať v plnom rozsahu najnovší balík reštriktívnych opatrení, ktoré zaviedla Európska únia (EÚ). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Krok švajčiarskej vlády vyvolal obavy, že obchodníci s komoditami so sídlom vo Švajčiarsku, ktorí si zriadili prevádzky v zahraničí, by mohli pokračovať v obchodovaní s Ruskom.

16:47

Volkswagen Slovakia zvýšil energetickú efektívnosť výroby o 60 %, čím prispieva k plneniu svojich záväzkov v oblasti znižovania vplyvov na životné prostredie. Tie sa snaží plniť aj úsporou využívania vody a redukciou zneškodňovaných odpadov, emisií prchavých organických zlúčenín a oxidu uhličitého (CO2), informovala spoločnosť.

16:46

Zamestnanci v talianskom automobilovom priemysle v piatok vstúpili do jednodňového štrajku. Na výzvu odborov sa v Ríme konala demonštrácia, na ktorej sa podľa organizátorov zúčastnilo približne 20.000 ľudí. TASR o tom informuje na základe správ agentúry ANSA a portálu orf.at.

16:41

V rámci repatriácie bolo v piatok Ukrajine vydaných 501 tiel ukrajinských vojakov padlých v bojoch s ruskou armádou, a to najmä v oblastiach na Ruskom okupovanom východe Ukrajiny. Jedno z tiel previezli na Ukrajinu z márnice priamo v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

16:24

Palestínske militantné hnutie Hamas v piatok potvrdilo smrť svojho vodcu Jahjá Sinwára. Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Chalíl al-Hajjá vyhlásil, že Sinwár “padol v boji” a jeho smrť hnutie iba posilní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Irán: Smrťou vodcu Hamasu Sinwára sa len "posilní duch odporu" v regióne
Na snímke vodca Hamasu Jahjá Sinwár
16:18

V Bulharsku sa u hydiny vyskytlo ochorenie vysokopatogénnej vtáčej chrípky (H5N1), oznámila v piatok Svetová organizácia pre zdravie zvierat (WOAH). Došlo k tomu v čase, keď v Európe stúpa počet prípadov tohto smrteľného ochorenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vírus H5N1 zistili v kŕdli so 7669 kusmi hydiny v obci Marica. Doposiaľ uhynulo 764 vtákov, uviedla WOAH s odvolaním sa na bulharské úrady.

15:44

Ruského občana Kirilla Griaznova, ktorého zadržali vo Francúzsku pre snahu “destabilizovať” olympijské hry, úrady umiestnili do domáceho väzenia. Uviedla to ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Paríži, TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry Reuters.

Francúzska polícia v júli niekoľko dní pred začiatkom olympijských hier v Paríži zatkla Rusa po tom, ako u neho doma našla dôkazy o pláne “zorganizovať destabilizačné operácie” počas olympiády.

15:42

Poslanci dolnej komory nemeckého parlamentu (Bundestag) v piatok schválili sériu zákonov týkajúcich sa bezpečnosti a prisťahovalectva, ktorý navrhla stredo-ľavá koalícia kancelára Olafa Scholza. Tzv. bezpečnostný balík je reakciou na útok v Solingene, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Balík zákonov zahŕňa všeobecný zákaz nosenia nožov na verejných podujatiach. Podľa novej legislatívy môžu žiadatelia o azyl, ktorí sú povinní odísť z krajiny, prísť o sociálne dávky.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Lipták

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali