S Pánom Bohom, idem od vás

S Pánom Bohom, idem od vás

Bratislava 18. júna 2024 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Odzneli fanfáry, skončili slávnostné reči, doznel dupot vojenských bagandží na vojenskej prehliadke. Je čas pozrieť sa na uplynulé obdobie a jeho hlavnú protagonistku aj z inej strany, nie len počúvať oslavné ódy, z ktorých tresčí ako vody z horskej studničky čistá, priezračná faloš, píše Anton Hrnko. Jeho príspevok prinášame v plnom znení 

Inaugurácia prezidenta Petra Pellegriniho
Na snímke bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová

Teda s Pánom Bohom, odišla nám prezidentka, ktorá si hádam až v posledný deň vo funkcii spomenula, že Tátokrajina sa volá Slovensko a že ho vlastne miluje. Nuž, aj tak śe dá, ako hovorí múdry Východniar.

Reklama

Ale vážne. Z postu prezidenta odišla osoba, ktorá sa na slovenskom politickom nebi objavila ako meteor a som presvedčený, že rovnako ako meteor aj zhasne. Nemá zmysel hovoriť o predchádzajúcej minulosti Z. Čaputovej, človek by sa aj tak k ničomu pozitívnemu nedopátral. Tak si pozrime na činnosť pani prezidentky z druhého brehu slovenskej spoločnosti, ku ktorému sa ani v náznakoch nesnažila priblížiť.

Nebola prezidentkou “slovenského národa a s ním spojených národnostných menšín a etnických skupín”, ktorí sú podľa Ústavy tvorcovia a nositelia slovenskej štátnosti. Bola len prezidentkou úzkej skupiny zoskupenej okolo bratislavskej kaviarne a jej “progresívnych” stúpencov. Teda ľudí, ktorí zväčša kapitulovali na slovenskú národnú osobitosť a jediný zmysel svojej činnosti vidia v zabezpečení čo najrýchlejšieho rozplynutia občanov SR v beztvarej mase globalizovanej spoločnosti pod vedením “najdemokratickejšej a najspravodlivejšej” veľmoci. Veľmoci, ktorej tak záleží na globálnom blahu svetovej populácie, že sa neštíti ani humanitárneho bombardovania, aby zabezpečila pokoj a blaho všetkým, aj tým, ktorí o to nestoja.

Reklama

Podľa ovocia poznáš strom, nie podľa kvalitného šatníka, ktorým ho odeješ. A strom Z. Čaputovej z hľadiska národno-emancipačného procesu slovenského národa neurodil žiadne ovocie. Snahy Slovákov v minulosti, ktoré viedli aj k tomu, že sa mohla stať prezidentkou SR, jej boli ukradnuté. Aj taký A. Novotný si našiel cestu do Matice slovenskej. Hoci celá jeho návšteva bola jeden veľký škandál, do Matice prišiel. Pani Čaputová si za celé funkčne obdobie do MS cestu nenašla. Nie kvôli jej dnešnému vedeniu, ku ktorému mám i ja výhrady, ale kvôli tomu, že jej sú zápasy Slovákov za zachovanie ich národného bytia pravdepodobne ukradnuté. Nebola v Matici, nebola na Myjave v Múzeu SNR, neviem či bola vo funkcii prezidenta na Bradle. Nezaznamenal som. V podstate nebola na žiadnom významnom mieste, ktoré je spojené so slovenským zápasom za národné bytie a národnú rovnoprávnosť. Vrcholom tejto ignorancie bola neúčasť Z. Čaputovej na odhaľovaní súsošia Cyrila, Metoda a Gorazda na Bratislavskom hrade.

Pri tejto udalosti sa hádam treba trochu pristaviť. Cyril a Metod sú spomenutí v Preambule slovenskej Ústavy ako jediné osoby. Od ich misijnej činnosti na našom území a na báze cyrilo-metodskej tradície sa odvíja bazálna, ontologická (bytostná) existencia slovenského národa. Pritom Slováci, ktorí sú najoriginálnejšími nositeľmi cyrilo-metodského odkazu, boli jediným slovanským národom, ktorý v svojom hlavnom meste nemali súsošie spolupatrónov Európy. Odhalenie tohto súsošia bolo tak dôležité z národného i kresťanského hľadiska, ktoré chápali aj vo Vatikáne. Sv. stolica vyslala na odhalenie súsošia svojho štátneho sekretára s podmienkou, že sa na odhalení zúčastní prezidentka. Ona však tesne pred odhalením súsošia svoju plánovanú účasť zrušila a zakázala na ceremónii aj účasť všetkým členom “svojej” vlády. V moderných dejinách slovenského národa hádam nie je väčšej urážky Slovákov. Áno, kaviarni sa nepáčilo, že Slováci majú aj iné postavy, ktorým vedia dať úctu, nie len postavám ako je čumil a schöne Naci, ktorých progresívne vedenie Bratislavy strčilo rovno do centra hlavného mesta. Nikde sa pregnantnejšie neukázalo jej ignorantstvo k väčšine slovenského národa ako práve pri bojkotovaní odhalenia tohto súsošia.

Neviem, či bola niekedy na nejakom folklórnom festivale s celonárodnou pôsobnosťou. Nespomínam si. Skôr asi nie. Ale zato nechýbala na často iredentistickými prejavmi sprevádzanom maďarskom folklórnom festivale v Gombaseku. Úctu k slovenským dejateľom nevedela nikdy prejaviť, avšak na oslavy Fraňa Rákociho do Borše išla napriek tomu, že sa od celej akcie dištancovala slovenská vláda, ktorá nebola ochotná tolerovať iredentistickú náplň osláv; osláv, ktoré na suverénnom slovenskom území cez miestnu samosprávu organizovali maďarské oficiálne miesta v maďarskom duchu a v maďarskom jazyku. O jej vykonávaní mandátu v “slovenskom duchu” svedčí aj aj to, že vytiahla už zabudnutý prípad H. Malinovej, hoci každému, kto o tom niečo vie, je jasné, že celý prípad bol provokáciou maďarských služieb. Rovnako sa nechala zneužiť na potrestanie jedného z najlepších slovenských diplomatov J. Gábora za to, že dôsledne obhajoval slovenské národné záujmy v konfrontácii so snahami maďarskej vlády o presadenie kolektívnych práv menšín v národných i európskych dokumentoch.

Politici v politickom zápase sa môžu takpovediac utrhnúť. Môžu používať aj pod pásovú rétoriku (keď si tým sami seba nevážia), ale prezident by mal byť tou osobou, ktorá politické ostne tlmí, obrusuje a upokojuje spoločnosť. Z. Čaputová sa však plnou váhou svojej funkcie postavila do tábora, ktorý nevidel a asi ani nevidí perspektívu Slovenska v rovnocennej politickej súťaži a v rešpektovaní výsledkov demokratických volieb. Tým sa v mojich očiach stala jednou z rozhodujúcich osôb na slovenskej politickej scéne, ktorá zapríčinila dnešnú politickú situáciu. Za to, čo sa v posledných mesiacoch odohrávalo a odohralo na Slovensku nesie podstatnú časť viny.

Z. Čaputová ako prezidentka sa zúčastnila na známom sedení ústavných činiteľov v pivnici ústredia SIS. Od začiatku teda vedela, čo vystrájala “skupina poctivých vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov” (D. Lipšic). Kto mlčí, ten svedčí, hovorí slovenské porekadlo. Lenže prezidentka Z. Čaputová nielenže mlčala, ona sa ich aj aktívne zastávala. A to je zle, veľmi zle!

Reklama

Či už oslavne alebo kritické hlasy na adresu odišlej prezidentky sú len čiastkové pohľady na činnosť hlavy štátu za posledné obdobie. Celý účet jej vystaví až história. Ak ju budú písať Slováci, ktorí si budú vážiť sami seba a svoj národ, nebude to pekný opis. Ani spoločnosť slovenských politikov, medzi ktorých bude zaradená, nebude príliš vábna. Ale to je len taká moja prognóza.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:25

Slovenský tenista Lukáš Klein si tento rok nezahrá na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V stredajšom zápase 2. kvalifikačného kola prehral s Kazachom Timofejom Skatovom 6:7 (8), 6:7 (5).

16:11

Zelená domácnostiam, projekt podporujúci inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE), bude spustený v júli. Štát bude preplácať približne 50 % hodnoty energetického zdroja, ale pre ľudí s nižšími príjmami pomoc pod názvom Zelená solidarita dosiahne až 90 % oprávnených nákladov. Uviedla to v stredu na tlačovej konferencii ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD). Celková alokácia výzvy bude podľa nej asi 150 miliónov eur.

15:36

Talianska centrálna banka zaznamenala minulý rok potenciálne nezákonné bankové prevody z talianskych účtov do Ruska. Uskutočnili sa prostredníctvom tretích krajín s cieľom obísť západné sankcie, oznámila banka v stredu.

15:36

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu potvrdil, že tri hlavné centristické politické skupiny v Európskom parlamente (EP) dosiahli dohodu ohľadom najvyšších postov v Európskej únii, pričom súhlasili s vymenovaním Ursuly von der Leyenovej z Európskej ľudovej strany (EPP) na druhé funkčné obdobie predsedníčky Európskej komisie (EK).

15:34

Čína je rozhodne proti začleneniu niektorých čínskych firiem do 14. balíka sankcií Európskej únie (EÚ) proti Rusku. Vyhlásilo to v stredu čínske ministerstvo obchodu.

15:01

Podľa návrhu zákona, ktorý v stredu schválil nemecký spolkový kabinet, bude pre tamojšie krajinské imigračné úrady jednoduchšie deportovať osoby, ktoré na internete vyslovili podporu terorizmu. V návrhu zákona sa uvádza, že deportácia bude možná už na základe komentárov na sociálnych sieťach, ktoré oslavujú alebo schvaľujú teroristický čin. Stačiť pritom bude aj stlačenie tlačidla “like” (páči sa mi to) na platformách ako Youtube, Instagram či TikTok. Na vyhostenie takýchto osôb by tak nebolo potrebné právoplatné odsúdenie.

15:00

Bulharsko v súčasnosti tesne nespĺňa kritériá na prijatie eura. Vyplýva to z takzvanej konvergenčnej správy, ktorú zverejnila v stredu Európska komisia (EK).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Michal Durila

Andrej Sablič

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali