Rýchly rast priemyselnej a poľnohospodárskej produkcie v Rusku

❚❚

Moskva 5. júla 2023 (HSP/Foto:Pixabay, Twitter@kamilkazani)

 

Ilúzie o krachu ruskej ekonomiky po zavedení sankcií sú nenávratnou minulosťou. Potvrdzujú to aj údaje o masívnom raste priemyselnej a poľnohospodárskej produkcie v Rusku v súčasnej dobe. Európania môžu Rusom len závidieť ich hospodárske úspechy, pretože rast ruského priemyslu a poľnohospodárstva je vyšší a stabilnejší ako v Európe

poľnohospodárstvo kombajn žatva
Ilustračné foto

Podľa zdroja z 30.6.2023 rast priemyselnej produkcie v Rusku bez zohľadnenia kalendárnych a sezónnych faktorov pokračuje už niekoľko mesiacov po sebe. Obzvlášť v máji 2023 zaznamenala ruská priemyselná produkcia prudké tempo rastu až o 7,1 % v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. V predchádzajúcich mesiacoch tohto roku bol medziročný rast pomalší: v marci o 1,2 % a v apríli o 5,2 %. Celkovo vzrástol ruský priemysel za obdobie od januára do mája 2023 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o 1,8 %.

.

Čo je obzvlášť pozitívne, aj v porovnaní s predkrízovým rokom 2021 bol zaznamenaný rast už dva mesiace po sebe. Ruská priemyselná produkcia v máji 2023 bola o 4,4 % vyššia ako v rovnakom mesiaci roka 2021. Aj v apríli 2023 bol zaznamenaný rast produkcie o 2,4 % v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021.

Rast priemyselnej produkcie v Rusku je stabilný a pozoruje sa v širokej škále odvetví. Medziročne vzrástla tohtoročná ťažba nerastných surovín: v apríli o 3,1 %, v máji o 1,9%.

.

Hlavným ťahúňom rastu priemyselnej výroby je však spracovateľský priemysel, tvoriaci zhruba dve tretiny priemyslu v Rusku. Jeho medziročný rast dosiahol v marci 6,3 %, v apríli 8 % a v máji dokonca 12,8 %. Celkový medziročný rast ruského spracovateľského priemyslu v januári až máji 2023 dosiahol 4,8%.

V reálnom živote sa veci nikdy nevyvíjajú ideálne a aj v ruskom priemysle sú odvetvia, v ktorých bol zaznamenaný pokles výkonnosti. Ide o výrobu automobilov, drevospracujúci priemysel, výrobu papiera, energetický sektor, vodárenstvo a ekológiu. Najväčší problém je u výroby automobilov, ktorá síce rastie, ale stále nedosahuje predkrízovú úroveň.

Celkový počet odvetví, v ktorých bol zaznamenaný pokles výkonnosti, je však zanedbateľný v porovnaní s výpočtom priemyselných odvetví, zaznamenávajúcich dynamický rast.

Najvyšší rast priemyslu v máji 2023 vykázala produkcia súvisiaca s obranným priemyslom a domácim dopytom. Týkalo sa to predovšetkým výroby elektroniky, nábytku, liekov, elektrických zariadení, kovových konštrukcií, strojov a zariadení, stavebných materiálov, hutníckej výroby, potravinárskej produkcie, atď.

Andrej Belousov
Na snímke prvý podpredseda vlády Ruskej federácie Andrej Belousov

Na základe všetkých uvedených faktov možno konštatovať, že rast priemyselnej produkcie v Rusku je trvalý, udržateľný a týka sa širokého spektra výrobných odvetví. Existujú všetky dôvody predpokladať, že priemyselné podniky dokázali prekonať šok zo zničenia dodávateľských reťazcov komponentov a marketingu produktov. V takmer všetkých sledovaných odvetviach bol zaznamenaný rast nielen v porovnaní s predchádzajúcim rokom, ale aj v porovnaní s predkrízovým rokom 2021. Toto vytvára predpoklady pre významný rast HDP Ruska v roku 2023, aj v nasledujúcom období (pre porovnanie viď tu).

.

Veľmi dobré postavenie v ruskej ekonomike však má nielen priemyselná, ale aj poľnohospodárska produkcia. V roku 2023 sa očakáva v Rusku dobrá úroda poľnohospodárskych plodín. Predpokladá sa celková úroda 123 miliónov ton obilia, vrátane 78 miliónov ton pšenice, ako aj 25,9 milióna ton olejnatých semien a 41,3 milióna ton cukrovej repy. Napriek sankciám má najväčšia krajina na svete dostatočné množstvo kľúčových produktov domáceho pôvodu a dosahuje sebestačnosť nielen v obilí, ale aj vo výrobe cukru a iných produktov (pre porovnanie viď tu).

Mnohé faktory signalizujú vynikajúci stav ruskej ekonomiky. Ako uviedol v jednom svojom článku podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev, nezamestnanosť v Rusku je na najnižšej historickej úrovni 3,3 percenta a inflácia sa blíži k historickému minimu 2,9 %, pričom do konca roka by nemala prekročiť 5 %, avšak EÚ predpovedá infláciu v eurozóne v roku 2023 na úrovni zhruba 6 % (pre porovnanie viď tu).

Zlepšujú sa prognózy rastu HDP Ruska v roku 2023. Ako uviedol prvý podpredseda vlády Ruskej federácie Andrej Belousov, rast ruskej ekonomiky v tomto roku môže dosiahnuť až 2 %. Aj predtým veľmi opatrná Centrálna banka Ruskej federácie zlepšila 28. apríla prognózu dynamiky ruského HDP v roku 2023 na rast v rozmedzí 0,5-2,0 %, hoci ešte vo februári tohto roka sa jej prognóza pohybovala v rozmedzí od mínus 1 % do plus 1 % (viď tu).

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali