Rybníček: Zmena zákona o Európskom hlavnom meste kultúry môže vážne ohroziť celý projekt

❚❚

Bratislava/Trenčín 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Navrhovaná zmena zákona o Európskom hlavnom meste kultúry (EHMK) je natoľko vážnym zásahom do celého princípu zákona, že jeho znejasnenie či spochybnenie je spochybnením zákona ako celku. V reakcii na vládou schválenú novelu zákona o EHMK a o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorú parlament v septembri posunul do druhého čítania, to na sociálnej sieti uviedol trenčiansky primátor Richard Rybníček

Richard Rybníček
Na snímke primátor Trenčína Richard Rybníček

“Peniaze určené na tento projekt zo štátneho rozpočtu sú z verejných zdrojov, a preto k ním treba tak pristupovať. Z nášho pohľadu nie je prípustné, aby sa na financovanie tohto projektu nevzťahovali príslušné zákony a osobitné predpisy ako napríklad zákon o verejnom obstarávaní a ďalšie,” zdôvodnila novelu zákona v septembri ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

.

Implementácia projektu EHMK 2026 si podľa Rybníčka žiada niekoľko rokov intenzívnej práce. I preto sa titul EHMK udeľuje mestám štyri až päť rokov pred samotným rokom titulu. Všetky krajiny si následne upravujú lokálne legislatívne podmienky dotýkajúce sa implementácie a realizácie projektu. Tak to bolo aj na Slovensku, keď sa v máji minulého roku s ročným oneskorením prijal v NR SR zákon o EHMK.

“Zákon je v aktuálnom znení vyvážený a zároveň dostatočne bezpečný z hľadiska práce s verejnými zdrojmi, ktorými sú financie zakladateľov (mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj) a Ministerstva kultúry SR, prípadne finančné zdroje tretích strán vrátane súkromného sektora,” zdôraznil Rybníček.

.

Pripomenul, že EHMK Trenčín 2026 je veľmi vážny projekt, ktorý je veľkou reprezentáciou Slovenska, slovenské mesto ho môže získať raz za 13 rokov. Zásah do legislatívneho prostredia je podľa neho vážnym ohrozením projektu ako celku s neodhadnuteľnými negatívnymi dopadmi na realizáciu a bez garancie naplnenia povinných parametrov projektu, na základe ktorých sa získal titul.

“Zdvorilo vás žiadam, aby ste požiadali poslancov NR SR za SNS, aby stiahli tento zákon. Robíme všetko preto, aby sme dôstojne reprezentovali Slovenskú republiku a všetko preto, aby sme sa z úspešnej realizácie tohto titulu v Trenčíne a v trenčianskom regióne tešili všetci spolu tak, ako tomu bolo v roku 2013 v Košiciach,” obracia sa Rybníček na sociálnej sieti na ministerku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:44

Viaceré krajiny schengenského priestoru sa v uplynulých rokoch rozhodli z obáv o svoju bezpečnosť opätovne zaviesť hraničné kontroly. Momentálne sa opatrenia zavedené siedmimi štátmi v nejakej forme dotýkajú priamo aj ďalších vrátane Slovenska. Od konca novembra do zoznamu krajín s hraničnými kontrolami v rámci schengenu pribudne Holandsko.

12:43

Laureátmi Sacharovovej ceny za slobodu myslenia za rok 2024 sa stali predstavitelia demokratickej opozície z Venezuely María Corina Machadová a Edmundo González Urrutia. Rozhodla o tom Konferencia predsedov Európskeho parlamentu zložená zo šéfky europarlamentu Roberty Metsolovej a lídrov politických skupín v Štrasburgu.

12:31

Nemecko poskytne 96 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Libanon, ktorý sužuje vojenský konflikt medzi Izraelom a libanonskou militantnou skupinou Hizballáh. Ohlásilo to na medzinárodnej konferencii, ktorá sa koná v Paríži práve za účelom získania takejto podpory.

12:16

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR splnilo za prvý rok súčasného vedenia väčšinu toho, čo si pri rozvoji regiónov stanovilo v programovom vyhlásení vlády. Uviedol to na tlačovej konferencii minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Pripomenul, že rezort pripravil mapu partnerstva, pracuje na rozsiahlej revízii eurofondov či novelizoval zákon o verejnom obstarávaní.

12:15

Poistenie domácnosti, ktoré zahŕňa hnuteľné vybavenie konkrétneho obydlia, sa odvíja od odhadu celkovej hodnoty zariadení a vecí. Slováci pri poisťovaní robia často chybu v tom, že do hodnoty započítajú len elektroniku a zariadenie, nie však ďalšie osobné veci.

12:14

Nemecko najtvrdšie zasiahne prípadná obchodná vojna medzi USA a Európou, ak sa americkým prezidentom stane Donald Trump. Vyplýva to z analýzy nemeckého ekonomického inštitútu IW, podľa ktorej sa silný priemysel v Nemecku stane zraniteľným. 

12:12

Ministerstvo hospodárstvo SR a Slovenská inovačná a energetická agentúra spúšťajú od pondelka 28. októbra projekt Zelená solidarita na zníženie nákladov na energie pre nízkopríjmové domácnosti. Príspevok vo forme poukážky im pokryje až 90 % oprávnených výdavkov na kúpu a inštaláciu zariadenia – fotovoltických panelov, slnečných kolektorov a kotlov na biomasu. Na projekt Zelená solidarita je vyčlenených 28,4 milióna eur z európskych a národných zdrojov.

12:11

Približne 33.000 štrajkujúcich zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v hlasovaní odmietlo návrh vedenia na zvýšenie platov. Tým sa kríza v koncerne prehĺbila deň po tom, ako o vykázal stratu 6,17 miliardy USD (5,73 miliardy eur) za 3. štvrťrok.

štrajkujúci zamestnanci Boeingu odmietli ponuku na zvýšenie platov o 35 %
Na snímke zamestnanec Boeingu protestuje pred závodmi spoločnosti v americkom Rentone
12:10

Koniec vládnych dotácií od roku 2025 aj plánovaný rast dane z pridanej hodnoty pri energiách spôsobia nárast cien energií. Rozdiely v nákladoch na vykurovanie sa budú dramaticky líšiť podľa toho, čím domácnosti vykurujú.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali