Ružinovská radiála by v budúcnosti mohla viesť až na letisko

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ružinovská električková radiála v Bratislave by mohla v budúcnosti viesť až na Letisko M. R. Štefánika. Vyplýva to z plánov hlavného mesta, ktoré však v prvom kroku pripravuje zámer predĺženia súčasnej električkovej trate po železničný terminál integrovanej osobnej dopravy (TIOP) Ružinov (budúca Železničná stanica Ružinov). V rámci ďalších etáp je navrhnuté trasovanie radiály k obchodnej zóne s ukončením pri bratislavskom letisku

Radiála Vajnorská električka Bratislava
Ilustračné foto

“Tento zámer je v procese prípravy. Aktuálne sa pripravujú súťažné podklady na výber zhotoviteľa projektovej dokumentácie,” uviedol pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla s tým, že ide o projektovú dokumentáciu pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), územné rozhodnutie i stavebné povolenie.

.

Začať so samotnou výstavbou bude možné až po dokončení projektovej dokumentácie a získaní všetkých potrebných povolení. Termín si magistrát netrúfa v súčasnosti odhadnúť. “Predpokladaný termín výstavby vzhľadom na všetky potrebné predchádzajúce procesy nie je v súčasnosti možné stanoviť,” poznamenal Bubla.

Predĺženie súčasnej električkovej trate bolo overené technicko-ekonomickou štúdiou ako odborným a východiskovým podkladom. Spracovaná je v troch etapách. V rámci prvej etapy má ísť o predĺženie trate k budúcemu prestupnému terminálu TIOP Ružinov, čo je zámer železníc. Riešená je invariantne a môže byť podkladom pre zmeny a doplnky územného plánu mesta. V rámci druhej etapy je navrhnuté predĺženie radiály po obchodné centrum na Ivanskej ceste a v rámci tretej etapy po letisko, pričom táto etapa je zatiaľ riešená variantne. Prekonať bude treba diaľnicu D1.

.

“Električka je nosným systémom dopravy v Bratislave, a preto pracujeme na rozvoji a rozširovaní električkových radiál,” poznamenal Bubla s tým, električky sú pri preplnených cestách rýchlejšou alternatívou prepravy a jazdné časy sa dajú zrýchliť aj ich prioritizáciou na križovatkách. Sú takisto najkapacitnejším spôsobom dopravy. “V tomto prípade ide aj o pozitívny dosah na cestujúcich, ktorí sa pohodlne električkou budú vedieť dopraviť z hlavnej stanice až na letisko,” doplnil Bubla.

Okrem tohto projektu však hlavné mesto pracuje aj na projekte rekonštrukcie a modernizácie tejto električkovej radiály, čo je samostatný projekt. Predpokladaný termín rekonštrukcie je v roku 2026 v úseku od Bajkalskej po obratisko Astronomická. Rekonštrukcia hlavnej trate v úseku Americké námestie – Legionárska by mohla byť zrealizovaná v roku 2027. Závisieť to však bude od toho, či v procese nepríde k zdržaniam, napríklad pri verejnom obstarávaní či vydaní stavebných povolení. V rámci tejto stavby sa má realizovať komplexná modernizácia električkovej trate vrátane investícií, akými sú úprava komunikácií, križovatiek či chodníkov.

Plánované predĺženie električkovej trate vníma starosta Ružinova Martin Chren ako jeden z najdôležitejších dopravných projektov, ktoré sú riešené. Trať by sa mala podľa neho najprv predĺžiť o jednu zastávku na miesto, kde vznikne nielen vlaková zastávka, ale kde mestská časť plánuje vybudovať menšiu autobusovú stanicu, záchytné parkovisko i požičovňu elektrických bicyklov.
“Na jednom mieste tak vznikne intermodálny prestupný terminál, teda kombinácia všetkých možných dopráv. A aj obyvatelia z okolia budú mať kde parkovať,” povedal pre TASR Chren s tým, že by to mohlo viac motivovať ľudí z okolitých obcí necestovať do hlavného mesta autom.

Po tom, ako električka po predĺžení radiály prekoná železničnú trať, bude možné ju do budúcna predĺžiť k obchodným centrám a v dlhšom horizonte aj na letisko. “Zatiaľ sa javí, že trať na letisko by nebola dostatočne vyťažená, keďže cestujúcich tam nie je až tak veľa. Ale práve to, že urobíme prvú etapu, nám vytvorí predpoklady do budúcna, že sa niečo zmení, bude to možné,” doplnil Chren.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:59

Počet mladých ľudí, ktorí si sporia na dôchodok a využívajú pritom aj celoeurópsky osobný dôchodkový produkt (PEPP), známy ako európsky dôchodok, postupne narastá. Zastúpené sú v ňom rôzne vekové skupiny, pričom priemerný vek je 39 rokov. Poukázal na to generálny riaditeľ spoločnosti Finax Juraj Hrbatý.

10:59

Septembrové povodne v Česku majú ďalšiu potvrdenú obeť. Je ňou 27-ročná žena, ktorej telo sa našlo v prihraničnej obci na poľskej strane. V stredu to na sociálnej sieti X uviedla česká polícia. Ide o druhú obeť v Olomouckom kraji a celkom šiestu potvrdenú obeť povodní.

10:43

Za posledných 24 mesiacov klesla efektivita exekútorov až o takmer 40 %, pričom tempo znižovania efektivity výberu pohľadávok sa z roka na rok zvyšuje. Zatiaľ čo v roku 2023 išlo o -18 %, rok 2024 priniesol ďalšie zníženie ich efektivity na -23 %. Tento stav sa následne podpisuje aj pod úspešnosť vymáhania, ktorá bola vlani len na úrovni 4,3 % zo všetkých pohľadávok. Vyplýva to z analýzy Asociácie slovenských inkasných spoločností (ASINS), ktorá preskúmala viac ako 225.000 exekučných konaní začatých po roku 2017.

10:42

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) uzavrela dohodu s piatimi bankami pôsobiacimi na Slovensku, ktoré budú distribútormi pripravovaných štátnych dlhopisov určených pre občanov. Na ich predaji sa podľa dohody budú podieľať Československá obchodná banka, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, UniCredit Bank a Všeobecná úverová banka. Informovali o tom v stredu mediálni zástupcovia ARDAL.

10:38

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal v stredu Mariána Magáta za vinného z extrémizmu. Trest si má vypočuť vo štvrtok (24. 10.).

Marián Magát
Na snímke obžalovaný Marián M. počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 23. októbra 2024
10:34

Prezidentské voľby v Bielorusku, kde je už tri desaťročia pri moci autoritársky vodca Alexandr Lukašenko, sa budú konať 26. januára 2025. Oznámila to v stredu štátna volebná komisia.

Alexandr Lukašenko
Na archívvnej snímke z 16. augusta 2020 bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
10:32

Záujem firiem o využívanie agentúrnych zamestnancov na kancelárske aj manažérske pozície sa postupne zvyšuje. Výhodou je flexibilita, ktorá umožňuje firmám pružne reagovať na interné zmeny či optimalizovať mzdové náklady, a to bez nutnosti vytvoriť stále pracovné miesta. Agentúrne zamestnávanie tak už dávnejšie nie je len záležitosťou výrobného sektora, upozornila v stredu personálna agentúra Grafton Slovakia.

10:32

Spoločnosť Salesianer Miettex, ktorá sa zaoberá praním a prenájmom textílií, získala prestížne ocenenie Superbrands Business Award 2024. Zaradila sa tak do elitného klubu prémiových značiek, ktoré charakterizuje nielen vysoká kvalita a vynikajúce renomé, ale aj silný príbeh. Ocenenie je odrazom špeciálneho postavenia a uznania vynikajúcej pozície značky na lokálnom trhu. Do Superbrands nie je možné sa prihlásiť, nominácie sú výsledkom výberu odbornej komisie.

10:19

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút až do začiatku budúceho roka. K opatreniu pristúpila v súvislosti s obavami z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe.

10:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok odcestoval do Paríža na pozvanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Pred pracovnou večerou s Macronom rokoval Orbán s líderkou francúzskeho Národného združenia (RN) Marinou Le Penovou. Uviedol to pre agentúru MTI hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi.

Orbán Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky pred ich stretnutím v Elyzejskom paláci v Paríži 22. októbra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali