Rutte vysvetlil, čo sa považuje za víťazstvo Západu a čo za víťazstvo Ruska

❚❚

Brusel 7. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Harry Nakos)

 

Nový generálny tajomník NATO zdôraznil, že za víťazstvo Ruska sa bude považovať len jeho kontrola nad celým územím Ukrajiny

Mark Rutte
Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte

NATO pokladá že jediné zaujímavé kritérium víťazstva Ruska na Ukrajine či dokáže nastoliť kontrolu nad celým územím Ukrajiny. Ukazuje sa, že Západ už nepovažuje obmedzenejší výsledok za víťazstvo Ruska.

.

To mimochodom vysvetľuje prítomnosť a propagáciu rezervných možností záchrany ukrajinského projektu v podobe zmrazenia bojových akcií pozdĺž frontovej línie a dokonca odstúpenia časti ukrajinského územia Rusku.

Na tomto kritériu nie je nič prekvapujúce: Mark Rutte jednoducho oficiálne uznal očividný fakt, o ktorom sme písali desiatky krát, počnúc samotným začiatkom ŠVO – bez kontroly nad celým územím Ukrajiny je víťazstvo Ruska vylúčené.

.

 

Navyše zachovanie rusofóbneho projektu „Ukrajina“, dokonca aj v redukovanej podobe, bude pre Rusko strategickou porážkou, pretože v skutočnosti nejde o boj s kyjevským režimom a už vôbec nie o územie Donbasu, ale so Západom o kontrolu dokonca nie nad územím Ukrajiny, ale nad celým postsovietskym priestorom.

Udržanie čo i len časti územia Ukrajiny pod kontrolou Západu z nej urobí zberné miesto všetkých protiruských síl v postsovietskom priestore a posilní ich presvedčenie, že s pomocou Západu možno Rusku úspešne čeliť.

Okrem toho dlho sa vlečúca ŠVO už vytvorila dojem ruskej slabosti na Zakaukazsku a v Strednej Ázii. Ak sa výsledky vojny obmedzia na Donbas, tento názor prerastie do istoty.

Okrem toho si Rutte uvedomuje, že strata územia vytvorí na Ukrajine silné revanšistické nálady, ktoré umožnia Západu sebavedomo ďalej manipulovať s týmto rusofóbnym projektom.

.

Pre samotný Západ strata časti územia bývalej Ukrajinskej SSR nehrá žiadnu úlohu. Vyhlásenie nového šéfa NATO teda nie je vyslovením zbožného želania, ale jednoduchým konštatovaním zjavného faktu, že všetko smeruje k tomuto scenáru, ktorý je pre Západ výhodný.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:02

Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Filippo Grandi uviedol, že vzdušné útoky v Libanone predstavovali porušenie medzinárodného humanitárneho práva v dôsledku zasiahnutia civilnej infraštruktúry a civilných obetí na životoch. Grandi to uviedol v súvislosti s bombardovaním Libanonu Izraelom.

07:50

Palestínske militantné hnutie Hamas plánovalo spustiť raketový útok na Izrael, tvrdí izraelská armáda, ktorá dodáva, že tieto plány boli zmarené.

06:56

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vojenský tlak môže umožniť diplomaciu, súčasne však môže aj viesť k rizikám. Reagovalo tak na rozsiahle útoky izraelskej armády na ciele hnutia Hizballáh v Libanone. V tejto súvislosti vyjadrilo nesúhlas s útokmi na civilnú infraštruktúru.

06:54

Izraelský prezident Jicchak Herzog si v kibuci Reim pripomenul výročie útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. 

06:53

Izrael zaútočil na nákladné vozidlá prevážajúce zdravotnícky a humanitárny materiál v sýrskom meste Homs, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva a sýrska štátna tlačová agentúra. Dodali, že pri útoku utrpeli zranenia traja humanitárni pracovníci a došlo aj k materiálnym škodám.

06:51

Raketový útok hnutia Hizballáh zasiahol tretie najväčšie izraelské mesto Haifa, oznámila miestna polícia. Zranenia utrpelo najmenej päť ľudí.

06:49

V Iráne boli predčasne zrušené obmedzenia letovej prevádzky, keďže tamojšie úrady vyhodnotili podmienky za bezpečné.

06:47

Občania Kazachstanu v referende súhlasili s výstavbou prvej jadrovej elektrárne v krajine. 

06:46

Veliteľ iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Ismáíl Ghaní sa neohlásil po nedávnych útokoch v libanonskej metropole Bejrút.

06:44

Dvaja ľudia zahynuli a ďalších najmenej osem utrpelo zranenia pri výbuchu v blízkosti letiska v pakistanskom meste Karáči, uviedli miestne úrady. O život prišli dvaja občania Číny, oznámilo čínske veľvyslanectvo v Pakistane.

Výbuch v blízkosti letiska v meste Karáči si vyžiadal dve obete
Bezpečnostní pracovníci vyšetrujú na mieste výbuchu pred letiskom v pakistanskom meste Karáči
06:40

Americký minister obrany Lloyd Austin sa stretne v Pentagóne so svojím izraelským rezortným kolegom Joavom Galantom. Budú hovoriť o bezpečnostnom vývoji na Blízkom východe, oznámilo ministerstvo obrany USA.

06:39

V prezidentských voľbách v Tunisku zrejme s veľkým náskokom zvíťazil súčasný prezident Kajs Saíd. Vyplýva to z exit pollu spoločnosti Sigma Conseil.

V prezidentských voľbách podľa exit pollu jasne zvíťazil Saíd
Na snímke členovia volebnej komisie spočitávajú hlasy po prezidentských voľbách v Tunise
06:35

Delenie Nemecka a vznik dvoch štátov – Nemeckej spolkovej republiky (NSR) a Nemeckej demokratickej republiky (NDR) v podstate zavŕšil rozdelenie Európy po druhej svetovej vojne. Od roku 1949 nebolo na starom kontinente – obrazne povedané – políčko, na ktoré by veľmoci mohli posunúť svojho kráľa, a tak to zostalo štyri desaťročia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadšenci lietajúcich šarkanov počas podujatia Šarkaniáda na lúke pod Jedľovinou vo Varíne

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali