Russell vyhral VC Rakúska, Verstappen piaty

Russell vyhral VC Rakúska, Verstappen piaty

Spielberg 30. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Christian Bruna)

Aktualizované 30. júna 18:36

Britský jazdec George Russell na Mercedese vyhral Veľkú cenu Rakúska seriálu MS F1 a zaznamenal druhý triumf v kariére. Druhé miesto obsadil Austrálčan Oscar Piastri na McLarene, pódium uzavrel Španiel Carlos Sainz na Ferrari. Úradujúci majster sveta Max Verstappen z Red Bullu skončil piaty, upevnil si však vedenie v celkovej klasifikácii

George Russell
Britký pretekár George Russell z tímu Mercedes sa teší s tímovými kolegami z triumfu na Veľkej cene Rakúska seriálu F1 v Spielbergu v nedeľu 30. júna 2024

Najlepšie začal Verstappen, ktorý si hneď v úvode vypracoval menší náskok. Norris mal problém udržať si druhú priečku pred Russellom, no napokon sa mu to podarilo. Charles Leclerc musel ísť do boxov hneď v prvom kole pre poruchu na monoposte. Verstappen si v šiestom kole udržiaval dobré tempo a postupne si vybudoval na čele náskok pred druhým Norrisom. Úradujúci majster sveta svoj náskok zvýšil na tri sekundy.

Reklama

Pre problémy s monopostom musel Leclerc opäť zamieriť do boxov. Po druhej návšteve boxovej uličky figuroval až na poslednom 20. mieste. Tesne pred polovicou pretekov prišli do tesného súboja oba monoposty Alpinu. Esteban Ocon si však udržal 12. miesto pred Pierrom Gaslym.

V 51. kole sa Verstappenov náskok pred Norrisom po návšteve v boxoch výrazne znížil. Britský jazdec skúsil Holanďana predstihnúť, ale ten si post lídra udržal. V druhej polovici pretekov sa boj o prvé miesto zintenzívnil. Norrisovi sa podarilo predstihnúť Verstappena, ale pri manévri vyšiel mimo trať, takže musel vedúci post prepustiť jazdcovi Red Bullu. V 60. kole na neho strácal iba šesť stotín sekundy. V tretej zákrute sa obaja lídri pretekov zrazili a dostali defekt.

Reklama

Verstappen a Norris zamierili do boxov a v závere pretekov sa na čelo dostal prekvapivo George Russell. Norris navyše dostal päťsekundový trest za traťové limity a následne z pretekov odstúpil. Verstappen dostal 10-sekundovú penalizáciu za spôsobenie kolízie s Norrisom.

Verstappen a Norris zamierili do boxov a v závere pretekov sa na čelo dostal prekvapivo George Russell. Norris navyše dostal päťsekundový trest za traťové limity a následne z pretekov odstúpil. Verstappen dostal 10-sekundovú penalizáciu za spôsobenie kolízie s Norrisom.

Tri kolá pred koncom si Russell na Mercedese udržoval dobré tempo a vybudoval si trojsekundový náskok na McLaren Oscara Piastriho. Na konto si pripísal druhý triumf v kariére, premiérovo sa tešil v roku 2022 v Brazílii.

“Od Maxa som očakával trochu viac. Keď prišlo k havárii, podarilo sa mi dostať sa na čelo pretekov a napokon aj vyhrať. Tím odviedol skvelú prácu,” uviedol Russell podľa agentúry DPA.

Verstappen napokon skončil na piatom mieste, aj napriek defektu, extra zastávke a desaťsekundovému trestu. Štvrtý skončil Lewis Hamilton na Mercedese. Dobrý výsledok zaznamenal aj Nico Hülkenberg z Haasu, ktorý skončil šiesty. Body získali aj Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo a Pierre Gasly.

Reklama

“Je škoda, že to takto dopadlo. Tieto preteky boli veľmi zlé, nefungovalo to od stratégie až po zastávky v boxoch. Boli sme príliš pomalí, v monoposte nebola žiadna rovnováha,” povedal Verstappen.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:28

Venezuela chce v stredu obnoviť rokovania s vládou USA o zmiernení sankcií. Oznámil to v pondelok prezident Nicolás Maduro. Urobil tak necelý mesiac pred prezidentskými voľbami, v ktorých sa uchádza o tretie funkčné obdobie, informovala agentúra AP.

08:24

Súd v Kambodži uznal desiatich environmentálnych aktivistov za vinných zo sprisahania proti vláde a z urážky kráľa a uložil im tresty odňatia slobody od šesť do osem rokov. Skupina obvinenia odmieta a považuje ich za politicky motivované.

08:23

Aktivista za nezávislosť francúzskeho tichomorského územia Nová Kaledónia, ktorý je momentálne vo vyšetrovacej väzbe v kontinentálnom Francúzsku, sa v pondelok vyhlásil za politického väzňa. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

08:18

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov bude v utorok vo Washingtone rokovať s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom o upevnení vojenskej spolupráce medzi oboma krajinami, uviedol Pentagon, píše na základe správy Reuters agentúra TASR.

08:14

Ceny ropy sa v utorok ráno výraznejšie nezmenili a zotrvali v blízkosti dvojmesačných maxím z predchádzajúceho dňa. Vývoj na trhu pozitívne ovplyvnili očakávania rastúceho dopytu po palivách počas letnej cestovnej sezóny v USA, ako aj vyhliadky na zníženie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky (Fed).

08:14

Podnikatelia na Slovensku uvítajú, keď sa daňové kontroly v budúcnosti skrátia. V súčasnosti totiž takáto kontrola bežne trvá rok až rok a pol. Poukázala na to partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton Silvia Hallová v reakcii na zámery Ministerstva financií (MF) SR zlepšiť výber daní a bojovať proti ich únikom.

07:47

Len štyri krajiny Európskej únie predložili svoje dlhodobé plány v oblasti klímy a energetiky včas. V pondelok o tom informovala Európska komisia (EÚ), ktorá vyzvala členské štáty na plnenie si svojich povinností.

07:47

Ruská protivzdušná obrana v noci na utorok zlikvidovala 11 dronov, ktoré ukrajinská armáda vyslala nad územie v ruskom pohraničí a nad Krymský polostrov.

07:46

Brazília zaznamenala v prvom polroku v Amazónii 13.489 požiarov. Ide o najvyšší počet za posledných 20 rokov, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali