Rusko zničilo tri odpaľovacie zariadenia protivzdušnej obrany Patriot za jeden deň

❚❚

Moskva 2. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/DPA-Axel Heimken)

 

Ruské sily zničili na Ukrajine tri raketové odpaľovacie zariadenia protivzdušnej obrany Patriot za jeden deň, citoval Billal Rahman v Newsweek ministerstvo obrany. Okrem toho bolo prvého augusta zostrelených 14 rakiet HIMARS a jedna taktická raketa ATACMS

raketový systém Patriot
Ilustračné foto: Na snímke protivzdušný raketový systém Patriot

Podľa vyhlásenia ruského ministerstva obrany ruské sily vo štvrtok 1. augusta zničili tri odpaľovacie zariadenia amerického systému protivzdušnej obrany Patriot. Rusko na zničenie systémov protivzdušnej obrany použilo kombináciu bezpilotných lietadiel, delostrelectva a pozemných jednotiek.

.

Moskva tiež uviedla, že zostrelila 14 rakiet HIMARS americkej výroby a jednu armádnu taktickú raketu ATACMS.

Patriot (akronym pre Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target – sledovací radar s fázovým rozptylom pre zachytenie cieľa) je špičkový systém protiraketovej obrany zem-vzduch, ktorý sa považuje za jednu z najmodernejších zbraní v arzenáli USA.

.

USA poskytli Ukrajine systém protivzdušnej obrany Patriot na posilnenie obrany krajiny pred náporom ruských bezpilotných lietadiel. Ukrajina dostala prvú batériu Patriot od USA v prvej polovici roka 2023, aby chránila oblohu pred masívnym bombardovaním a neustálym ostreľovaním.

Podľa pondelňajších informácií amerických predstaviteľov dostane Ukrajina ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 1,7 miliardy dolárov. Najnovší balík zahŕňa muníciu pre systémy protivzdušnej obrany, delostrelectvo, mínomety, protitankové a protilodné rakety.

Z tejto pomoci 1,5 miliardy dolárov pochádza z dlhodobých zmlúv Iniciatívy pre bezpečnostnú pomoc a zvyšných 200 miliónov dolárov priamo zo zásob Pentagónu.

MIM-104 Patriot je protilietadlový raketový systém, ktorý zahŕňa pokročilú záchytnú strelu a výkonný radarový systém. Systém sa používa na zachytávanie hrozieb, ako sú lietadlá a balistické rakety, a dokáže zostreliť aj bezpilotné lietadlá kamikadze, ktoré vo veľkej miere využíva Rusko.

K tomuto vývoju došlo v čase, keď na Ukrajinu dorazili prvé stíhačky F-16 vyrobené spoločnosťou Lockheed Martin. Prvú sériu dlho očakávaných lietadiel už videli v akcii v kľúčovom čase pre konfliktom zničenú krajinu.

.

Kremeľ vyhlásil, že ruská armáda zostrelí stíhačky F-16 vyrobené v USA, ktoré boli vyslané na Ukrajinu, a zdôraznil, že stíhačky F-16 nebudú mať významný vplyv na priebeh konfliktu.

Prezident Joe Biden súhlasil s odovzdaním použitých stíhačiek F-16 Ukrajine v auguste 2023 – samotné USA však žiadne neposkytnú. Namiesto toho sa Belgicko, Dánsko, Holandsko a Nórsko zaviazali darovať Ukrajine viac ako 60 lietadiel.

Hovorca EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Peter Stano pre časopis Newsweek povedal: „Väčšina vyhlásení, ktoré prichádzajú z Moskvy, sa nezakladá na skutočnosti a sú buď propagandou, informačnou manipuláciou, alebo úplnými lžami.“ Potom prisľúbil, že EÚ a jej partneri budú Ukrajinu naďalej podporovať.

Matthew Saville, riaditeľ vojenskej vedy v Kráľovskom inštitúte pre obranné štúdie, pre Newsweek povedal: „Celkovo zostávajú výzvy pre Ukrajinu v roku 2024 a možné riešenia rovnaké ako predtým: zásobovanie vybavením a muníciou, nábor a výcvik personálu a účinná obrana na zastavenie alebo spomalenie postupu ruských pozemných síl. Hlboké údery nie sú všeliekom.”

Podľa Centra pre strategické a medzinárodné štúdie stojí jedna nová batéria Patriotov viac ako miliardu dolárov, z čoho 400 miliónov dolárov predstavuje samotný systém a 690 miliónov dolárov záchytné rakety.

.

Systém Patriot bol prvýkrát použitý v skutočných bojoch počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991 na obranu Saudskej Arábie, Kuvajtu a Izraela. Tieto špičkové batérie sa použili aj počas americkej invázie do Iraku v roku 2003.

Mobilný systém zvyčajne zahŕňa výkonný radar, riadiacu stanicu, generátory energie, odpaľovacie zariadenia a podporné vozidlá. Radarový systém má dosah viac ako 150 kilometrov.

Systém má rôzne schopnosti v závislosti od typu použitého záchytného zariadenia. Raketa PAC-2 používa fragmentačnú hlavicu, zatiaľ čo novšia strela PAC-3 využíva pokročilejšiu technológiu kinetického úderu (tzv. „shoot-to-kill“).

Časopis Newsweek oslovil ruské ministerstvo obrany a administratívu prezidenta Zelenského so žiadosťou o komentár, ale nedostal odpoveď.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:50

Európsky parlament (EP) po tom, ako mu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predloží zoznam členov novej exekutívy EÚ aj s pridelenou pracovnou agendou, začne s prípravami na vypočúvanie eurokomisárov. Toto “grilovanie” však môže pre niektorých nominantov znamenať koniec pôsobenia v Bruseli, uviedol vedúci bruselskej kancelárie Inštitútu pre európsku politiku Europeum Žiga Faktor.

13:48

Dovedna 14 ľudí vrátane siedmich detí sa v pondelok nadránom zranilo na východe Chorvátska pri nehode dodávky, ktorá zišla z cesty po tom, ako sa ju pokúsila zastaviť miestna polícia. Sedem zo zranených je vo vážnom stave, vrátane štyroch detí. V dodávke údajne cestovali migranti.

13:48

Poľské bezpečnostné zložky zabránili sabotážnej operácii zorganizovanej Ruskom a Bieloruskom, ktorej cieľom bola destabilizácia Poľska, vyhlásil v pondelok poľský vicepremiér Krzysztof Gawkowski, ktorý zároveň zastáva funkciu ministra pre digitálne záležitosti.

13:33

Veľkoobchodné ceny energií na burzách v minulom týždni vymazali časť ziskov z predchádzajúceho obdobia a pomerne výrazne klesli. Elektrina pre Slovensko s dodávkou v budúcom roku sa po dlhšom čase prepadla pod hranicu 100 eur za megawatthodinu (MWh) a zemný plyn s dodaním v nasledujúcom mesiaci skĺzol k hranici 36 eur/MWh. Ceny energií sa tak vrátili približne k úrovniam z konca júla.

13:32

Psy si dokážu uložiť do dlhodobej pamäti názvy hračiek a spomenúť si na ne o dva roky, uvádza nová štúdia zverejnená 4. septembra v odbornom žurnále Biology Letters.

13:26

Najmenej 52 ľudí prišlo v Nigérii o život pri výbuchu, ktorý nastal po zrážke cisternového vozidla prevážajúceho benzín s kamiónom prepravujúcim pasažierov a dobytok.

13:25

Bývalý šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v pondelok v Bruseli po niekoľkých mesiacoch odkladov predstavil správu o konkurencieschopnosti Európy. Predložená 66-stranová správa vyzýva EÚ čo najrýchlejšie preinvestovať približne 900 miliárd eur do európskej ekonomiky, pričom novými zdrojmi financií by mohli byť dane vyberané priamo EÚ.

13:24

Čína oznámila, že začala antidumpingové vyšetrovanie dovozu repky z Kanady. Urobila tak dva týždne po tom, ako kanadská vláda informovala, že od októbra zavedie na elektrické autá vyrábané v Číne 100-percentné dovozné clá.

13:24

Spotreba holandských domácností sa po júnovom poklese v júli opätovne zotavila, pričom tempo rastu bolo najvýraznejšie za deväť mesiacov. Uviedol to v pondelok holandský štatistický úrad.

13:20

Antifašizmus a pripomínanie si obetí holokaustu musí byť základnou chrbticou štátneho vzdelávacieho programu. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý si v pondelok v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenul obete holokaustu a rasového násilia.

Robert Fico
Na snímke tretí sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prehliadky Múzeua holokaustu v Seredi, ktoré navštívil pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia v pondelok 9. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Erik Majercak

Miro Del

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali