Rusko zatklo Igora Girkina, bývalého bezpečnostného dôstojníka, ktorý viedol operácie na Ukrajine

❚❚

Moskva 22. júla 2023 (HSP/Washingtonpost/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Ruské úrady v piatok zadržali Igora Girkina, bývalého ruského veliteľa na Ukrajine a prominentného vojnového blogera, údajne na základe obvinenia z propagácie extrémizmu, čo je prvý prípad, keď Moskva zakročila proti horlivému podporovateľovi vojny na Ukrajine, ktorý však hlasno kritizoval ruských lídrov a ich vojenskú stratégiu, informuje o tom The Washington Post

Igor Girkin
Na snímke Igor Girkin

Kritika vojny a armády je v Rusku nezákonná a úrady nemilosrdne zasahujú proti tým, ktorí vyjadrujú protivojnové názory, vrátane školákov. Podľa The Post, ruské orgány činné v trestnom konaní však ignorovali ostrú, často plamennú kritiku provojnových jastrabov, ktorí kritizovali rozhodnutia na bojisku, odsudzovali opakované vojenské neúspechy a požadovali tvrdšie útoky na Ukrajinu.

.

Girkin, ktorý je známy aj pod pseudonymom Igor Strelkov, je bývalým príslušníkom Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Zohral úlohu pri ruskej invázii a anexii Krymu v roku 2014 a potom pôsobil ako veliteľ v Ruskom kontrolovaných oblastiach Donbasu na východe Ukrajiny, kde pomáhal podnecovať separatistickú vojnu a bol obvinený z mimosúdnych popráv.

V novembri súd v Holandsku usvedčil Girkina a dvoch spoluobžalovaných z vraždy v prípade zostrelenia letu Malaysia Airlines 17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014, pri ktorom zahynulo všetkých 298 cestujúcich a členov posádky na palube. Rusko v tomto prípade chránilo Girkina pred vydaním.

.

Teraz je však Girkin obvinený z “verejných výziev na extrémistické aktivity” na internete, informovali ruské štátne tlačové agentúry. V piatok večer sa dostavil na moskovský súd na predbežné vypočutie, kde vyšetrovatelia žiadali, aby bol uväznený na dva mesiace.

Girkinova manželka Miroslava Reginská ako prvá informovala o zadržaní svojho manžela na svojom blogu na Telegrame, ktorý má takmer milión odberateľov, a uviedla, že policajti v piatok ráno vstúpili do ich bytu a “odviedli ho na neznáme miesto”.

Girkinovi stúpenci vo vyhlásení na jeho blogu spojili zadržanie s jeho kritikou spôsobu, akým Rusko vedie vojnu na Ukrajine, a s jeho požiadavkami na vyvodenie zodpovednosti po krátkej vzbure, ktorú koncom júna zorganizoval šéf žoldnierov Wagner Jevgenij Prigožin.

“V poslednom čase, po udalostiach z 24. júna tohto roku, sa Igor dôsledne usiloval o odsúdenie činnosti nelegálnej ozbrojenej skupiny PMC “Wagner” a aktivít jej vodcu Prigožina na štátnej úrovni, za čo sa mu otvorene vyhrážali,” uvádza sa vo vyhlásení. “Sme presvedčení, že dnešné zadržanie podkopáva dôveru obyvateľov krajiny v orgány činné v trestnom konaní a považujeme ho za pokračovanie nečestného boja proti Igorovi, ktorý má mimoriadne negatívne dôsledky pre stabilitu krajiny v podmienkach špeciálnej vojenskej operácie,” dodalo sa vo vyhlásení, pričom sa použil eufemizmus Kremľa pre vojnu.

Prigožinova vzbura, pri ktorej bolo zostrelených niekoľko ruských vojenských lietadiel a konvoj Wagnerových stíhačiek s ťažkými zbraňami podnikol krátky “pochod na Moskvu”, kým bieloruský prezident Alexander Lukašenko nepomohol sprostredkovať dohodu o jej odvolaní, rozbúrila ruský “vlastenecký” tábor – skupinu otvorených komentátorov, blogerov a bývalých vojenských dôstojníkov, ktorým Kremeľ povolil kritizovať armádu, zrejme preto, že skupina neúnavne podporuje vojnu ako celok.

.

Mnohí členovia tejto skupiny vyzývali Putina, aby potrestal Prigožina za destabilizáciu spoločnosti, a boli pobúrení, keď ruský líder nechal Prigožina a Wagnera na slobode. Iní naznačovali, že Prigožin oprávnene kritizoval najvyššie vojenské vedenie krajiny a jeho pokusy absorbovať žoldniersku skupinu, ktorá bola chválená ako jedna z efektívnejších ruských jednotiek, zatiaľ čo regulárna armáda je často považovaná za nefunkčnú.

Okrem toho, že Putin povolil ich kritiku, dokonca niektorým popredným provojenským komentátorom poskytol niekoľko osobných stretnutí, aby si vypočul ich sťažnosti. Podľa The Washington Post, však prípad proti Girkinovi signalizuje, že tolerancia Kremľa sa možno vyčerpala.

Girkin na svojom blogu označil Prigožina za zradcu a zosmiešnil Putinovo rozhodnutie stretnúť sa s ním a ďalšími veliteľmi Wagner len niekoľko dní po vzbure, pričom naznačil, že ide o prejav prezidentovej slabosti.

“Tí, ktorí zostali pod velením bastarda a zradcu Prigožina, sú teraz, po vzbure a vyvraždení ruskej armády… zradcami, pretože preukázali ochotu zabiť kohokoľvek a kdekoľvek na príkaz tých, ktorí im platia peniaze,” napísal Girkin začiatkom júla.

Girkin tiež priamo obvinil Putina z nerozhodnosti a kritizoval prezidentovu čoraz väčšiu neprítomnosť na verejnosti a slabé výsledky krajiny na bojisku.

.

“Úbohé fňukanie, sťažnosti na partnerov… už veľmi, veľmi dlho sa prezidentova rétorika ani zďaleka nepodobá tradičnému “mužskému štandardu”… len veľa rečí, málo činov a úplná absencia akejkoľvek vôle prevziať zodpovednosť za neúspechy,” napísal Girkin 18. júla. “Toto je štýl ‘neskorého Putina’ približne od roku 2014 spolu s nepodloženými chválenkárskymi lžami.”

Len o pol hodiny neskôr Girkin zverejnil ďalší príspevok, v ktorom navrhol Putinovi odstúpiť, za čo sa ruské opozičné osobnosti ocitli vo väzení a čo by sa podľa ruských zákonov mohlo považovať za “výzvy k extrémizmu”.

“Krajina neprežije ďalších šesť rokov s touto zbabelou priemernosťou pri moci,” napísal Girkin. “A jediná užitočná vec, ktorú by mohol urobiť ‘pred koncom’, je zabezpečiť odovzdanie moci niekomu skutočne schopnému a zodpovednému.”

Girkin, ktorý sa sám označuje za ruského nacionalistu, je bývalý plukovník FSB, ktorý pred deviatimi rokmi pomáhal viesť vpád Moskvy na východnú Ukrajinu.

V roku 2014 sa Girkin s niekoľkými desiatkami maskovaných mužov vkradol do ukrajinského mesta Slovjansk, kde obsadil vládne budovy a policajnú stanicu. Krátko nato sa Girkin vyhlásil za “najvyššieho veliteľa” Doneckej ľudovej republiky a vyvesil ruskú vlajku na znak vernosti bábkového štátu Moskve. Ukrajinské sily ho čoskoro vytlačili zo Slovjanska, ale obvinili Kremeľ, že nebol dostatočne rozhodný a neposlal posily.

Počas svojho pôsobenia v Donecku sa Girkin údajne podieľal na zničení letu Malaysia Airlines 17. Po vyšetrovaní vedenom Holandskom súd v Holandsku odsúdil Girkina a ďalších dvoch mužov za údajnú úlohu pri prevoze raketového systému zem-vzduch Buk z ruskej základne na Ukrajinu a jeho umiestnení. V neprítomnosti boli odsúdení na doživotie.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali