Rusko zasiahne základňu v Rumunsku – silnejšie ako čokoľvek doteraz

Rusko zasiahne základňu v Rumunsku – silnejšie ako čokoľvek doteraz

Bratislava 3. júla 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Lewis Joly)

 

NATO cvičí “dobrovoľných” pilotov a pripravuje najmodernejšie stíhačky F-16 na pomoc Ukrajine, tvrdí Uiljam Šrajver v článku Svobodnej Pressy

Pentagón: Výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16 sa začne v októbri
Na snímke stíhačka F-16 amerických vzdušných síl

Musím sa vrátiť k perspektíve “v USA vyrobených” stíhačiek F-16, ktoré majú odvážne zamieriť na východnú Ukrajinu, aby “naučili tých hajzlov, čo naozaj znamená letectvo (s veľkým L)”.

Reklama

Z toho, čo sa mi podarilo zistiť v posledných týždňoch, to naozaj vyzerá tak, že USA sa horlivo pripravujú na použitie leteckých základní v Rumunsku, veľmi blízko pobrežia Čierneho mora – pravdepodobne pre letecké operácie F-16 proti Rusku.

Tvrdím, že príprava tejto základne nepriamo dokazuje, že majú niekoľko už dávno zhromaždených letiek “zmluvných pilotov pridružených k NATO”, ktorí pravdepodobne strávili niekoľko mesiacov zdokonaľovaním svojich zručností a tímovej spolupráce.

Reklama

Plánom je pravdepodobne využiť služby týchto pilotov.

Viete, ak by “skutočným plánom” bolo posadiť tucet žalostne nevycvičených ukrajinských kamikadze za riadenie historických F-16 z 80. rokov a poslať ich na slávnu jednosmernú misiu do “ďalekého modrého zázraku” (Wild blue yonder je hymna amerického letectva)… nuž, na takúto operáciu by nebolo potrebné veľké logistické centrum.

Ak sa teda skutočne pracuje na príprave toho, čo sa má stať “najväčšou základňou NATO v Európe”, je logické dospieť k záveru, že na budúcej základni by malo byť umiestnených a na nejaký čas zostať aspoň niekoľko letiek pilotov NATO – “dobrovoľníkov”, ktorí budú používať oveľa modernejšie modely F-16, a nie šrot, ktorý už dávno sľúbili Ukrajine.

Myslím si, že nech nasadia päť plnohodnotných letiek a aspoň pár z nich nech je vybavených najnovšími modelmi F-16 “Viper”.

Všetko alebo nič.

Reklama

Nech sa naposledy “vytasia” so svojou wunderwaffe.

Nevadí, že doslova nikto v americkom letectve na akejkoľvek úrovni nemá najmenšie skúsenosti s intenzívnym vzdušným bojom proti nepriateľovi, ktorý:

– sa môže vyrovnať alebo dokonca prekonať USA v sile vďaka značnému počtu vynikajúcich lietadiel;

– bude lietať na domácom území s dobre vybudovanou logistickou infraštruktúrou;

– je podporovaný najlepšími systémami protivzdušnej obrany na svete;

Reklama

– má zásoby munície, ktoré prevyšujú zásoby munície USA;

– a v takmer akomkoľvek scenári bude výrazne lepší ako platformy NATO.

A je toho ešte viac. Takmer som zabudol: každý (vrátane tých, ktorí obviňujú Rusko a večne prorokujú katastrofu), kto aspoň na minútu uverí, že Rusko by za daných okolností neurobilo nič, aby zničilo základňu NATO v Rumunsku… no, jednoducho hlupák.

Samozrejme, že Rusko bude konať. Zasiahne základňu. Veľmi tvrdo – zasiahne tvrdšie než čokoľvek, čo počas tohto konfliktu lietalo na ukrajinské ciele.

Toto by mohol byť najnapínavejší okamih našich čias – situácia, v ktorej je potenciál katastrofického prepočtu mimoriadne vysoký.

Vždy, keď o týchto veciach premýšľam, len skláňam hlavu pred úplnou hlúposťou toho všetkého.

Ak “imperiálni majstri vojny” (Masters of War – pieseň Boba Dylana) naozaj podniknú takúto leteckú kampaň proti Rusku, po prvé, celá operácia sa takmer určite ukáže ako technologické fiasko skutočne epických rozmerov a po druhé, výsledky bitky budú šokujúco jednoznačné – katastrofálne do takej miery, že USA budú pravdepodobne nútené v priebehu niekoľkých dní ukončiť operácie. Washington sa ich bude snažiť vykresliť ako akési “odvážne vyhlásenie”, ktoré “dosiahlo svoje ciele”.

Bude to však nevzhľadné. Mimoriadne nevzhľadné. A každý, kto má nejaký vplyv v mocenských štruktúrach na celom svete, bude vedieť, ako dopadol výsledok, a presne pochopí, čo to znamená.

 

Prečítajte si tiež

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:44

Maďarsko v piatok oznámilo, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil najvyšší súd EÚ za porušenie azylových pravidiel.

15:43

Mesto Partizánske zabezpečí rekonštrukciu ďalšej časti Ulice gen. Svobodu, súčasťou investície za takmer 70.000 eur bude i križovatka s Družstevnou ulicou. Samospráva už s vybraným zhotoviteľom uzatvorila zmluvu o dielo, rovnako tak urobila i v prípade ďalších troch investícií do infraštruktúry mesta. Informoval o tom primátor Jozef Božik.

15:33

Ceny ropy v piatok klesli, pokles bol však minimálny a ceny sa naďalej pohybujú v blízkosti niekoľkotýždňových maxím. Navyše, za celý týždeň smerujú k rastu, už štvrtému po sebe. Vývoj na trhu do veľkej miery ovplyvňuje výrazný pokles ropných zásob v USA a očakávania vysokého dopytu po pohonných látkach počas letnej motoristickej sezóny.

15:17

Domáci jazdec Lando Norris bol najrýchlejší v prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Veľkej Británie, dvanáste podujatie tohtoročného šampionátu F1. Pilot McLarenu dosiahol v piatok na okruhu v Silverstone čas 1:27,420 min. a o 134 tisícin predstihol druhého Kanaďana Lancea Strolla (Aston Martin). Tretí bol Oscar Piastri z Austrálie (McLaren), ktorý zaostal za Norrisom o 0,211 sekundy. Pre problémy s hydraulikou však musel tréning predčasne ukončiť. Úradujúci majster sveta a líder tohtoročného seriálu Max Verstappen na Red Bulle bol štvrtý (+0,309).

15:16

Polícia odvolala pátranie po nezvestnej 16-ročnej Lenke Dunajovej z Bytče. Dievča našla policajná hliadka z Bytče, je v poriadku. Po dievčati polícia pátrala po tom, čo ešte 29. júna odišla z miesta bydliska a domov sa nevrátila.

15:12

Ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia. Uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Kremli.

14:52

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery.

14:25

Britský kráľ Karol III. v piatok vymenoval predsedu Labouristickej strany Keira Starmera za nového britského premiéra a poveril ho zostavením vlády. Oznámil to Buckinghamský palác.

Karol III. Starmer
Britský kráľ Karol III. (vpravo) sa rozpráva s predsedom Labouristickej strany Keirom Starmerom počas privítania pred ich stretnutím Buckinghamskom paláci v Londýne 5. júla 2024
14:10

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o “nuansách” mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.

13:56

Nemecko v piatok potvrdilo, že najnovší systém protivzdušnej obrany Patriot pre Kyjev je už na Ukrajine.

13:35

Britský premiér Rishi Sunak sa v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana, stretol s kráľom Karolom III. a odovzdal mu svoju demisiu. Sunak sa zároveň ospravedlnil verejnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali