Rusko sa stalo určujúcim hráčom v oblasti medzinárodných vzťahov – dôkazom je Kazaň

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Nemenov)

 

Po tieto dni sa v tatárskej Kazani koná výročný samit organizácie politicko-hospodárskej spolupráce BRICS. Vysoká úroveň medzinárodného podujatia s bohatou účasťou politických špičiek ukazuje, že médiá nám o zvyšku sveta prinášajú skreslené a tendenčné informácie…

Summit skupiny BRICS
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin, indický premiér Naréndra Módí, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, iránsky prezident Masúd Pezeškiján, brazílsky minister zahraničných vecí Mauro Vieira, prezident Spojených arabských emirátov (SAE) šejk Muhammad ibn Zajd Nahaján, juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa a čínsky prezident Si Ťin-pching počas druhého dňa summitu skupiny BRICS v Kazani 23. októbra 2024

Začnime, prosím, jednoduchým precvičením logického myslenia: Ak je naozaj Putin „šialený diktátor“ – to tvrdia mnohí západniari, ako je potom možné, že s ním spolupracujú lídri veľkého množstva krajín z celého sveta? Sú azda títo ľudia tiež šialení?„Preplo im“, alebo sklonili hlavy kvôli tomu, aby dosiahli pomocou „šialeného diktátora“ vlastnú prosperitu?

.

Aká je asi pravdepodobnosť pravdivosti takého úsudku?

Pozrite, keď naše médiá a opozícia hovoria, že „svet nás ignoruje, lebofico“, v skutočnosti hovoria, že krajiny kolektívneho západu, teda jedna jediná tretina sveta, nie sú nadšené politikou na všetky svetové strany – politikou idúcou v ústrety filozofii multipolárneho sveta, do ktorého pomaly, plynule prechádzame. Aj keď pohlavári z Bruselu a Washingtonu to nikdy nebudú môcť pripustiť, a tak budú donekonečna opakovať mantru, ako treba zbrojiť Ukrajinu, aby masám ľudí zalepili oči pred realitou…

.

Už sme o tom písali najmenej stokrát: Pravda je taká, že „svet“, to nie je zďaleka kolektívny západ. Svet, to sú aj ostávajúce tri štvrtiny planéty. Áno, tieto krajiny nie sú najvyspelejšie. A komu za to môžu poďakovať? Práve západu, ktorých ich spoľahlivo stovky rokov vykorisťoval. Ukradnuté pozemky, zotročené národy ako bezplatná pracovná sila, drancovanie nerastných surovín…

Staré, dobre známe hriechy našich partnerov spoza českých hraníc. Pre nás ide len o záznam v učebnici dejepisu, ale dotknuté krajiny si pamätajú krv svojich predkov, ktorá zmočila zem.

Teraz trochu podpichnem našich liberálov: Čo asi takcítia teraz, keď jeich nenávidená Ruská federácia hosťujúcim štátom akcie svetového významu?

Kým sa v Kazani koná vrcholný samit ako vyvrcholenie celoročných odborných konferencií, ale aj kultúrnych programov či športových zápolení a iných medzinárodných spoluprác, naprieč západnými médiami sa šíri panická zvesť o tom, ako na Rusko nefungujú sankcie. Guardian, BBC, CNBS, vyberte si. Nechápu, čo sa deje. Žiaden ekonomický úpadok, ani medzinárodná politická izolácia. Nič nezabralo. Z akého asi dôvodu?

Naši liberáli vám, tradične, nepovedia pravdu. Pravda je taká, že sám Putin sa vyjadril v zmysle, že útok na Ukrajinu začal až v tom okamihu, keď dokázali zabezpečiť úplnú sebestačnosť Ruska kvôli očakávaným sankciám. Od samého začiatku mali pripravené všetky krízové scenáre.Naši „analytici“ tvrdili, že Putin sa prerátal s jednodňovou špeciálnou operáciou, ktorá sa natiahla na roky – lenže on sa neprerátal, táto alternatíva, teda „vyčerpávajúca vojna“, bola od začiatku v hre.

.

Samozrejme, každá vojna je zlá a treba k nej zaujať odmietavý postoj – keď však analyzujeme, tak uvádzajme fakty, a nie naše osobné, citovo skreslené dojmy.

A keď už hovoríme – podľa Haagu – o medzinárodnom zločincovi (za údajné násilné deportácie detí z Donbasu), tak prečo sa nestal prezident terčom nenávisti lídrov z ekonomicky menej vyspelých krajín?Nuž jednoducho preto, že Ruská federácia robí politiku vzájomnej hospodárskej pomoci s tým, že pomáha rozvojovým krajinám ťahať sa hore. Nie je pravdou, ako niektorí zaslepení internetoví trolovia tvrdia, že ide o „kamarátstvo medzi diktátormi“. To len my si od pýchy nevidíme ďalej, než za špičku nosa – iné civilizácie však majú iné komunikačné zvyklosti a stále sa držia konzervatívneho systému hodnôt (áno, aj patriarchátu, uznania autorít, a vertikálneho členenia moci).

Tak vznikajú nielen obchodné partnerstvá, ale aj normálne ľudské, priateľské vzťahy.

Netreba sa preto čudovať, že o vstup do BRICS sa zaujíma už aj Erdogan. Aj keď Turecko je v NATO. Alebo že na konferenciu prišli aj čínsky prezident Xi a kolega Modi z Indie. India a Čína sú najobývanejšie kúty planéty, USA sú na treťom mieste. Brazília je siedma, Rusko deviate. Štyria z hlavných zakladajúcich členov pôvodného BRIC (vznik r. 2006) sú medzi krajinami s najväčším počtom obyvateľov na svete. To, že ich lídri sa dokážu dohodnúť, je absolútne, nezvratné svedectvo, že BRICS je perspektívny projekt, ktorý bude v budúcnosti výrazne ovplyvňovať svetové hospodárstvo. Či sa nám to páči, alebo nie. Plánujú novú menu, a dokonca alternatívny systém na medzinárodné bankové prevody (u nás známy ako SWIFT), ktorým by obišli sankcie v spolupráci so svojimi partnermi. Im ešte ide naozaj o hospodárstvo, namiesto nekonečného zbrojenia alebo hádok o tom, koľko rodov vlastne existuje…

Ale čo hovoria samotní účastníci samitu?

.

Cyril Ramaphosa, prezident Juhoafrickej republiky, označil Moskvu za hodnotného spojenca a priateľa, ktorý krajinu od samých začiatkov podporoval v boji proti apartheidu. Prezident IránuPezeshkian sa zas pred samitom vyjadril, že vníma BRICS ako cestu von z amerického totalitarizmu smerom do sveta multilaterálnych vzťahov. Toto je práve tá donekonečna omieľaná multipolarita, ktorá sa u nás novinárom akosi nedostáva na jazyk…

Opäť sa pýtam tých, ktorí sa nazdávajú, že Putin je nejaký šialenec, ktorý si napĺňa sadistické chúťky vojnou na Ukrajine: Vážne si myslíte, že by s takým človekom niekto spolupracoval? A tu nehovoríme len tak o niekom, ale o valnej časti sveta!

Takže keď použijeme len základnú logiku, musíme si zákonite klásť otázku: Je azda Ruská federácia iná, než nám ju dennodenne vykresľujú západné a naše médiá?

Trojdňový samit je podľa ruských zdrojov najväčším podujatím zahranično-politického charakteru v histórii krajiny. Akcie sa zúčastnia zástupcovia z viac ako 30 štátov, z toho 20 štátov malo vyslať najvyšších lídrov. S tými plánuje Putin aj bilaterálne rokovania. A stretne sa osobne aj s generálnym sekretárom OSN Antoniom Guterresom. To samozrejme rázne odsúdilo ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny…

Apropo, vdova po Navaľnom sa už zastrája, že jedného dňa sa do Ruska vráti a bude kandidovať na hlavu štátu. Vážne si myslí, že by dokázala dostáť takej úlohy, a viesť napríklad samit BRICS? Ja chápem, že na západe sú široké lakte viac, než reálne schopnosti, ale „starý svet“ takto nefunguje. Tam nestačí byť ambicióznym hercom – človeka definujú v očiach druhých jeho činy.

Takto sa nám priamo pred očami formuje nový svetový poriadok, alternatívny k tomu, aký predostrel západ. Namiesto agresívnych útokov a neakceptácie civilizačnej inakosti vidíme spolupracovať predstaviteľov odlišných národov, rás či vierovyznaní, v prospech rozvíjajúceho sa sveta – v skutočne globálnom meradle a so zreteľom na globálnu bezpečnosť.

Pretože darmo tu nejakí nadšenci dajú svojmu projektu na poklonkovanie západu famózny názov GLOBSEC (teda globalsecurity) – to je v skutočnosti len napomádovaná šou pre uzavretý okruh karieristov smerujúcich do západných úradníckych štruktúr. Západ pritom nikdy nemal úprimný záujem o zapojenie zvyšku sveta do prosperujúcich programov spoločného rastu. Zvyšok sveta je predsa zaostalý, nečistý, a barbarský…

Ozaj – akým štýlom a ako podrobne budú informovať o Kazani naše slávne „skutočné“ a „nezávislé“ médiá? Pretože aj podľa toho si budete môcť utvoriť o nich obraz…

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:24

Slovensko nevyužíva potenciál vodnej energie dostatočne, hoci môže významne prispieť k dekarbonizácii energetiky. Upozornila na to Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) spoločne so Slovenskou asociáciou udržateľnej energetiky (SAPI). V súčasnosti sa podľa nich využíva iba štvrtina hydroenergetického potenciálu malých vodných elektrární (MVE).

16:23

Slovensko má najhoršie čerpanie eurofondov spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny (V4) s tým, že zo štrukturálnych fondov na roky 2021 – 2027 vyčerpalo 1,15 %. Poľsko v tejto fáze vyčerpalo 5 %, Maďarsko 8 % a Česko už 12 % celkového objemu. Problém predstavuje nedostatočné vyhlasovanie výziev zo strany ministerstiev, uviedli v stredu predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

16:00

Letisko Birmingham v strednom Anglicku v stredu po správe o podozrivom vozidle evakuovali a zrušili na ňom lety. Pasažierov tiež vyzvali, aby na letisko nechodili.

15:59

Portugalským hlavným mestom Lisabon už druhú noc po sebe otriasli nepokoje, ktoré vypukli po tom, čo policajti zastrelili muža čiernej pleti. Výtržníci podľa úradov podpaľovali autobusy a odpadky a hádzali kamene.

15:58

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu oznámil, že v budúcoročných prezidentských voľbách sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

15:35

Nemecká prokuratúra v stredu oznámila, že obvinila ruského občana z vraždy dvoch ukrajinských vojakov, ktorí sa v Bavorsku zotavovali zo zranení utŕžených v boji.

15:33

Spojené štáty majú dôkazy, že severokórejskí vojaci sú v Rusku. Uviedol to v stredu americký minister obrany Lloyd Austin.

15:07

Nemecký kancelár Olaf Scholz uistil moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú o pokračujúcej nemeckej podpore pri posilňovaní odolnosti Moldavska voči vplyvu zo zahraničia, uviedol v stredu hovorca nemeckej vlády.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali