Rusko robí v oblasti priemyslu historický skok vpred

❚❚

Moskva 11. novembra 2023 (HSP/vz.ru/Foto:Twitter)

 

“V modernej histórii Ruska sa nič také ešte nestalo,” vyhlásil Vladimir Putin. Ruskú ekonomiku výrazne povzbudzuje rastúci podiel spracovateľského priemyslu v jej štruktúre. Priemysel už prekonal vynútenú recesiu po minuloročných sankciách. Rusko sa zároveň pripravuje na spustenie nových veľkých projektov, ktoré pomôžu urobiť ešte mohutnejší skok v znalostne náročnom priemysle, píše Oľga Samofalová pre noviny Vzgljad

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin

Ruský prezident konštatoval výraznú zmenu v štruktúre ruskej ekonomiky.

.

“Najdôležitejšie je, a to nás veľmi teší, že sa mení štruktúra ruskej ekonomiky: v energetickom sektore sme pridali plus 3 percentá a v celkovej štruktúre rastu predstavuje spracovanie 43 percent. To sa v novodobej histórii Ruska ešte nikdy nestalo,” povedal Vladimir Putin po rusko-kazašských rokovaniach, pričom mal na mysli spoluprácu v energetickom sektore.

V roku 1990 predstavoval podiel spracovateľského priemyslu na ruskom HDP 26,5 percenta. Počas ťažkého desaťročia však niektoré z týchto závodov zanikli. O päť rokov neskôr podiel tohto odvetvia na HDP krajiny klesol na 19,7 %, potom mierne stúpol, ale v roku 2002 opäť klesol na 17,8 % a v roku 2010 už klesol na 14,8 %.

.

Niet divu, že ruská ekonomika bola nazvaná surovinovou ekonomikou. Takéto údaje ukazujú, že to tak skutočne bolo: krajina vyrábala oveľa viac surovín ako spracovaných výrobkov.

“V najvšeobecnejšom zmysle sa spracovaním rozumejú činnosti zamerané na tvorbu pridanej hodnoty premenou surovín na medziprodukt alebo konečný výrobok. Hovoríme o vytváraní vysoko spracovaných výrobkov. Kánonickým príkladom je lesníctvo. Predaj guľatiny, ktorý tvoril väčšinu príjmov z vývozu tohto odvetvia, je určite oveľa menej ziskový ako predaj dreva, preglejky, nehovoriac o nábytku,” hovorí Maxim Maximov, docent katedry podnikového riadenia a inovácií na Ruskej ekonomickej univerzite Plechanova.

Ako už skôr uviedol ruský premiér Michail Mišustin, v roku 2023 sa podiel spracovateľského priemyslu v štruktúre HDP zvýši o 0,2 % na 13,8 %, čo však nezahŕňa rafináciu ropy a spracovanie potravín.

Zároveň primárna rafinácia ropy vykáže v roku 2023 rast produkcie o 2 % – takmer na 277,5 mil. ton, uviedol nedávno ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov.

Spracovateľskému priemyslu sa podarilo prekonať recesiu spôsobenú zavedením sankcií na jar 2022 a do leta 2023 citeľne prekročil predkrízovú úroveň výroby.

.

Vo všeobecnosti sa to podarilo celému ruskému priemyslu – zotaviť sa na predkrízovú úroveň. Uvádza sa to v pravidelnej správe “Indexy intenzity priemyselnej výroby”, ktorú vypracovalo Oddelenie analýz odvetví reálneho sektora a zahraničného obchodu Inštitútu Centra rozvoja Národnej výskumnej univerzity VŠE.

Recesiu sa podarilo prekonať najmä vo výrobe potravinárskych výrobkov, textilu a odevov. Vo výrobe kože a kožených výrobkov je badateľné prekročenie predkrízovej úrovne. A v spracovaní dreva a výrobe drevárskych výrobkov sa už od februára 2023 pozoruje zotavenie z hlbokej recesie.

Na jar 2022 zaznamenala výroba koksu a ropných produktov krátky pokles, potom sa zotavila na predkrízovú úroveň – a výroba naďalej rastie. Výroba chemických výrobkov a chemikálií sa tiež začala intenzívne oživovať od februára 2023 a v lete už dosiahla predkrízovú úroveň. Rovnaká situácia je aj v prípade hutníckej výroby, kde sa predkrízová úroveň dosiahla už na jar.

K výraznému oživeniu došlo aj vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, elektrických zariadení a motorových vozidiel. V prípade osobných automobilov začala produkcia rásť, ale zatiaľ bola prejdená len malá časť cesty. V prípade nákladných automobilov bol krízový prepad spočiatku menej hlboký a z veľkej časti sa ho podarilo prekonať.

Vo výrobe železničných lokomotív a koľajových vozidiel bola kríza tiež prekonaná. Výrobcovia nábytku a šperkov vo všeobecnosti profitovali z ústupu zahraničných konkurentov.

.

“V rámci programu modernizácie domácej ekonomiky sa realizuje koncepcia maximálneho spracovania surovín na finálne výrobky a následne kumulácia pridanej hodnoty v rámci krajiny. Príkladom je výroba rôznych druhov palív a olejov v petrochemickom priemysle, vývoz vysoko spracovaných potravín, vývoz poľnohospodárskych strojov, energetických zariadení, valcovaných rúr a podobne. Napríklad hĺbková rafinácia ropy sa v porovnaní s rokom 2018 zvýšila takmer o 4 %, čo je pre také dôležité odvetvie ruského národného hospodárstva jasným ukazovateľom smerovania rozvoja ruskej ekonomiky,” hovorí Maxim Maximov.

Rast podielu spracovateľského priemyslu naznačuje niekoľko vecí. Po prvé, naznačuje vysokú úroveň rozvoja krajiny a možnosť vyrábať viac marginálnych produktov, hovorí Vladimir Evstifejev, vedúci analytického oddelenia Zenit Bank. Závody začínajú viac zarábať a vykazovať lepšie finančné výsledky.

“Po druhé, rast podielu spracovania hovorí o zvládnutí nových technológií v rôznych odvetviach, čo umožňuje zaviesť výrobu tých tovarov, ktoré sa predtým v krajine nevyrábali. Po tretie, môže to svedčiť o tom, že sa znížilo plytvanie vo výrobe, materiály a zdroje sa využívajú šetrnejšie a smerujú do výroby produktov. Po štvrté, krajina nahrádza zahraničné výrobky domácim tovarom a vývoz z Ruska rastie,” hovorí Dmitrij Baranov, popredný expert spoločnosti Finam Management.

Rast spracovania vedie aj k zvýšeniu príjmov do rozpočtov všetkých úrovní, k vytvoreniu nových pracovných miest a k rastu exportu, dodáva expert.

“Rast podielu spracovateľského priemyslu na 43 % ukazuje, že vláda má jasné pochopenie pre potrebu technologického dovybavenia väčšiny odvetví, ktoré nesúvisia s priamou ťažbou. Zameriava sa na zabezpečenie národného hospodárstva medziproduktmi a finálnymi výrobkami, aby sa uspokojil domáci dopyt priemyslu aj obyvateľstva. Investície do spracovateľského priemyslu sú dnes reálnou príležitosťou, ako účinne čeliť výzvam náhrady dovozu a zabezpečiť technologickú a surovinovú suverenitu Ruska,” hovorí Maxim Maximov.

Ruský prezident si už skôr stanovil úlohu zabezpečiť maximálnu nezávislosť a sebestačnosť domáceho priemyslu.

V rámci prijatej Koncepcie technologického rozvoja sa úrady pripravujú na spustenie veľkých projektov, ktorých realizácia podľa Mišustina umožní uskutočniť mohutný prielom v kľúčových, na znalosti najnáročnejších oblastiach. Predovšetkým ide o strojárstvo, mikroelektroniku a rádioelektroniku, ako aj o ľahkú chémiu.

Prioritou krajiny je aj stavba námorných a riečnych plavidiel, rozvoj priemyslu bezpilotných lietadiel a stavba civilných lietadiel vo všeobecnosti. “Na kvalitatívne novú úroveň posúvame dieselové strojárstvo a výrobu zariadení na výrobu skvapalneného zemného plynu, ako aj tie odvetvia, ktoré súvisia s výrobou zdravotníckych produktov a liekov,” povedal ruský premiér.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali