Rusko predstavilo nový platobný systém BRICS Bridge, ktorý nahradí SWIFT

❚❚

Moskva 18. októbra 2024 (HSP/Pravda/Foto:TASR/AP-Gianluigi Guercia)

 

Rusko predložilo BRICS návrh nového platobného systému. „BRICS Bridge“ bude lepší ako SWIFT a nahradí ho podobne ako internet nahradil fax. Informácie priniesli ruské noviny Pravda v článku Ľubov Stepušovej

Summit BRICS - deň prvý
Na snímke zľava brazílsky prezident Inácio Lula da Silva, čínsky prezident Si Ťin-pching, prezident JAR Cyril Ramaphosa, indický premiér Nárendra Módí a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pózujú na trojdňovom summite BRICS v Johannesburgu

BRICS buduje „most“ – nový finančný systém

Existuje niekoľko možností, ako obísť západný finančný systém, ktorý je alebo bude pre mnohé krajiny BRICS uzavretý. Bude sa o nich diskutovať na samite BRICS v Kazani 22. až 24. októbra, píše agentúra Bloomberg. Nový platobný systém, alternatíva k systému SWIFT, už dostal názov BRICS Bridge („most BRICS“).

.

Predpokladá sa:

Rozvoj siete komerčných bánk, ktoré môžu vykonávať transakcie v miestnych menách;

.

vytvorenie priameho prepojenia medzi centrálnymi bankami členských krajín;

vytvorenie centier pre vzájomný obchod s komoditami, ako sú ropa, zemný plyn, obilie a zlato;

využitie technológie distribuovanej účtovnej knihy (DLT)* pre kryptomeny alebo novej nadnárodnej platformy umožňujúcej tokenizované** zúčtovanie (zlato a komodity by boli tokenizované).

Technológia DLT by mohla skrátiť čas spracovania a znížiť náklady na prevody, keďže by sa odstránili korešpondenčné organizácie a kontroly dodržiavania predpisov, čo by krajinám BRICS ušetrilo až 15 miliárd USD ročne, ak by sa polovica všetkých cezhraničných prevodov uskutočnila pomocou takýchto transakcií, píše agentúra Bloomberg.

 

.

Krajiny BRICS budú mať vlastný depozitár a poisťovňu

Minister financií Anton Siluanov na stretnutí ministrov financií združenia v Moskve povedal, že „je potrebné vytvoriť nové podmienky alebo dokonca nové inštitúcie podobné brettonwoodskym inštitúciám, ale v rámci BRICS“.

Podľa neho si BRICS okrem spoločného platobného systému láme hlavu nad vytvorením depozitného systému BRICS Clear, ktorý bude založený na technológii distribuovaného registra, ako aj nad vytvorením zaisťovacej spoločnosti.

„V rámci nášho spoločenstva chceme vytvoriť systém evidencie cenných papierov podobný tým na Západe,“ povedal Siluanov.

 

Nebudú sa ponáhľať

Odborníci upozorňujú, že postavenie dolára ako najväčšej obchodnej meny na svete sa v strednodobom horizonte pravdepodobne nezmení, ale nové mechanizmy vyvíjané s využitím kryptomien a digitálnych mien centrálnych bánk predstavujú dlhodobú výzvu pre americký dolár aj SWIFT a mohli by oslabiť vplyv sankcií.

.

Treba poznamenať, že aj v prípade neexistencie alternatívnych cezhraničných platobných systémov Rusko už našlo spôsoby, ako obísť západné sankcie prostredníctvom rôznych obchádzok (tieňový vozový park, paralelný dovoz). A SWIFT je veľmi stará technológia a systémy boli vyvinuté pred mnohými rokmi. V porovnaní s internetom na prenos údajov je to ako fax.

Preto sa nikto nebude ponáhľať, ale bude sa systematicky pracovať na vytvorení vlastného finančného systému, ktorý nevyhnutne získa popularitu.

 

Kto bude prijatý do BRICS

Skupina BRICS, do ktorej patria Rusko, Brazília, India, Čína a Južná Afrika, sa v januári rozšírila o Irán, Spojené arabské emiráty, Etiópiu a Egypt.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov uviedol, že rozšírenie skupiny nie je samoúčelné, je potrebné na zvýšenie jej potenciálu a dôveryhodnosti. Na samite BRICS sa vypracujú kritériá na prijatie do organizácie. Hlavnou požiadavkou je nedodržiavanie jednostranných západných sankcií.

Krajiny BRICS predstavujú 41 % svetovej populácie, 26 % rozlohy štyroch kontinentov, 37 % svetovej ekonomiky a krajiny BRICS spolu produkujú viac ako 25 % svetovej ropy a 50 % svetovej železnej rudy.

*DLT je elektronický databázový systém distribuovaný vo viacerých sieťových uzloch alebo zariadeniach bez jediného riadiaceho centra. DLT umožňuje zaznamenávať a uchovávať informácie v sieti, ktorá je decentralizovaná (údaje sú uložené na viacerých serveroch) a zároveň distribuovaná (tieto uzly sú navzájom prepojené a komunikujú medzi sebou). Platobnou jednotkou v tomto systéme bude kryptomena.

**Token – účtovná jednotka, ktorá nie je kryptomenou, určená na reprezentáciu digitálneho zostatku v nejakom aktíve, inými slovami, pôsobí ako „náhrada cenných papierov“ v digitálnom svete. Tokeny predstavujú záznam v účtovnej knihe distribuovaný v blockchaine.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:45

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

06:43

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval Izrael pred akýkoľvek “rozsiahlym násilným presunom” civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z “nevyhnutných vojenských dôvodov”. 

06:42

Lídri EÚ na záver summitu EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby “naliehavo” prišla s novými legislatívnymi návrhmi na zintenzívnenie a urýchlenie návratu nelegálnych migrantov. 

06:40

Americký prezident Joe Biden hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po tom, čo sa potvrdili správy o zabití vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, potvrdili americkí predstavitelia a Netanjahuov úrad.

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali