Rusko predbehlo USA a je najväčším dodávateľom zemného plynu pre Európu

Rusko predbehlo USA a je najväčším dodávateľom zemného plynu pre Európu

Bratislava 21. júna 2024 (HSP/ The Daily Wire/ Foto: TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Napriek tomu, že Európa sa snaží zbaviť závislosti od ruskej energie v reakcii na vojnu na Ukrajine, Rusko predbehlo Spojené štáty americké a stalo sa hlavným vývozcom zemného plynu do Európy. Správu prináša The Daily Wire

Putin Biden
Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 prerušil dodávky plynu do Európy a kontinent reagoval dovozom skvapalneného zemného plynu z USA.

Reklama

„V septembri 2022 USA predbehli Rusko ako hlavného dovozcu plynu do Európy a od roku 2023 sa na dodávkach do regiónu podieľajú približne pätinou,“ uviedol denník The Financial Times.

„Podľa údajov spoločnosti ICIS, dodávky plynu a skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska minulý mesiac predstavovali 15 % celkových dodávok do EÚ, Spojeného kráľovstva, Švajčiarska, Srbska, Bosny a Hercegoviny a Severného Macedónska,“ uvádza denník.

Reklama

Správa uvádza, že v tom istom období klesli dodávky zemného plynu z USA na úroveň 14 % z celkového objemu dodávok do regiónu.

Tento pozitívny vývoj pre Rusko prichádza napriek snahám viacerých európskych krajín uvaliť sankcie na ruskú energetiku – čo by teoreticky znížilo schopnosť Ruska naďalej financovať vojnu prostredníctvom predaja energií.

Odborníci pre Financial Times uviedli, že tento obrat “spôsobili jednorazové faktory” vrátane odstávky v hlavnom americkom zariadení na export zemného plynu.

Odstávka nastala po tom, ako prezident Joe Biden zastavil vydávanie nových licencií pre vývozcov zemného plynu. Spoločnosti to prinútilo odložiť podpisovanie nových zmlúv s americkými výrobcami energie, uviedla agentúra Bloomberg News.

 

Reklama

“Hlbšie do vrecka”

Republikánka Stephanie Biceová (R-OK) na tento vývoj reagovala vyhlásením pre denník The Daily Wire: „Rozhodnutie Bidenovej administratívy pozastaviť schvaľovanie nových terminálov na vývoz skvapalneného zemného plynu opäť zatlačilo Európu hlbšie Putinovi do vrecka.“

„Jeho rozhodnutia sú nielen v rozpore s jeho klimatickými cieľmi, keďže ruský zemný plyn je o 41 % špinavší ako americký, ale poškodzujú aj našich domácich výrobcov,“ povedala. „Pokiaľ ide o Rusko, Biden síce má veľké reči, ale jeho činy nerobia nič iné, len podporujú Putina,“ dodala.

Na túto správu reagoval aj senátor Ted Cruz (R-TX) počas najnovšej epizódy svojho podcastu “Verdict” . Podľa jeho názoru sú demokrati na čele s Bidenom “jednotní v prospech tejto politiky”.

„Pomáhajú Rusku. Škodia našim spojencom, škodia Európe a škodia pracovným miestam v Texase a škodia pracovným miestam v Amerike,“ povedal.

„Joe Biden a demokrati majú takýto nekoherentný názor : nenávidia ropu a plyn ťažené v Amerike, ktoré, mimochodom, vytvárajú pracovné miesta a zvyšujú mzdy tu, v Spojených štátoch… Ale zdanlivo milujú ropu a plyn ťažené našimi nepriateľmi. Milujú ruskú ropu a ruský plyn. Milujú iránsku ropu a iránsky plyn. Milujú ropu a plyn z Venezuely,“ povedal.

Reklama

„Joe Biden brzdí predaj amerického zemného plynu do Európy. To znamená, že Európania ho kupujú od Vladimíra Putina,“ pokračoval.

„Demokrati doslova financujú Rusko vo vojne proti Ukrajine. Je to nesúrodé a neospravedlniteľné,“ dodal.

 

Prečítajte si tiež :

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:18

Objednávky na trvanlivé priemyselné výrobky z USA v máji 2024 prekvapujúco vzrástli, aj keď len mierne. Ukázali to vo štvrtok údaje amerického ministerstva obchodu.

16:11

Slovenskí hokejbalisti prehrali vo štvrťfinále MS s USA 3:7 a po druhý raz za sebou odídu zo šampionátu bez cenného kovu. Na turnaji vo Švajčiarsku ich ešte v sobotu čaká zápas o konečné umiestnenie.

Hokejbal MS muži
Na snímke gólová radosť USA počas štvrťfinálového zápasu Slovensko – USA na MS v hokejbale vo švajčiarskom Vispe 27. júna 2024
16:08

Možnosť elektronického hlasovania v nadchádzajúcich predčasných voľbách vo Francúzsku využilo rekordných viac ako 410.000 francúzskych krajanov. V príspevku na sociálnej sieti X o tom informoval úrad Francúzov v zahraničí a tiež konzulárna služba. Vo svojej štvrtkovej správe sa na obe inštitúcie odvolala televízia BFM, informuje TASR.

Francúzsko voľby
Pracovníci lepia predvolebné plagáty kandidátov francúzskej ľavicovej koalície Nového ľudového frontu (NFP) na ulici v Štrasburgu, na východe Francúzska 26. júna 2024
15:59

Nemecký výrobca luxusných automobilov Mercedes-Benz sa vo svojich investičných plánoch opäť viac zameriava na vozidlá so spaľovacím motorom. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

15:59

Americká ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku 2024 o niečo viac, ako signalizovali predbežné údaje. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo obchodu.

15:59

Česká centrálna banka vo štvrtok znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, už piatykrát po sebe, keďže inflácia zostáva nízka a ekonomika vykazuje známky oživenia. TASR o tom informuje na základe správy AP.

15:52

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Za Úniu dohodu podpísali predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Dohoda medzi EÚ a Ukrajinou bola vypracovaná po mesiacoch rokovaní medzi 27 členskými štátmi EÚ a vládou v Kyjeve s cieľom vytvoriť taký bezpečnostný pakt, ktorý zaistí jasnú a dlhodobú podporu Ukrajiny.

bezpečnostný pakt
Zľava predseda Európskej rady Charles Michel, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pózujú po podpise bezpečnostného paktu v prvý deň dvojdňového summitu EÚ 27. júna 2024 v Bruseli
15:45

České opozičné hnutie ANO založí v Európskom parlamente novú frakciu, ktorá by mala byť zameraná proti migrácii a na zmenu Európskej zelenej dohody (tzv. Green Deal). Vo štvrtok to bez ďalších podrobností uviedol na sociálnej sieti Instagram predseda hnutia Andrej Babiš, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

“V Európskom parlamente založíme novú frakciu proti migrácii a za zmenu Green Dealu. Čoskoro sa dozviete viac,” napísal Babiš.

15:37

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol. A viac, ako predpovedali ekonómovia. Trh práce v USA tak zostáva stále napätý, napriek zvýšeným úrokovým sadzbám centrálnej banky Fed.

15:37

Takmer šesť z desiatich riaditeľov malých a stredných spoločností vo Francúzsku plánuje odložiť investície a prijímanie zamestnancov, ak v predčasných parlamentných voľbách zvíťazí koalícia ľavicových strán. Viac ako tretina z nich, teda 36 %, by urobila to isté v prípade víťazstva krajne pravicového Národného združenia (RN).

15:36

Vlaky v úseku Nové Mesto nad Váhom a Vrbovce budú od 1. júla odchádzať skôr. Na úpravu cestovného poriadku vo štvrtok upozornila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s tým, že dôvodom zmeny je obmedzenie na strane Železníc SR. Informoval o tom hovorca ZSSK Dominik Drevický.

15:35

UniCredit poskytne financovanie vo výške 2,6 miliardy eur pre živnostníkov a malé firmy v strednej a východnej Európe (SVE). Informovala o tom Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali