Rusko odsúdilo zámer USA odstúpiť od zmluvy o likvidácii rakiet INF. Odstúpenie hlásia aj z Británie

❚❚

Washington 21. októbra 2018 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Rusko odsudzuje kroky Spojených štátov, ktoré “sa vydieraním pokúšajú dosiahnuť od Moskvy ústupky v oblasti strategickej stability”. Pre agentúru RIA Novosti to v nedeľu uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. 

Sergej Riabkov

Reagoval tým na zámer USA, že odstúpia od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú v roku 1987 podpísali s Ruskom. Toto rozhodnutia oznámil prezident USA Donald Trump v noci na nedeľu.

.

Podľa Trumpa Moskva túto zmluvu porušuje. Riabkov však na margo tohto tvrdenia uviedol, že Američania “nemajú dôvod obviňovať Rusko” z porušovania INF. Dodal, že Washington nemá pre svoje obvinenia ani žiadne dôkazy.

Ruský diplomat tiež vyhlásil, že ak Spojené štáty budú pokračovať v jednostrannom vypovedávaní medzinárodných zmlúv, Rusko prijme odvetné opatrenia vrátane tých, ktoré sú vojenského charakteru. “Ale neradi by sme dospeli až tam,” uviedol.

.

Riabkov tiež poznamenal, že problematika odstúpenia od INF je príliš závažná na to, aby sa riešila prostredníctvom polemiky na verejnosti.

Upozornil rovnako, že “neohrabaná a hrubá americká politika vyvoláva rastúce odmietnutie v mnohých krajinách i v medzinárodnom spoločenstve.” Washington by podľa Riabkova nemal podceňovať tieto zmeny nálad.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že v nedeľu do Ruska zavíta poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Bolton. Ruský rezort od neho očakáva vysvetlenie v tejto záležitosti.

Dôležitá bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia, ktorú 8. decembra 1987 podpísali sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Americký minister obrany Jim Mattis už začiatkom októbra uviedol, že vláda USA zvažuje diplomatické a vojenské možnosti v reakcii na konanie Ruska, ktoré podľa Washingtonu rozmiestňuje rakety schopné niesť jadrovú hlavicu v rozpore s dohodou INF.

.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu ešte v júli vyjadril presvedčenie, že Washington sa chystá odstúpiť od INF. Podľa jeho slov sú však americké obvinenia voči Rusku nepodložené a predmetnú zmluvu porušujú naopak Spojené štáty tým, že rozmiestňujú v Európe odpaľovacie zariadenia na rakety s plochou dráhou letu, v ktorých dosahu je “takmer celá európska časť Ruska”.

 

Británia odstúpi od zmluvy po USA

Veľká Británia vystúpi zo Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), keď to urobia USA. Vyhlásil to britský minister obrany Gavin Williamson pre denník The Financial Times.

Zdôraznil, že USA sú “blízkym a dlhodobým spojencom” Veľkej Británie, a že kráľovstvo bude “absolútne neochvejné” v podpore ich postoja.

.

“Chceli by sme, samozrejme, aby táto zmluva naďalej platila, ale to vyžaduje úsilie dvoch strán a teraz ju jedna strana ignoruje. Práve Rusko porušuje zmluvu a práve Rusko má urobiť okolo seba poriadok,” vyhlásil Williamson a dodal, že Moskva” si robí zo zmluvy srandu.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:47

Predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie uviedol, že do Pásma Gazy už dorazilo viac ako 1,2 milióna kusov vakcín proti vírusu detskej obrny. V nedeľu úrady v palestínskej enkláve v spolupráci s WHO a Detským fondom spúšťajú masívnu očkovaciu kampaň, ktorej cieľom je zaočkovať 640.000 palestínskych detí. 

12:24

Za dejisko budúcoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia, ktorá sa má konať od 13. do 17. mája, bolo vybrané švajčiarske mesto Bazilej. Oznámila to Európska vysielacia únia, ktorá Eurovíziu organizuje.

12:15

Deň po lúpežnom prepadnutí pobočky banky v tirolskej obci Mieders im Stubaital zadržala rakúska polícia podozrivého 42-ročného Slováka.

11:40

Afganské Ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti vyhlásilo, že už nebude spolupracovať s misiou Organizácie Spojených národov v Afganistane. Misia otvorene kritizovala nedávno prijatý zákon o morálke, ktorým vládnuce islamistické hnutie Taliban ďalej obmedzuje práva žien. 

11:38

Izrael uskutočnil na okupovanom Západnom brehu Jordánu letecký útok v rámci rozsiahlej vojenskej operácie, ktorá sa začala v stredu. Izraelská armáda uviedla, že jedno z jej lietadiel “zasiahlo teroristickú bunku” v blízkosti mesta Džanín. Podľa oboch strán konfliktu prišlo o život najmenej 16 Palestínčanov.

11:37

Pokračovanie filmovej klasiky Beetlejuice, ktorú nakrútil režisér Tim Burton pred viac ako 36 rokmi, otvorilo v poradí 81. ročník Medzinárodného filmového festivalu Benátky. Hororová komédia Beetlejuice Beetlejuice príde do slovenských kín 5. septembra.

11:35

Juhokórejská polícia vykonala raziu v sídle mimoparlamentnej Strany ľudovej demokracie vrátane príbytkov viacerých členov tohto politického zoskupenia. Strana a jej členovia sú podozriví z porušovania zákona o národnej bezpečnosti. 

11:34

V Turecku tento týždeň zadržali 119 predpokladaných členov teroristickej organizácie Islamský štát. Na sociálne sieti X to uviedol minister vnútra Ali Yerlikaya.

11:32

Najmenej 12 ľudí, prevažne detí, zahynulo pri zosuve rozbahnenej pôdy vyvolanom silným monzúnovým dažďom na severozápadne Pakistanu. Oznámil to predstaviteľ tamojšej záchrannej služby. Monzúnové dažde si zároveň v tejto krajine vyžiadali od začiatku júla už prinajmenšom 275 životov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke umelecký zbor spieva hymnu SR na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024

Autor: TASR-Martin Baumann

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali