Rusko obviňuje USA z okupácie Sýrie

❚❚

Berlín, 14. januára 2018 (HSP/vz.ru, srspol.sk/Foto:TASR/Ahrar al-Sham, via AP)

 

Na ruskom ministerstve zahraničia privítali dodávku humanitnej pomoci z Jordánska do utečeneckého tábora Er-Rukban v Sýrii (v 55 km zóne s centrom v Et-Tanf), pripomenúc tým Washingtonu potrebu ctenia si suverenity iných štátov, vyplýva z komentára tlačového odboru ministerstva.

„Vítame dodávku  pomoci pre núdznych v Er-Rukbane. Zároveň trváme na nevyhnutnosti ctiť si pri uskutočňovaní humanitnej pomoci suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti Sýrie, dodržanie noriem medzinárodného humanitného práva,“ hovorí sa v stanovisku umiestnenom na stránke ruského ministerstva zahraničia.

.

Na ministerstve zdôraznili, že do tohto rajónu nie je dovolený vstup sýrskej armády a úradov, pričom „v amerických oporných bodoch stále prebieha príprava bojovníkov nezákonných sýrskych ozbrojených formácií“.

„Pre humanitné kolóny OSN, ktoré sa pokúšali dostať do Er-Rukbanu zo sýrskeho územia, je hranica hermeticky uzatvorená. Podľa rôznych hodnotení v Er-Rukbane sa v mimoriadne núdznom stave nachádza okolo 60 tisíc ľudí, ktorým sa už výrazne nedostávajú potraviny a lieky,“ zdôrazňuje ruské ministerstvo zahraničia.

.

V tejto súvislosti v ruskom ministerstve zdôraznili neprípustnosť pokusov USA opodstatniť použitie ozbrojenej sily proti suverenite a územnej celistvosti Sýrie. „Ubezpečovanie Spojenými štátmi, že ich vojaci sa na sýrskej pôde nachádzajú akoby na boj s teroristami, je nepresvedčivé a neodoláva žiadnej kritike. Požadujeme zrušenie akýchkoľvek obmedzení na prístup konvojov s potravinami a liekmi, zvýšenie priezračnosti uskutočňovaných humanitných akcií,“ vyhlásili na ministerstve zahraničia Ruska, pripomenúc, že americká armáda nesie „plnú zodpovednosť za okupovanú 55 km zónu sýrskeho Et-Tanfu“.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:38

Nová predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) Zuzana Valková by mohla vďaka svojim skúsenostiam a vedomostiam zlepšiť jeho fungovanie. Táto funkcia bola pritom štyri roky neobsadená a v súčasnosti tak Valková preberá úrad, ktorý sa nenachádza v dobrom stave. Jeho chod je aktuálne platený z peňazí daňových poplatníkov, čo však nemusí byť štandardom. Upozornil na to v piatok odborník na ochranu osobných údajov advokátskej kancelárie Dagital Legal Jakub Berthoty.

11:33

Nálada vo francúzskom priemysle sa v auguste zlepšila viac, ako sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews. Index dôvery vo výrobnom sektore sa v auguste zvýšil na 99 bodov z júlového 43-mesačného minima 95 bodov, uviedol v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

11:12

Diaľničná patrola Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) zasahovala v prvom polroku 2024 pri vyše 14.000 incidentoch na cestách v správe NDS. Pri zásahoch najazdila viac ako 1,4 milióna kilometrov. Najčastejšie Diaľničná patrola zasahovala pri poruchách vozidiel. V piatok o tom informovala NDS.

11:12

Nálada britských spotrebiteľov sa v auguste udržala na takmer trojročnom maxime. Na vysokej úrovni ju drží najmä optimizmus, čo sa týka vývoja osobných financií a väčších nákupov. Poukázali na to v piatok zverejnené výsledky prieskumu spotrebiteľskej dôvery inštitútu GfK, ktoré priniesla agentúra Reuters.

11:08

Talianska pobrežná stráž a hasiči v piatok pokračovali v pátraní po poslednej zo šiestich nezvestných osôb z potopenej jachty Bayesia.

11:07

Jeden z blokov Kurskej jadrovej elektrárne v nedeľu odstavia pre plánovú údržbu. V piatok to uviedol jej prevádzkovateľ spoločnosť Rosenergoatom.

10:43

Objednávky stavebných firiem v Nemecku v júni opäť vzrástli.

10:37

Úrokové sadzby pri najpopulárnejších úveroch na bývanie v Spojených štátoch klesli v minulom týždni na najnižšiu úroveň za posledných 15 mesiacov. Podľa analytikov to však stále nie je dostatočný pokles na to, aby trh s bývaním zaznamenal výrazné zlepšenie dopytu.

10:30

Päť obetí si vyžiadal zosuv pôdy po intenzívnych zrážkach na turistami vyhľadávanom thajskom ostrove Phuket. Uviedla to v piatok miestna polícia.

10:26

Na leteckej základni NATO pri meste Geilenkirchen na západe Nemecka je v piatok v platnosti pohotovosť druhého najvyššieho stupňa z dôvodu možnej hrozby.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jeden z najväčších diamantov na svete, aké boli kedy objavené - surový 2492-karátový drahokam – sa našiel v Botswane

Autor: TASR/AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Peter Lipták

Dušan Hirjak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali