Rusko na čele nového OPEC-u?

❚❚

Bratislava 31. augusta 2022 (HSP/dailyreckoning/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

To je to, čo sa sankciami dosiahlo, píše špičkový ekonóm James G. Rickards. Prinášame Vám preklad jeho článku

Kompresorová stanica plynovod
Ilustračné foto

Ukrajinské pranie špinavých peňazí pokračuje. Minulý týždeň Joe Biden prisľúbil Ukrajine ďalšiu pomoc vo výške 3 miliárd dolárov. Pomoc zahŕňa zbraňové systémy, ktoré umožnia Ukrajine “dlhodobú obranu”.

.

Ako dlho to bude? Ako dlho sa americká administratíva plánuje pozerať na to, ako sa Ukrajina ničí len preto, že chce oslabiť Rusko?

Teraz je to už stále ten istý scenár. Ukrajina hovorí: “Dajte nám viac peňazí a my zaútočíme.” Potom peniaze skasírujú, počkajú týždeň alebo dva a predložia tú istú požiadavku. Biden im dá peniaze z vašich daní. Umyť, opláchnuť a zopakovať.

.

Ale podpora ukrajinského reťazca na pranie špinavých peňazí vedie k zbedačovaniu Európy. Nemci kupujú palivové drevo. Poliaci stoja celé dni v rade na uhlie. Chcú sa v zime len zohriať, ale globalistickým elitám je to jedno. Obyčajní ľudia sú len figúrkami v službách globalistickej agendy.

Minulý týždeň francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal: “Prežívame koniec hojnosti.”

Nuž, to je pravda, ak sa elitám podarí odstaviť ropný a plynárenský priemysel a zároveň prinútiť všetkých používať drahú a neefektívnu “zelenú” energiu.

Poďme si to rozobrať…

 

.
Vlci v ovčom rúchu

Zelená energia hovorí o udržateľnosti a záchrane planéty, čo znie pekne. Veď kto by nechcel čisté životné prostredie a zachrániť planétu? To znie ako politika, ktorej by sme mali všetci tlieskať.

Žiaľ, skutočnosť je úplne iná. Toto hnutie ovládajú korporátne a vládne globalistické elity spojené so Svetovým hospodárskym fórom.

Environmentálny cieľ je súčasťou úsilia klimatických alarmistov využiť falošné tvrdenia o zmene klímy ako trójskeho koňa na zničenie ropného a plynárenského priemyslu, odstavenie spaľovacích motorov a donútenie krajín používať veterné turbíny a solárne moduly.

Snažia sa tiež ovládnuť globálne financie a centrálne banky (prostredníctvom Glasgowskej finančnej aliancie), aby zabránili novým pôžičkám pre ropné a plynárenské firmy a vynútili si pôžičky na dotovanie elektrických vozidiel (EV) a výrobcov batérií.

Nevadí, že CO2 nie je jedovatý (je to potrava pre rastliny a ľudia ho vydychujú celý deň) a že batérie sú jedovaté. Nevadí, že neexistuje žiadna mimoriadna situácia v súvislosti so zmenou klímy. Jednoducho neexistuje žiadna existenčná klimatická kríza, ako tvrdia alarmisti.

.

V rokoch 1995 – 2005 síce došlo k veľmi miernemu otepleniu (čo je úplne normálne), ale neexistujú dôkazy ani o tom, že CO2 je hlavnou príčinou, ani o tom, že ľudská činnosť je podstatným faktorom.

 

Skutočná zmena klímy

K samotnej zmene klímy dochádza neustále a dochádzalo k nej už dávno pred vynájdením automobilu. Stredoveké teplé obdobie približne od roku 950 do roku 1250 nášho letopočtu sa vyznačovalo nezvyčajne vysokými teplotami v oblasti severného Atlantiku. V tomto období sa Vikingovia potulovali až po Kanadu a v Grónsku sa darilo farmám v oblastiach, ktoré sú dnes pokryté ľadom.

Malá doba ľadová, ktorá dosiahla intenzívnu fázu v rokoch 1650 – 1725, sa vyznačovala zamrznutými kanálmi v Holandsku – jeden z dôvodov, prečo sú Holanďania dnes takí súťaživí rýchlokorčuliari. V Londýne sa dalo prejsť cez zamrznutú Temžu po ľade a na zamrznutej rieke sa konali zimné karnevaly.

Obe tieto epizódy sa odohrali niekoľko storočí pred vynájdením automobilu. Pochopili ste, o čo ide.

Ale elity vás jednoducho chcú mať pod palcom pomocou drahých technológií, ktoré samy ovládajú. Ak to znamená, že musíte trpieť výrazne zníženou životnou úrovňou, nech sa páči. Aj preto si Nemci robia zásoby palivového dreva a Poliaci stoja celé dni v rade na uhlie v 21. storočí. Je to skôr ako v 18. storočí.

Musíme zvážiť úlohu sankcií v tomto všetkom.

Nerád sa teším, ale…

Hneď ako USA a EÚ uvalili na Rusko prvé hospodárske a finančné sankcie na začiatku vojny na Ukrajine, napísal som a povedal, že tieto sankcie Rusko neodradia.

Išiel som ďalej a povedal som, že sankcie viac poškodia USA ako Rusko a že sankcie v skutočnosti Rusku pomôžu, pretože znížia moc oligarchov (Putinových rivalov) a zvýšia cenu energie (hlavného zdroja tvrdej meny Ruska).

.

Všetky tieto prognózy sa ukázali ako správne. Nechcem sa chváliť. Chcem len ilustrovať, aké bezradné sú naše takzvané elity a politici. Jednoducho nie sú schopní myslieť ani na krok dopredu.

Namiesto toho, aby sankcie ubližovali Rusku, tak zarába mesačne viac ako 21 miliárd dolárov zo svojho vývozu energií. To je oveľa viac, ako zarobilo pred vojnou, a ruský rubeľ je silnejší, ako bol pred vojnou. V skutočnosti šéf ruskej centrálnej banky nedávno znížil úrokové sadzby, pretože rubeľ bol príliš silný.

Samozrejme, všetci “experti” tvrdili, že sankcie ochromia rubeľ.

USA sú medzitým v recesii, inflácia je na 40-ročnom maxime, úrokové sadzby rastú a ceny plynu a potravín sa za posledný rok zdvojnásobili. V Európe je to ešte horšie a v najbližších mesiacoch hrozí nedostatok energie a potravín.

Môže sa situácia ešte zhoršiť? Vlastne áno.

.

 

Nový OPEC založený na zemnom plyne?

Tým, že USA vyzbrojili americký dolár, zmrazili ruské aktíva a vyradili Rusko z globálnych platobných systémov, prinútili Rusko, aby zvážilo alternatívne platobné meny, alternatívne platobné kanály a prípadne novú globálnu rezervnú menu vrátane nových digitálnych mien krytých košom komodít vrátane zlata.

Tieto projekty už prebiehajú v rámci stretnutí BRICS+ a Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktoré sú sústredené okolo Ruska a Číny. Teraz sa začalo nové úsilie o vytvorenie kartelu v oblasti zemného plynu za účasti Ruska a Iránu a prípadne ďalších krajín.

Táto nová organizácia by mohla fungovať podobne ako OPEC s tým rozdielom, že strategickým aktívom by bol zemný plyn, a nie ropa. Medzi ďalšie krajiny, ktoré by sa mohli pripojiť k tomuto novému kartelu, patria Katar a Azerbajdžan. Len Rusko, Irán a Katar kontrolujú približne 60 % svetových zásob zemného plynu.

Takýto kartel by mohol uzatvárať exkluzívne dohody s privilegovanými odberateľmi, ako je Čína, čo by Európu nechalo doslova aj obrazne chladnou.

.

Musíme si uvedomiť, že sankcie boli od začiatku chybou. Dav “nenávidiacich Rusko” bol však natoľko zaslepený svojím pohŕdaním Putinom, že bez ohľadu na to pokračoval.

Teraz sa objavujú nepredvídané dôsledky, ktoré sú ešte horšie, ako si kritici predstavovali.

Globalistické elity a západní politici pokračujú vo svojich fantáziách o veterných mlynoch a solárnych moduloch, zatiaľ čo seriózne krajiny ako Rusko a Irán získavajú kontrolu nad jedinými zdrojmi energie, ktoré budú mať v dohľadnej budúcnosti skutočný význam – ropa a plyn.

Keď sa ideológia stretne s realitou, realita nakoniec vždy zvíťazí. To pre Západ neveští nič dobré.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:33

Vladislava Bakaľčuka, manžela najbohatšej Rusky Taťjany Bakaľčukovej, vo štvrtok zatkli a obvinili z vraždy a pokusu o vraždu, informovali jeho advokáti.

18:32

Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok schválila používanie vakcíny Imvanex proti vírusu opičích kiahní (mpox) od dánskej spoločnosti Bavarian Nordic aj pre osoby vo vekovej skupine od 12 do 17 rokov.

18:31

Útoky na výcvikový tábor malijskej polície a vojenskú leteckú základňu, ktoré skupina džihádistov podnikla v utorok v hlavnom meste Bamako, si vyžiadali 77 obetí a vyše 250 zranených. Pre agentúru AFP to vo štvrtok uviedol nemenovaný bezpečnostný zdroj.

17:47

Mnohí poslanci Európskeho parlamentu počas stredajšej diskusie v Štrasburgu s predstaviteľmi Európskej komisie a Rady EÚ o systéme povolení na pobyt pre cudzincov v Maďarsku vyjadrili obavy, že Budapešť zmiernila požiadavky na preverovanie Rusov a Bielorusov vstupujúcich do schengenského priestoru.

17:46

Španielsky premiér Pedro Sanchéz vyzval na deeskaláciu konfliktu na Blízkom východe po tom, ako tento týždeň v Libanone zahynulo 37 ľudí v dôsledku výbuchov pagerov a vysielačiek. Vyjadril sa tak vo štvrtok na stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Išlo o prvé stretnutie oboch lídrov, odkedy Španielsko oficiálne uznalo štát Palestína.

17:45

Vzhľadom na zložitú situáciu na Ukrajine chce nemecká vláda zvýšiť vojenskú pomoc plánovanú na tento rok o 397 miliónov eur. Píše sa to v liste, ktorý adresoval štátny tajomník ministerstva financií Florian Toncar predsedovi rozpočtového výboru Spolkového snemu Helgemu Braunovi.

17:44

Izrael prišiel s novým rámcom pre dohodu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorá by umožnila prepustenie všetkých rukojemníkov naraz a ukončenie bojov v Pásme Gazy spolu s bezpečným odchodom z enklávy pre vodcu Hamasu Jahju Sinwára a jeho spoločníkov.

17:43

Portugalská vláda vyhlásila na piatok deň štátneho smútku za obete požiarov, ktoré v týchto dňoch sužujú krajinu. Kabinet o tom rozhodol vo štvrtok.

17:06

Vodca Hizballáhu označil udalosti s elektronickými zariadeniami v Libanone za masový teroristický čin, genocídu, ktorá viedla k vyhláseniu vojny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali