Rusko má už len málo času na prielom na bojisku – uvádza Bloomberg

Rusko má už len málo času na prielom na bojisku – uvádza Bloomberg

Moskva 8. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Anton Vaganov)

 

Rusko má už len málo času na prielom na bojisku, uviedla agentúra Bloomberg vo svojom článku

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Ruská armáda zatiaľ dosiahla obmedzený pokrok na fronte proti ukrajinským silám, ktorým dochádzajú zbrane a munícia. To sa stalo výzvou pre prezidenta Vladimira Putina, keďže prevaha Rusov sa teraz znova začína vytrácať, keďže do ukrajinských ozbrojených síl znova prichádzajú západné zbrane a straty ruskej armády sa zvyšujú, uviedla publikácia.

Reklama

Článok konštatuje, že pokus ruských ozbrojených síl otvoriť nový front v Charkovskej oblasti už vyzerá byť zastavený a nedosiahol svoj cieľ vytvoriť tzv. nárazníkovú zónu pozdĺž hranice. Ukrajina tvrdí, že v bojoch v okolí mesta Volčansk spôsobuje ruským jednotkám „veľmi ťažké straty“.

Rusko po obsadení strategickej Avdejevky tiež dosiahlo malý pokrok v Doneckej oblasti a už niekoľko týždňov sa snaží obsadiť ďalšie kľúčové sídlo v regióne, Časov Jar.

Reklama

“Ruská stratégia vyčerpania ukrajinských síl je pre samotnú ruskú armádu veľmi drahá a krvavá. Môže viesť k nadmernému vyčerpaniu síl na ruskej strane, čo zasa dáva Ukrajincom šancu na protiofenzívu,“ povedal Ruslan Puchov, šéf moskovského Centra pre analýzu stratégií a technológií.

Novinári pripomínajú, že Putin trvá na tom, že jeho vojenské ciele sa nemenia a že Rusko bude na Ukrajine bojovať tak dlho, ako to bude potrebné na víťazstvo. Ukrajina a západní spojenci zároveň podľa agentúry Bloomberg čelia výzve, ako si udržať schopnosť odolávať vo vojne, ktorá je do značnej miery patová.

S príchodom zbraní z USA čelí Putin zmene postoja ukrajinských spojencov, ktorí uvoľňujú obmedzenia pre údery na ruské územie.

“Vyhliadky Ruska na víťazstvo v tomto roku sa výrazne znížili v dôsledku obnovenia dodávok zbraní a pomoci. Rusko má síce väčší počet vojakov, ale veľa jeho špičkových obrnených vozidiel bolo zničených a bude trvať roky, kým sa armáda obnoví na úroveň roku 2022,“ povedal Ben Barry, vedúci pracovník pre pozemné vojny v Medzinárodnom inštitúte pre strategické štúdie.

“Niet pochýb o tom, že obe strany čelia obrovským výzvam, najmä pri nahrádzaní mŕtvych a zranených vojakov. Zelenskyj podpísal nový zákon o mobilizácii, ktorý znižuje vekovú hranicu pre odvod, hoci problém s personálnym obsadením zostáva pre ukrajinskú armádu naďalej akútny,“ – uvádza sa v publikácii.

Reklama

Pripomenieme, že ukrajinské noviny „Strana“ predtým analyzovali scenáre vývoja na fronte. A jedným z možných scenárov podľa nich bolo aj vyčerpanie ruskej armády, čo môže umožniť AFU prejsť potom do ofenzívy. To znamená, že sa zopakuje situácia z roku 2022, keď ruská armáda aktívne útočila v prvej polovici roka. Potom v júli – auguste sa jej ofenzíva zastavila v dôsledku veľkých strát (ruské úrady nevyhlásili mobilizáciu, spoliehali sa na prílev dobrovoľníkov), po čom AFU prešla do ofenzívy a oslobodila značnú časť Charkovskej a Chersonskej oblasti. Túto ofenzívu zastavili Rusi čiastočnou mobilizáciou na jeseň 2022, ktorá bola vyhlásená po začiatku ofenzívy AFU.

Tento scenár sa však môže realizovať len v prípade, že ruské rezervy budú takmer vyčerpané (čo nie je skutočnosť) a že AFU dokáže vyriešiť problémy s doplňovaním armády. Oba parametre sú v súčasnosti neznáme.

Zdá sa tiež nepravdepodobné, že Kremeľ teraz urobí rovnakú chybu ako pred dvoma rokmi, keď odkladal mobilizáciu. Ak velenie ruskej armády uvidí, že pomer síl na fronte sa mení v prospech AFU, je pravdepodobné, že Rusko okamžite vyhlási novú vlnu mobilizácie, počas ktorej môžu byť povolané státisíce ľudí, čo zabezpečí, že ruská armáda bude mať naďalej početnú prevahu.

Úrady však zatiaľ potrebu takejto mobilizácie popierajú a tvrdia, že súčasný prílev zmluvných vojakov je pre úlohy armády úplne postačujúci. Do akej miery je toto hodnotenie adekvátne skutočnému stavu vecí, sa ukáže možno už v najbližších mesiacoch.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:18

Poskytovanie nových hypoték bolo v prvých mesiacoch tohto roka stabilné. Tempo medziročného rastu už neklesalo a v marci aj apríli dosahovalo úroveň 2,9 %, čo bolo rýchlejšie ako medián štátov Európskej únie (EÚ). Z pohľadu počtu a výšky nových hypoték nedošlo k žiadnym výraznejším zmenám. Konštatovala to Národná banka Slovenska (NBS) v aktuálnom makroprudenciálnom komentári, ktorý vydáva štvrťročne a analyzuje v ňom trendy na finančnom trhu s dôrazom na prípadné riziká.

13:11

Na území Nórska bola zadržaná osoba podozrivá zo špionáže pre Čínu. S odvolaním sa na nórsku kontrarozviedku o tom v utorok informovala štátna tlačová agentúra NTB, ktorú citovala agentúra AP.

13:11

Šofér, ktorý autom vrazil do chodcov v centre juhokórejskej metropoly Soul a zabil tak deväť ľudí, bude vyšetrovaný na základe obvinenia z neúmyselného zabitia. Uviedla to v utorok miestna polícia, píše TASR s odvolaním na agentúru AP.

12:52

Ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, môže byť krátená alebo úplne odobraná dávka v hmotnej núdzi na obdobie 12 mesiacov. Cieľom legislatívneho návrhu je zamestnať čo najviac obyvateľov Slovenska, keďže je na trhu práce aktuálne voľných viac ako 80.000 pracovných miest. Opatrenia sa majú týkať aj kategorizácie aktivačného príspevku a zmeny režimu prác vo verejnom záujme. V utorok o tom na tlačovej konferencii informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

12:47

Vedenie francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) stiahne z volieb kandidátku, ktorá sa pred časom nechala odfotografovať v čiapke poddôstojníka nemeckého vojnového letectva Luftwaffe s hákovým krížom, uvádza TASR.

12:41

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že povolila dve geneticky modifikované plodiny kukurice na jednotnom trhu EÚ a obnovila povolenie pre ďalšiu geneticky modifikovanú plodinu kukurice ako potraviny a krmiva pre zvieratá. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:40

Miera nezamestnanosti v eurozóne po úprave o sezónne vplyvy sa v máji 2024 udržala na aprílovej úrovni 6,4 %. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré zverejnil v utorok štatistický úrad Európskej únie (EÚ) Eurostat. V rámci celej Únie zostala v máji 2024 miera nezamestnanosti stabilná na úrovni 6 %.

12:40

Štátna Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) znížila v minulom roku čistý zisk po zdanení na 71 miliónov eur. V porovnaní s minulým rokom, keď bol zisk 105 miliónov, to predstavuje pokles o viac ako 32 %. Vyplýva to z údajov zverejnených v Registri účtovných závierok. Tržby za hospodársky rok 2023 boli vo výške takmer 664 miliónov eur a takmer v celej výške ich spoločnosť dosiahla z prenosu a tranzitu elektrickej energie.

12:39

Opozičná SaS vyzýva ministra dopravy SR Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD), aby prišiel s ucelenou koncepciou riešenia žalostného stavu železničnej dopravy. Vyhlásili to v utorok predseda SaS Branislav Gröhling a podpredseda SaS Marián Viskupič na tlačovej konferencii.

12:37

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval s odchádzajúcim holandským premiérom a budúcim generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem. V telefonáte diskutovali o budúcej spolupráci Ukrajiny so Severoatlantickou alianciou.

12:36

Približne každý ôsmy Brit sa stále nerozhodol, komu dá vo štvrtok svoj hlas v predčasných voľbách do Dolnej snemovne parlamentu. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti YouGov, na ktorý sa v utorkovom článku odvolal denník The Guardian.

12:36

Už viac ako tisíc prípadov gastroenteritídy, známej aj ako žalúdočná viróza, zaznamenali v uplynulých dňoch v talianskom mestečku Torri del Benaco ležiacom na východnom brehu Gardského jazera a jeho okolí.

12:36

Zástupcovia belgických politických strán, ktoré by mohli vytvoriť novú federálnu koaličnú vládu, sa v pondelok a utorok zišli na prvých spoločných stretnutiach, aby preskúmali možnosti spolupráce. Na správu televíznej stanice RTBF upozorňuje bruselský spravodajca TASR.

12:25

Futbalisti Portugalska si postup do štvrťfinále majstrovstiev Európy museli vybojovať až v jedenástkovom rozstrele. Zápas mohol v predĺžení rozhodnúť Cristiano Ronaldo, ale jeho penaltový pokus v 105. minúte brankár Jan Oblak vystihol. Skúsený zakončovateľ sa však napriek tomu postavil v rozstrele k lopte ako prvý Portugalčan a tentoraz nezaváhal. Po zápase uviedol, že sú to pre neho posledné ME v kariére.

Cristiano Ronaldo
Na snímke hráč Portugalska Cristiano Ronaldo vyplazuje jazyk po penaltovom rozstrele v zápase osemfinále Portugalsko – Slovinsko (0:0 pp, 3:0 v jedenástkovom rozstrele) na ME 2024 vo futbale
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali