Rusko má tri roky: Potom Poľsko môže ísť do vojny

❚❚

Moskva/Varšava 6. decembra 2023 (HSP/ria/Foto:TASR/AP-Mindaugas Kulbis)

 

Ešte nikdy sa to nestalo, a už je to tu opäť: člen kancelárie poľského prezidenta, šéf Národného bezpečnostného úradu (BNB), minister Jacek Severa alarmujúco vyhlásil, že do troch rokov sa krajiny východného krídla NATO dostanú do priamej vojenskej konfrontácie s Ruskom a v tejto súvislosti “je potrebné prijať trojročný plán prípravy na konfrontáciu”. Prinášame vám ruský pohľad od autora Kirilla Strelnikova, ktorý napísal pre Ria Novosti

Andrzej Duda
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda

Pán Severa, ktorému sa uprostred uprostred bieleho dňa zjavujú ruské tanky v uliciach Varšavy, predbehol dokonca aj autorov nedávnej správy vypracovanej Nemeckou radou pre zahraničné vzťahy (DGAP), podľa ktorej “západné krajiny majú päť až deväť rokov na prípravu na odrazenie ruskej agresie”. Podľa jednomyseľného názoru nemeckých expertov je “aliancia v nevýhode: Rusko už preorientovalo svoju ekonomiku na vojnovú výrobu a získava bojové skúsenosti, Spojené štáty a ich európski spojenci vo viacerých oblastiach zaostávajú a my máme čoraz menej času.Bezprostredné načasovanie vpádu ruských hord do “európskej záhrady” autoritatívne potvrdil nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorý začiatkom novembra predniesol správu o “pripravenosti na vojnu” s Ruskou federáciou, ktorej hlavným záverom je, že konflikt s Ruskom je v priebehu piatich až desiatich rokov nevyhnutný. Závery správy by mali prinútiť aj tých najskeptickejších daňových poplatníkov v Európe horúčkovito siahnuť po peňaženke: “Po takmer dvoch rokoch vojny na Ukrajine je vojenský potenciál Ruska väčší, ako sa teraz môže zdať. Ruská armáda bude znovu vyzbrojená a získa rozsiahle bojové skúsenosti. Ruská bojová sila by v prípade konvenčnej (nejadrovej) vojny v Európe prevýšila súčasný odstrašujúci potenciál NATO.”

.

Nemecké vydanie ZDF bolo ešte pesimistickejšie: “NATO nebude schopné zastaviť ruské vojská v prípade vojenského útoku na alianciu. Ak sa Rusko rozhodne prejsť do útoku, NATO musí zastaviť svoje jednotky na hraniciach. K dnešnému dňu NATO túto schopnosť nemá. Na tom sa zhodujú všetky krajiny NATO.”

Natíska sa otázka: prečo sa západné hovoriace hlavy zrazu synchrónne zaoberajú naliehavými prípravami na Putinovu bezprostrednú inváziu na tanku s červenou zástavou, pričom berú do úvahy, že ani NATO, ani Rusko nepotrebuje priamu vojnu kvôli nevyhnutnému prechodu do jadrovej apokalypsy?

.

Odpoveď na túto otázku spočíva v jednoduchej skutočnosti: Západ už prešiel štádiom hnevu a vyjednávania v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a dospel do štádia akceptácie: o blížiacom sa víťazstve Ruska nad Ukrajinou už niet pochýb, t. j. slovo “ak” v západnom naratíve úplne nahradilo slovo “keď”.

A v tejto situácii sú hlavnými úlohami západných politikov pripraviť verejnú mienku na nevyhnutnú porážku Kyjeva a presvedčivo vysvetliť daňovým poplatníkom, na čo boli vynaložené kolosálne sumy peňazí a prečo by sa mali platiť aj po prehre Ukrajiny.
Pre kolektívny Západ je konflikt na Ukrajine len ďalšou epizódou “monopolu na steroidoch” – dlhodobého anglosaského projektu, ktorého cieľom je zarobiť kolosálne peniaze na konfrontácii s Ruskom. Podľa toho, ak zo šachovnice vypadol ďalší pešiak, treba vymyslieť novú hrozbu – a najlepšie rýchlu, smrtiacu a bezprostrednú.

Ruské vedenie dobre vie, že Washington a jeho súdruhovia budú vždy rozdúchavať ruskú kartu, ale použijú akékoľvek triky, aby sa vyhli “veľkej” vojne. Zároveň si nerobí ilúzie, že Západ je schopný vraziť Rusku nôž do chrbta v okamihu, keď sa mu bude zdať, že je dostatočne slabé. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov to vyjadril jasne: “Ľudia, ktorí naďalej skúšajú našu silu, zrejme veria, že ich vlastný “gembling”, so zvyšovaním stávok, nemá hranice. Môžu však patriť medzi porazených.”

Preto si nemôžeme dovoliť byť slabí, aj keď náš nepriateľ blafuje.

Podľa mnohých ruských expertov ŠVO mnohonásobne urýchlil proces reštrukturalizácie a posilnenia ruskej ekonomiky, umožnil nezvratný pohyb smerom k úplnej sebestačnosti a technologickej nezávislosti a skok k vytvoreniu modernej armády pripravenej čeliť akejkoľvek výzve. Inými slovami, “Rusko pred ŠVO” a “Rusko po ŠVO” sú, ako sa hovorí v rusky hovoriacej Odese, dve úplne rozdielne veci.

.

To si uvedomujú aj naši nepriatelia.

Prednedávnom uverejnil Spiegel článok, v ktorom autor priznáva: “Prezident Putin tvrdí, že jeho krajina sa po nasadení vojsk na Ukrajine stala silnejšou. Žiaľ, má pravdu.” A frustrujúco dodáva: “V rozpore s plánmi Západu ruská ekonomika odolala náporu sankcií a teraz chce rásť. Nezamestnanosť je na nízkej úrovni. Ruský stavebný priemysel zaznamenáva rekordy. Rusi sa nehodlajú vzdať a Putin je rád, že sa jeho krajine podarilo získať späť “suverenitu globálnej mocnosti”. Záver je taký, že “ruský prezident teraz zo situácie vychádza ako víťaz na bojovom poli”.

Ale vcelku by nás nemalo zaujímať, čo o nás píšu naši protivníci, a nemáme právo na oddych. Naša krajina by mala byť taká silná a nezraniteľná, že akékoľvek vyhlásenia “tam vonku” o hroziacej vojne medzi Ruskom a NATO zostanú pre obyčajných ľudí lacným strašiakom a sny o našej porážke budú príčinou tráviacich ťažkostí.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali