Rusko a Čína dokončili spoločný diaľničný most cez Amur

❚❚

Moskva 1. decembra 2019 (HSP/Napalete/Foto:Napalete-Archív)

 

Stavebníci dokončili prvý diaľničný most medzi Ruskom a Čínou. Vedie cez rieku Amur, je dlhý 1 080 metrov a každá krajina postavila jeho polovicu. Dokončovacie práce potrvajú ešte rok a pol, až potom sa po ňom prevezú prví pasažieri. Pre nákladnú dopravu by však mal byť most otvorený už budúci rok.

Foto:Napalete-archív

Stavba medzi mestami Blagoveščensk a Chej-che sa začala v decembri 2016, pripravovala sa však 25 rokov. Jej celková cena sa vyšplhala na 19 miliárd rubľov (takmer 270 miliónov eur), pričom takmer tri štvrtiny sumy zaplatila ruská strana. Na most nadväzuje ďalších šesť kilometrov novej diaľnice v Číne a trinásť v Rusku.

.

Predstavitelia Amurského kraja sú presvedčení, že most pomôže znásobiť výmenu tovaru s Čínou. Prejazd bude platený a Rusko predpokladá, že sa mu náklady vrátia v priebehu 16 rokov. Na stavbe sa pracovalo nepretržite. Všetok materiál je ruský až na mostné závesy, pochádzajúce z Francúzska.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:28

Slovenská reprezentantka v športovom lezení Martina Buršíková nepostúpila do semifinále leadu na ME vo švajčiarskom meste Villars. V stredajšej kvalifikácii obsadila 31. miesto so ziskom 30,75 bodu. Od postupu ju delilo 6,72 b. V kvalifikácii leadu víťazí lezec s najnižším počtom bodov, do semifinále sa prebojovalo 26 najlepších. Buršíkovej sa predtým vo Villarse nepodarilo postúpiť ani do semifinále disciplíny boulder.

20:24

O osude dohody o prímerí v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas rozhodne z veľkej časti líder palestínskych militantov, uviedol v stredu zástupca riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) David Cohen.

20:23

Izraelská armáda (IDF) v stredu uviedla, že zlyhala počas zásahu, ktorým reagovala na útok izraelských osadníkov na mestečko na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Pri útoku podľa palestínskych predstaviteľov zahynul jeden človek.

20:21

Pre Ukrajinu je dôležitá väčšia miera vojenskej pomoci, aby mohla aj naďalej bojovať s Ruskom. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina.

20:10

Ulice španielskeho historického mestečka Buňol neďaleko Valencie sa v stredu sfarbili do červena po tradičnej bitke v centre mesta. Ulicami však netiekla krv, ale šťava z prezretých paradajok, ktoré po sebe hádzali účastníci festivalu La Tomatina.

Paradajková bitka v Španielsku
Na snímke paradajková bitka počas sviatku Tomatina, ktorý slávia každoročne v meste Buňol neďaleko Valencie v stredu 28. augusta 2024
19:52

Bulharský tenista Grigor Dimitrov sa suverénnym spôsobom prebojoval do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. V 2. kole v pozícii nasadenej deviatky zdolal Austrálčana Rinkyho Hijikatu 6:1, 6:1, 7:6 (4).

19:33

Česká tenistka Barbora Krejčíková neprešla cez 2. kolo dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Wimbledonská šampiónka prehrala v pozícii nasadenej osmičky s Rumunkou Elenou Gabrielou Ruseovou 4:6, 5:7. Finalistka z roku 2017 Američanka Madison Keysová si ako nasadená štrnástka poradila s Austrálčankou Mayou Jointovou 6:4, 6:0.

19:31

Po tom, ako zásoby ropy v USA pred dvomi týždňami zaznamenali prudký pokles, pokračoval vývoj zásob minulý týždeň rovnakým smerom, tempo poklesu sa však výrazne spomalilo. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). EIA oznámil, že za týždeň do 23. augusta klesli zásoby ropy v USA približne o 800.000 barelov (1 barel = 159 litrov). Na porovnanie, v týždni do 16. augusta pokles predstavoval 4,6 milióna barelov. Rozsah poklesu za minulý týždeň bol tak omnoho miernejší, než predpokladali analytici. Tí so spomalením poklesu počítali, očakávali však, že zásoby ropy klesnú zhruba o 3 milióny barelov.

19:11

Dánska centristická vláda v stredu oznámila, že vytvorí tri nové ministerstvá vrátane rezortu, ktorý bude zodpovedný za pripravenosť na mimoriadne situácie. Vzniknúť má aj ministerstvo pre záležitosti Európskej únie, ktoré vláda zriadi skôr, než sa Kodaň v druhej polovici roka 2025 ujme rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ.

18:57

Rusko zakázalo vstup na svoje územie ďalším 92 občanom Spojených štátov vrátane viacerých novinárov, právnikov a podnikateľov. V stredu o tom informovalo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

18:56

Dvaja nemeckí chlapci zomreli po tom, ako ich uplynulý víkend zasypala na pláži v Dánsku piesková duna. Oznámila to v stredu tamojšia polícia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia pádlujú po rieke Mohan v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pri západe slnka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

René Pavlík

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali