Ruské ozbrojené sily rozbili očakávania britskej rozviedky na Ukrajine

❚❚

Londýn 5. januára 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Telegram)

 

Britská vojenská rozviedka zaznamenala zmenu v prístupe Ruska k ďalekonosným úderom. Londýn očakával, že Moskva podnikne sériu útokov na ukrajinský energetický sektor, ale namiesto toho ruské ozbrojené sily od konca decembra útočia na vojenské a priemyselné ciele. Aké sú osobitosti tejto taktiky a prečo britské priznania vyvracajú jeden z kľúčových mýtov Zelenského úradu? Odpovede hľadá Aljona Zadorožnaja v novinách Vzgljad

Raketový útok ruskej armády na Kyjev
Na snímke horiace autá po ruskom raketovom útoku na obytnú oblasť v Kyjeve

Britská vojenská spravodajská služba sa domnieva, že od 29. decembra 2023 Rusko zvýšilo intenzitu diaľkových úderov na vojenské objekty na Ukrajine, čo môže naznačovať zmenu vojenských prístupov Moskvy.

.

Nedávne údery ruských ozbrojených síl boli zamerané predovšetkým na ukrajinský obranný priemysel. Podľa britskej vojenskej rozviedky to kontrastuje s minuloročnými veľkými útokmi, ktoré boli zamerané najmä na energetický sektor.

Londýn očakával opakovanie osvedčeného scenára, ale nové operácie naznačujú, že Rusko možno zmenilo svoj prístup k používaniu úderov dlhého dosahu, aspoň dočasne.

.

Britské spravodajské služby sa tiež domnievajú, že ruská armáda si “určite uvedomuje rastúci význam obranných priemyselných kapacít”, takže sa pripravuje na dlhodobý konflikt. Uvádza sa to v publikácii ministerstva na sociálnej sieti X (bývalá sociálna sieť Twitter).

Pripomeňme, že ešte v období od 23. do 29. decembra ruské ozbrojené sily podnikli 50 skupinových úderov, ako aj jeden masívny úder na objekty vojensko-priemyselného komplexu, letiskovú infraštruktúru a arzenály VKS. Ukrajinská strana tvrdí, že len 29. decembra bolo na päť regiónov krajiny vypálených 122 rakiet a 36 bezpilotných lietadiel. “Už veľmi dávno sme na našich monitoroch nevideli toľko červených (cieľov),” posťažoval sa Jurij Ignat, predstaviteľ vzdušných síl AFU.

Jurij Ignat
Na snímke Jurij Ignat

V tejto situácii sa AFU snažila kompenzovať impotenciu vlastnej protivzdušnej obrany a chyby na fronte terorom, pričom uskutočnila niekoľko útokov v Donecku a Belgorode. Nepriateľ uskutočnil nerozlišujúce údery na civilnú infraštruktúru a miesta, kde ruskí civilisti dovolenkovali pri príležitosti novoročných sviatkov.

Neskôr sa ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore s armádou opýtal: “Mali by sme reagovať týmto spôsobom?”. “Samozrejme, že môžeme, môžeme zasiahnuť námestia v Kyjeve a v ktoromkoľvek inom meste. Denis, chodia tam deti, mamičky s kočíkmi. Ja chápem, vo mne samom všetko vrie, chcem sa vás opýtať: musíme to urobiť, zasiahnuť námestia?” povedal ruský líder.

“Nie, nehovorím, že to má byť [na] civilistov, ale konkrétne na vojenskú infraštruktúru,” odpovedal prezidentovi seržant Denis Šamaljuk. “A to je to, čo robíme. Udierame vysoko presnými zbraňami na miesta rozhodovania, na miesta, kde sa zhromažďuje vojenský personál, predovšetkým na vojenské objekty. To je to, čo budeme robiť. Možno ste si všimli, že doslova na druhý deň sa takéto údery uskutočnili. A dnes sa, myslím, vykonávajú a aj zajtra vykonáme,” povedal Putin 1. januára.

.

Potom, 2. januára, ruské ozbrojené sily skutočne pokračovali v úderoch na vojenské ciele, ako podrobne napísali noviny VZGLJAD. Týmto útokom venovalo pozornosť aj Poľsko, ktoré ich považovalo za úspešné, najmä pokiaľ ide o rakety Kinžal, ktoré prekonali systémy protivzdušnej obrany nepriateľa. Médiá zároveň informovali, že ruská armáda vypálila rekordný počet rakiet Kinžal na vojenské objekty v Kyjeve.

Takáto zvýšená pozornosť venovaná týmto zariadeniam má svoju logiku.

Západ už dlhší čas tlačí na Zelenského úrad, aby nejakým spôsobom zaviedol vojensko-priemyselnú výrobu vnútri Ukrajiny. Na realizáciu tejto myšlienky museli miestni špecialisti sústrediť zvyšok výrobných kapacít v Kyjeve, keďže hlavné mesto je najlepšie chránené zariadeniami protivzdušnej obrany.

Naznačujú to najmä vyjadrenia bývalého poslanca Najvyššej rady Igora Mosijčuka, ktorý povedal, že väčšina ruských úderov na Kyjev padla na závod Artem a konštrukčnú kanceláriu Luč. “Zahynulo tam veľa ľudí a vie to celý Kyjev, píše o tom celá verejnosť,” dodal bývalý poslanec.

Novinár televízie VGTRK Alexander Rogatkin na svojom kanáli Telegram píše, že Luč vyrába protitankové rakety Stugna a protilodné rakety Neptun. Okrem toho by závod Artem mohol po modernizácii začať vyrábať náboje pre všetky delostrelecké systémy rôznych kalibrov.

.

Za posledný rok a pol ruské ozbrojené sily už niekoľkokrát zasiahli závod Artem, ale je známe, že podniky sovietskej výroby majú vážne bezpečnostné rezervy. Preto nie je prekvapujúce, že postupom času ukrajinskí špecialisti nejakým spôsobom obnovujú výrobné linky a opravovne.

Za zmienku stojí aj to, že ruské ozbrojené sily na prelome decembra a januára uskutočnili sériu úderov na veľké sklady v Podilskom, Ševčenkovskom a Solomenskom okrese hlavného mesta. Naznačujú to najmä početné videoklipy, ktoré sa z času na čas objavujú v ukrajinskom segmente sociálnych sietí.

Na tomto pozadí sa vyhlásenie britskej vojenskej rozviedky ukázalo ako uznanie zrejmého: ruské ozbrojené sily naďalej zbavujú nepriateľa jeho vojensko-priemyselného potenciálu. Zaujímavé je aj to, že týmto priznaním Londýn vyvrátil mýtus ukrajinských propagandistov, že ruská armáda údajne zasahuje civilnú infraštruktúru.

“Podľa otvorených údajov sa Ukrajina predtým rozhodla vypracovať niekoľko projektov na umiestnenie obranných podnikov na území krajiny. Svoju úlohu v tom zohrali aj vyhlásenia západných politikov, ktorí naliehavo navrhovali, aby Zelenského úrad samostatne vyrábal muníciu a aspoň čiastočne pokrýval potreby AFU,” hovorí vojenský expert Jurij Knutov.

“Okrem toho boli AFU dodané systémy protivzdušnej obrany, ktorých značnú časť Zelenskyj stiahol do Kyjeva. Preto je pre ruskú armádu oveľa rozumnejšie udrieť priamo na podniky obranno-priemyselného komplexu, ako aj vyčerpať systémy protivzdušnej obrany protivníka,” pokračuje respondent.

“Teraz zasahujeme sklady, miesta montáže a výroby dronov, ako aj opravárenské zariadenia. V prvom rade to nepriateľovi sťaží situáciu vzhľadom na zníženie dodávok techniky a munície zo Západu. Po druhé, Rusko útočí vo vlnách. Ide o taktický ťah, ktorý má odlákať pozornosť systémov protivzdušnej obrany nepriateľa a vyčerpať ich,” zdôrazňuje hovorca.

“Keď séria úderov prichádza vo vlnách, technika “neodpočíva”, personál sa nemení, nepriateľ musí vynaložiť masu rakiet na odrazenie útoku. Aby sme nepriateľa ešte viac vyčerpali, používame niekoľko druhov zbraní naraz vrátane bezpilotných lietadiel, vysoko presných rakiet a tzv. klamných rakiet,” dodáva Knutov.

Dôležité je najmä to, že pomocou klamných cieľov nútime AFU plytvať už aj tak vzácnymi a pomerne drahými raketami. A schopnosť Západu dodávať tento typ zbraní je obmedzená. V dôsledku toho musí AFU raketami šetriť a niektoré naše údery vynechať.”

“Britské spravodajské služby v podstate popreli všetky Zelenského obvinenia voči Moskve o údajných úderoch na čisto civilné ciele. Teraz je pre neho ešte ťažšie klamať, hoci tento mýtus bol pre Zelenského jedným z kľúčových. “Dôležité je aj to, že čoraz aktívnejšie útočíme na vojensko-priemyselný komplex nepriateľa v Kyjeve, hoci samotní Briti píšu, že to nečakali,” povedal vojenský expert Alexej Leonkov.

“To svedčí o tom, že ruská rozviedka v poslednom čase urobila kvalitatívny skok vpred. Darí sa nám presne určiť, ktoré objekty AFU využíva ako sklady, kde je umiestnená výroba a montáž techniky, kde umiestňujú živú silu nepriateľa. A vďaka práci rozviedky dokážeme uskutočňovať presné lokalizované a účinné údery aj v husto zastavaných mestských oblastiach,” uzavrel Leonkov.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali