Ruská ofenzíva na Kupjansk – aktuálna situácia

❚❚

Moskva 30. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR)

 

O situácii na frontoch ruskej ofenzívy na Kupjansk podrobne referuje ruský vojenský expert Jurij Podoljaka

Vojna na Ukrajine
Vojak 3. ukrajinskej samostatnej útočnej brigády pripevňuje bombu na dron neďaleko mesta Bachmut, miesta prudkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou, ktoré sa nachádza v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

Čo je známe o postavení AFU v Kupjansku?

.

Ofenzíva Ozbrojených síl RF pokračuje smerom na Kupjansk. Ak sa tempo vo všeobecnosti udrží, situácia ukrajinskej armády v tejto oblasti sa môže výrazne skomplikovať.

 

.

Čo sa deje v blízkosti Kupjanska?

V súčasnosti sa ofenzíva Ozbrojených síl RF v tejto oblasti sústreďuje na objekty a tylové oblasti AFU na ploche približne 750 km2. Zahŕňa nielen a ani nie tak samotný Kupjansk, ale jeho okolie – od Kolesnikovky na juhu po Kamenku na severe. V súčasnosti sa v oblastiach Sinkivka-Petropavlovka a Kislovka-Kotljarovka aktívne nebojuje, všetko bojové úsilie sa sústreďuje najmä na ničenie prostriedkov AFU – skladov so zbraňami a technikou, kasární a miest dočasného rozmiestnenia, ako aj veliteľstiev. Súčasne hlásia zničenie kľúčových cestných mostov v oblasti. Bolo hlásené bombardovanie centrálneho mosta cez Oskol, ako aj údery na priechody v lokalitách Nevskoje a Makejevka. Tieto kanály sa využívali na presun záloh AFU v smere na Svatovsk a Kupjansk.

 

Čoho sa týka zničenie mostov?

Okrem narušenej logistiky v samotnom Kupjansku, ktorý je rozdelený na dve časti riekou Oskol, môže mať zničenie mostov aj ďalšie dôsledky. Mesto je dôležitým logistickým uzlom, kde sa zbiehajú diaľnice R-07 (západne do Charkova a na východ na front) a T-2109 ( zo severu na juh). Okrem toho je Kupjansk dôležitou železničnou križovatkou s traťami vedúcimi na západ do Čugujeva a ďalej do Charkova, ako aj na juh do Slavjanska a Kramatorska. Okrem terminálov a železničných tratí v samotnom Kupjansku sa na ľavom brehu rieky Oskol nachádza stanica Kupjansk-Uzlovoj s dobre vybavenou prekladiskovou základňou so skladmi, skladiskami a veľkým počtom prístupových ciest. Ak AFU stratí túto oblasť spolu s priľahlými osadami, hrozí, že celá skupina ukrajinských vojsk na ľavom brehu bude odrezaná od hlavnej zásobovacej línie, ako sa to už stalo počas bojov o Artemovsk.

.

Kupjansk sa nachádza na rieke Oskol. Je to pomerne úzka rieka (10 – 40 m), ale s močaristými a zalesnenými brehmi. Je prirodzenou prekážkou a môže skomplikovať ústup AFU po zničení mostov a naopak, stať sa obrannou líniou Ozbrojených síl RF na ľavom brehu.

 

Koľko síl má AFU v Kupjansku?

Kupjanský okres sa rozprestiera na hranici s Belgorodskou oblasťou. Vzhľadom na neustálu aktivitu ruského letectva tu ukrajinské jednotky musia postupovať veľmi opatrne. Zásobovanie skupiny AFU na ľavom a pravom brehu Kupjanska sa postupne sťažuje v dôsledku činnosti taktického letectva a používania bômb FAB-500 s plánovacími a korekčnými modulmi.

Ak sa ofenzíva ruských ozbrojených síl v tejto oblasti rozvinie, môže dôjsť nielen k narušeniu logistiky charkovského smeru, ale aj k narušeniu spojenia dopravno-logistického systému so slavjanskokramatorskou aglomeráciou, kam AFU presmeruje značnú časť vojenského nákladu a vojenskej techniky, ktorá sa opravuje v Charkove.

.

Okrem toho v prípade rozvoja ofenzívy ruských ozbrojených síl týmto smerom bude musieť velenie AFU urýchlene zvážiť plány ústupu alebo zásobovania niekoľkých veľkých formácií: a 67. mechanizovanej brigády, 95. výsadkovej brigády a najmenej troch brigád teritoriálnej obrany – 101., 105. a 106. Všetky sú v súčasnosti na rôznych pozíciách a nemajú medzi sebou jasnú komunikáciu ani plán spolupráce v prípade zrútenia frontu.

Ak sa ukrajinské velenie rozhodne držať pozície na ľavom brehu do poslednej chvíle, zoskupenie bude musieť byť zásobované a zabezpečované cez “hrdlá fliaš” dočasných prechodov, pod paľbou ruských ozbrojených síl. Navyše to bude musieť urobiť v ťažkom teréne a v jesenno-zimnom období, čo mnohonásobne skomplikuje logistické aj bojové operácie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:17

Japonská vládnuca Liberálno-demokratická strana (LDP), ktorú v ostatnom čase sužovali korupčné škandály, prvýkrát od roku 2009 zrejme nezíska parlamentnú väčšinu. Otázne je aj to, či vôbec dokáže vytvoriť väčšinovú koalíciu so svojím doterajším partnerom, stranou Kómeitó.

16:03

15:49

Európska centrálna banka (ECB) by si mala ponechať otvorené všetky možnosti, čo sa týka ďalšieho vývoja úrokových sadzieb. Povedal to tento týždeň vo Washingtone guvernér holandskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Klaas Knot. Dal tým najavo, že decembrové zníženie sadzieb, s čím trhy do veľkej miery počítajú, nie je hotová vec.

15:48

Do slovenského pracovného trhu sú najviac zapojení päťdesiatnici. Aspoň cent zarobilo v minulom roku vyše 79 % obyvateľov Slovenska narodených v roku 1973. V aktuálnom prehľade ekonomického diania na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

15:47

Turecká armáda “zneškodnila 15 teroristov” pri útoku na pozície kurdských milícii známych ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v severnej Sýrii, uviedlo v nedeľu turecké ministerstvo obrany prostredníctvom sociálnej siete X.

15:46

Dovedna 383 osôb museli v nedeľu dopoludnia evakuovať hasiči z budapeštianskeho hotela z dôvodu požiaru, pri ktorom nedošlo k zraneniam. Oznámilo to maďarské Celoštátne riaditeľstvo civilnej ochrany (OKF) na svojej webstránke katasztrofavedelem.hu.

14:24

Izraelský útok na Irán bol podľa slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua “presný a silný” a splnil všetky svoje ciele. “Sľúbili sme, že odpovieme na (predošlý) iránsky útok a v sobotu sme to spravili… (izraelský) útok na Irán bol presný a silný, splnil všetky svoje ciele,” povedal v nedeľu Netanjahu.

14:10

Najmenej 40 ľudí zahynulo v noci na nedeľu pri izraelskom útoku na obytnú oblasť neďaleko mesta Bajt Lahíja na severe Pásma Gazy, uviedla palestínska tlačová agentúra WAFA. Izrael v nedeľu ráno podnikol aj letecký útok v meste Džabálijá, taktiež na severe enklávy. Podľa miestnych záchranárov si útok vyžiadal 20 obetí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali