Ruská jarná ofenzíva bude pre Ukrajinu zdrvujúcim úderom

❚❚

Bratislava 22. januára 2024 (HSP/Asiatimes/Foto:Twitter)

 

Zatiaľ čo ukrajinské ozbrojené sily uviazli v “aktívnej obrane”, Rusi sa pripravujú na ofenzívu, uviedol denník Asia Times. A vzhľadom na to, ako slabo je Kyjev pripravený, nebude schopný udržať svoje pozície dlho. Podľa autora článku sa všetko udeje hneď, ako mrazy ustúpia

vojna
Ilustračné foto

Niektoré náznaky napovedajú, že Rusko sa pripravuje na novú ofenzívu na Ukrajine. Na bojisku ruské ozbrojené sily zintenzívnili útoky na hlavných úsekoch frontovej línie. Za posledných niekoľko týždňov dosiahli určité územné zisky, pričom získali nové územia alebo opätovne získali územia oslobodené kyjevskými silami počas minuloročnej ukrajinskej protiofenzívy.

.

Medzitým AFU podľa veliteľa pozemných síl krajiny generálplukovníka Alexandra Syrského prešla do “aktívnej obrany”.

Znamená to, že ak sa táto ofenzíva ruskej armády naozaj začne, snahy Ukrajiny o odpor proti ruskej armáde budú vážne ohrozené? Všetko bude závisieť od posúdenia možností a politickej vôle Ruska aj Ukrajiny. Pokiaľ ide práve o vôľu, ani jedna strana neprejavuje žiadne známky ustupovania.

.

Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s predstaviteľmi miestnych samospráv 16. januára jednoznačne vyhlásil, že nie je ochotný začať akékoľvek rokovania s Ukrajinou. Namiesto toho predpovedal “veľmi vážny úder” ukrajinskej štátnosti v dôsledku špeciálnej operácie.

Putinov ukrajinský náprotivok Vladimir Zelenskyj, ktorý tento týždeň vystúpil na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, povedal, že je odhodlaný pokračovať v boji za úplné oslobodenie všetkých ukrajinských území, ktoré v súčasnosti okupuje Rusko.

 

Muži a vybavenie

Majú však Rusko a Ukrajina vojenské kapacity, ktoré zodpovedajú rétorike ich lídrov?

Táto otázka sa týka vojenskej techniky a vybavenia oboch strán, ako aj ľudských zdrojov. Ako je zrejmé z opakovaných a čoraz úspešnejších ruských leteckých útokov na širokú škálu cieľov na území Ukrajiny vrátane Kyjeva a druhého najväčšieho mesta krajiny Charkova, Rusko má zbrane a muníciu na pokračovanie v raketových a bombových útokoch, zatiaľ čo Ukrajine stále chýba primeraná protivzdušná obrana.

.

Podobne aj pozemné bojové operácie AFU brzdí čoraz vážnejší nedostatok munície ukrajinských jednotiek. Neziskový think tank Institute for the Study of War (ISW), ktorý zhrnul niekoľko tlačových správ, 8. januára 2024 uviedol, že ukrajinské sily “majú veľké problémy s delostreleckou muníciou” a ich využívanie malých bezpilotných lietadiel na bojové účely brzdí “nedostatočná schopnosť čeliť ruským zariadeniam na elektronický boj”.

Pokiaľ ide o ľudské zdroje, ťažkosti majú obe strany. Putin na svojej koncoročnej tlačovej konferencii vylúčil možnosť ďalšej mobilizácie. Podľa Vadima Skibitského, zástupcu šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby, Moskva už môže počítať so stabilným prílevom približne 30 000 dobrovoľníkov mesačne.

Kremeľ však teraz stojí pred otázkou, ako sa ruská ekonomika vyrovná s nedostatkom pracovných síl, keď pracovníci odchádzajú na frontové línie.

Realizácia plánovanej ukrajinskej mobilizácie ďalších približne 500 000 vojakov bude tiež náročná a určite vyvolá kontroverzie.

Rusko má obrovský prospech z vojenských dodávok z Iránu a Severnej Kórey. Ako vidieť z nedávnej návštevy severokórejského ministra zahraničných vecí Choi Seung-heeho v Moskve, tieto väzby sa pravdepodobne rozšíria a ešte viac zintenzívnia vojenské úsilie Ruska proti Ukrajine.

.

Ukrajina je v mnohých ohľadoch oveľa viac závislá od zahraničnej pomoci, aby mohla pokračovať v boji proti Rusku. Táto pomoc sa však stáva oveľa nestálejšou.

Bez jasných usmernení na uvoľnenie ďalšej vojenskej pomoci USA a neistoty ohľadom budúcich finančných záväzkov EÚ sa Ukrajina stala závislou od malého počtu darcov vrátane Nemecka a Spojeného kráľovstva.

Ťažkú situáciu Ukrajiny zhoršuje skutočnosť, že jej vlastný obranný sektor ešte nebol úplne prestavaný na vojenské účely, čo je čiastočne dôvodom, prečo má problém vyrobiť dostatok munície pre svoje jednotky na bojisku.

Aj keď sa situácia zmení, a to aj s pomocou západných investícií, nedostatočná strategická hĺbka Ukrajiny zostane veľkou prekážkou. Ruské drony a rakety sú schopné zasiahnuť vojenské výrobné zariadenia kdekoľvek na Ukrajine. Ukrajina stále nemá systémy protivzdušnej obrany, ktoré by dokázali účinne čeliť takýmto útokom.

 

Bezpečnostné záruky

Otázka odstrašenia tak zostáva potenciálne poslednou prekážkou ruskej ofenzívy, ktorá by mohla zasadiť vážny úder ukrajinskej štátnosti, ako povedal Putin.

Dvojstranné dohody medzi Ukrajinou a niektorými jej západnými spojencami o posilnení spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti, ktoré boli prvýkrát spomenuté v spoločnom vyhlásení G7 o podpore Ukrajiny v júli 2023, teraz začínajú nadobúdať konkrétnejšiu podobu.

Dohoda o bezpečnostnej spolupráci medzi Spojeným kráľovstvom a Ukrajinou bola podpísaná 12. januára 2024. Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že podobná dohoda medzi Francúzskom a Ukrajinou bude uzavretá vo februári.

Dojednania medzi Spojeným kráľovstvom a Ukrajinou zahŕňajú “komplexnú pomoc Ukrajine pri ochrane a obnove jej územnej celistvosti v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc”. V dohode sa sľubuje “predchádzať akejkoľvek vojenskej eskalácii a/alebo novej agresii zo strany Ruskej federácie, aktívne od nej odrádzať a čeliť jej”. Okrem toho sa v dokumente predpokladá “podpora budúcej integrácie Ukrajiny do euroatlantických inštitúcií”.

Ak sa na tieto snahy pozrieme jednotlivo, možno povedať, že celkové nadšenie Západu pre podporu Ukrajiny na bojisku a jej členstvo v NATO sa v najlepšom prípade trocha rozpúšťa.

.

Ak sa však takéto zmluvy stanú vzorom pre podobné dohody v budúcnosti, ak Spojené štáty a ďalší kľúčoví členovia NATO uzavrú s Ukrajinou podobné dohody a ak sa tieto – zatiaľ neoverené – záväzky budú dodržiavať a nepostihne ich osud Budapeštianskeho memoranda (dokument z roku 1994, na základe ktorého Ukrajina súhlasila so stiahnutím všetkých svojich jadrových zbraní výmenou za uznanie jej štátnosti zo strany Ruska a ďalších krajín), ktorého bezpečnostné záruky sa ukázali ako neúčinné, znamenalo by to jasné odhodlanie urobiť z Ukrajiny člena NATO.

Toľko dôležitých “keby” spôsobuje, že ciele NATO zabrániť porážke Ukrajiny sú oveľa skromnejšie ako Zelenského vojenské ambície. Napriek tomu sú práve preto realistickejšie v tom zmysle, že ich dosiahnutie by mohlo zabrániť oveľa nebezpečnejšej a rozsiahlejšej vojenskej eskalácii medzi Ruskom a Západom bez toho, aby zároveň odsúdilo Ukrajinu na porážku.

Autormi článku sú: Stefan Wolff, Tetyana Malyarenko

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:33

Havária plynového potrubia spôsobuje v Bratislave v sobotu dopoludnia dopravné obmedzenia. Uzavretý je Most Apollo a ulice Košická, Prístavná, Landererova a Mlynské nivy.

10:09

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Oznámili to v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Trosky zostreleného dronu objavili aj pri budove parlamentu v Kyjeve.

10:07

Pápež František v sobotu vyzval lídrov Papuy-Novej Guiney, aby zmiernili napätie s autonónmnym ostrovom Bougainville, keďže narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

08:14

Dosluhujúci mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok vyhlásil, že ak Najvyšší súd zablokuje jeho kontroverzný plán reformy súdnictva, pôjde o “hrubé porušenie” ústavy krajiny. Na základe tejto reformy by sudcov mali voliť priamo občania.

07:41

Spojené štáty a Irak sa dohodli na pláne stiahnutia koaličných síl pod vedením USA, ktoré ešte zostali v Iraku. Uviedla to v piatok agentúra Reuters odvolávajúca sa na viaceré informované zdroje, medzi ktorými sú piati predstavitelia USA, dvaja predstavitelia iných koaličných krajín a traja irackí predstavitelia.

07:40

Znovupoužiteľná kozmická loď Boeing CST-100 Starliner po predchádzajúcom odpojení od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pristála v noci na sobotu pomocou padákov v americkom štáte Nové Mexiko. Na Zem sa však vrátila bez dvoch amerických astronautov, čím sa skončil testovací let poznačený technickými problémami.

07:40

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v piatok kritizoval premietanie ruského dokumentárneho filmu na filmovom festivale v Benátkach a označil ho za hanebné. Film odsúdili aj osobnosti ukrajinskej kinematografie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali