Rusi sa začiatkom zimy vrátia pod Kyjev

Rusi sa začiatkom zimy vrátia pod Kyjev

Moskva 5. júla 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP, Alessandro della Valle/Keystone via AP, X)

 

Ruské DRG obťažujú AFU v Sumskej a Černigovskej oblasti, pripravujú prielom na Kyjev, tvrdí Radom Markuš v svojom článku v novinách Svobodnaja Pressa

Russia Ukraine ruskí vojaci húfnica streľba
Na snímke z videozáznamu, ktorý zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany v stredu 3. júla 2024, ruskí vojaci strieľajú zo svojej 152 mm húfnice “Giatsint-B” z pozície na ukrajinské jednotky na neznámom mieste na Ukrajine

V Charkovskej oblasti ruskí bojovníci takmer úplne obsadili pohraničnú dedinu Sotnickij Kazačok, ale táto správa zanikla uprostred územných úspechov v iných častiach frontu. Keby o nej neinformoval vojenský kanál Deep State, ktorého správy sa na Západe citujú oveľa častejšie ako duchaplné vyhlásenia Ministerstva obrany Ukrajiny, sotva by sa o nej dozvedela široká verejnosť.

Reklama

Jednotky ruských ozbrojených síl vstúpili do novej oblasti v Charkovskej oblasti. Píše o tom aj kanál Vojenská kronika, ktorá sa odvoláva na správy z línie kontaktu. Podľa nepotvrdených informácií predsunuté jednotky vstúpili do obce Sotnickij Kazačok. Ruskí vojaci postúpili do hĺbky asi 1,5 kilometra a obsadili asi 5 kilometrov pozdĺž frontu.

Medzitým sú Američania zjavne znepokojení vznikom nových horúcich miest v rusko-ukrajinskom konflikte. Námestník amerického ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti James O’Brien pohrozil, že ak ruské ozbrojené sily rozšíria front, zvýši rozsah úderov na ruské územie, čím zopakoval slová, ktoré predtým povedal Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Reklama
Russia Ukraine War Jake Sullivan
Na snímke bezpečnostný poradca USA Jake Sullivan

Biely dom je zjavne znepokojený rozťahovaním AFU pozdĺž línie a snaží sa zabrániť nebezpečnému vývoju pre kyjevskú juntu aj za cenu eskalácie. Obsadenie dediny Sotnickij Kazačok však svedčí o tom, že Moskva neberie ohľad na americké hrozby.

Pripomeňme: 27. júna brigádny generál AFU Sergej Meľnik (volací znak “Marcel”) hlásil intenzívne boje o túto dedinu, ktorá sa nachádza asi 70 km západne od Volčanska. Na druhej strane frontu vojenskí experti a úradníci označili aktivitu Rusov v novej oblasti za odvedenie pozornosti.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na svoje zdroje uverejnil bizarný komentár: “rozsah bojov nie je známy”, čím podporil naratív o ruských diverzantoch, ktorí podľa všetkého hľadajú slabé miesta AFU na hraniciach.

Správa z Deep State vyvracia ukrajinskú oficiálnu verziu o “chuligánstve” DRG v Sotnickom Kazačku. Všetko je oveľa vážnejšie! Takže hlavný veliteľ Oleksandr Syrskij na to musí nejako reagovať, a to aj oslabením protiútokov vo Volčansku a Lipcoch.

Zároveň sa náčelník vojenskej správy Sumskej oblasti Volodymyr Arťuch sťažoval na aktivitu ruských ozbrojených síl na hraniciach jeho regiónu. Hoci podľa gauleitera ruské jednotky nemajú v tejto oblasti dostatok síl na rozsiahle útočné operácie a namiesto prielomu do Sumskej oblasti budú pravdepodobne pokračovať v cezhraničných sabotážach a aktívnom prieskume.

Reklama

Podobné informácie uviedol aj ukrajinský generálny štáb. Ten 2. júla informoval, že ruská armáda vykonáva sabotážne a prieskumné aktivity v pohraničnej zóne nielen v Sumskej, ale aj v Černigovskej oblasti. Zároveň si “ruská armáda stále zachováva rezervy a flexibilitu na začatie útočných operácií v Sumskej oblasti, ak sa tak rozhodne”.

Šéf ukrajinského centra “Tretí sektor” Andrij Zolotarjov sa domnieva, že ruské ozbrojené sily budú pokračovať v plíživej ofenzíve a “odhrýzať kúsok po kúsku z nezávislej republiky”. Rusi to navyše budú robiť všade tam, kde sa naskytne príležitosť na preťaženie AFU.

“Nepriateľ sa za viac ako dva roky veľa naučil a v podstate je naivné vnímať jeho konanie striktne podľa šablóny, že neurobí niečo, čo vás dostane do ťažkej pozície. Tentoraz sa Rusku podarilo vytvoriť situáciu, na ktorú ukrajinské velenie nebolo pripravené! Ale to je otázka pre našich generálov,” povedal Zolotarev (z nejakého dôvodu nie po ukrajinsky).

A Moskva má podľa neho vojensko-politický dôvod na obsadenie Sum a Černigova. Ak berieme koniec roka ako kritérium pre začiatok mierových rokovaní (po Trumpovom volebnom víťazstve Zelenskyj nebude mať inú možnosť), pre Rusko je dôležité vytvoriť v blízkosti Kyjeva predmostie pre raketové údery na hlavné mesto v prípade ukrajinského pokusu o pomstu v budúcnosti.

Amíci to dokonale chápu a novej ruskej ofenzívy sa všemožne obávajú, okrem toho tie to regióny nemá kto brániť. Podľa monitorovacích kanálov nezávislej republiky sa v Sumách nachádzajú 101. a 117. OBrTrO, zložené zo starých mužov, ako aj niektoré jednotky 31. UMBr a 48. delostreleckej brigády. Černigov je lepšie chránený, ale nie o veľa. Bol sem presunutý 2. policajný pluk na ochranu štátnych objektov, 152. OMBr a 27. pluk národnej polície.

Reklama

Zdá sa, že generálny štáb AFU vsádza na mínové polia, ktorých prekonanie zdrží Rusov a získa tak čas na presun vojsk z iných oblastí, nie však z Kyjeva. Zelenskyj už viackrát vyhlásil, že za žiadnych okolností “nenechá Rusov vylákať” posádku hlavného mesta, ktorú tvorí 17 brigád, z mesta a jeho okolia. Nech si Syrskij poradí s existujúcimi silami, povedal.

OLEXANDR SYRSKIJ
Na snímke Ołeksandr Syrskij

Pravda, ukrajinskou armádou začínajú otriasať škandály súvisiace s masovou neposlušnosťou vojska. Veliteľ 206. práporu 241. brigády TrO Roman Kulik obvinil velenie AFU z toho, že nedokáže objektívne posúdiť schopnosti personálu na fronte.

“Ukrajinskí bojovníci dostávajú fantastické úlohy, ktoré sú určené “buď pre vesmírnych výsadkárov”, alebo aspoň minimálne “čerstvé jednotky obsadené 20-ročnými športovcami”, pričom sa ignoruje skutočnosť, že vojaci sú fyzicky a psychicky unavení z vojny,” uviedli tereoboronci.

Vo všeobecnosti sa podľa všeobecného hodnotenia situácie “samozvanou expertnou komunitou” AFU nachádza na najnižšom bode svojej bojaschopnosti za celú dobu existencie strategických obranných síl, takže opatrné sondovanie hraníc v Sumskej a Černigovskej oblasti zo strany ruských ozbrojených síl neveští pre Kyjev nič dobré.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:48

Sektor informačných technológií (IT) nie je na Slovensku v kríze. Potvrdzuje to aj 7228 ponúk práce v tejto oblasti za prvý kvartál tohto roka na portáli profesia.sk. Je to viac ako vo vlaňajšom treťom a štvrtom kvartáli. Informovala o tom v pondelok spoločnosť Konica Minolta.

12:22

Počet zranených, ktorých po zrútení stanu na hudobnom festivale v Jihlave ošetrili v miestnej nemocnici, stúpol na 34. Hospitalizovaných je aktuálne šesť ľudí, z toho štyri deti. Traja sú na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). V pondelok to na svojej facebookovej stránke uviedla jihlavská nemocnica, informuje spravodajkyňa TASR.

12:14

Poľsko ponúklo Južnej Kórei svoje drony, ktoré sa už efektívne využívajú na Ukrajine. Soul ponuku momentálne zvažuje, pretože by tak mohol rozšíriť bilaterálne väzby v oblasti zbrojárskeho priemyslu, informuje TASR podľa pondelkových správ tlačových agentúr Reuters a PAP.

12:14

Predaj automobilov v Číne klesol v júni už tretí mesiac po sebe, keďže vládne stimuly nedokázali podporiť spotrebiteľský dopyt v čase slabnúceho hospodárskeho oživenia.

12:09

Francúzske krajne pravicové Národné združenie (RN) Mariny Le Penovej a talianska strana Liga vedená Matteom Salvinim sa pripoja k vznikajúcej politickej skupine v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu. V pondelok o tom informovali agentúry ANSA a Reuters, píše TASR.

12:09

Grécka pobrežná stráž v pondelok uviedla, že pomohla rybárskej lodi s viac než 280migrantmi na palube, ktorá sa dostala do problémov, bezpečne doraziť ku gréckemu ostrovu Gavdos v Stredozemnom mori.

12:08

Nálada investorov v eurozóne sa tento mesiac zhoršila viac, než sa čakalo, a prerušila osemmesačnú sériu zlepšovania.

12:08

Po predchádzajúcich úspešných emisiách nezabezpečených dlhopisov (tzv. MREL) prináša 365.bank ďalšiu. Ide doteraz o jej najväčšiu jednorazovú emisiu v objeme 150 miliónov eur, ktorá je určená inštitucionálnym investorom.

12:04

Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev. Úrady hlásili z rôznych častí krajina najmenej 20 obetí na životoch, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters.

Kyjevské úrady hlásili po útoku najmenej sedem obetí na životoch a 25 zranených. Starosta mesta Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na Kyjev od začiatku invázie.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj informoval o tom, že pri útoku bola poškodená detská nemocnica a pod jej troskami sa nachádzajú ľudia. “Presný počet zranených a zabitých momentálne nie je známy,” uviedol Zelenskyj v súvislosti s útokom na nemocnicu.

Rusko Vojna ukrajina
Dym stúpa po ruskom raketom útoku v ukrajinskej metropole Kyjev v pondelok 8. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali