Rumunsko – Holandsko 0:3 v osemfinále, jasná dominancia “oranjes”

Rumunsko – Holandsko 0:3 v osemfinále, jasná dominancia “oranjes”

Mníchov 2. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ariel Schalit)

 

Futbalisti Holandska postúpili do štvrťfinále ME v Nemecku. V utorkovom osemfinálovom zápase v Mníchove si poradili s Rumunskom 3:0. V 20. minúte ich poslal do vedenia tretím gólom na EURO 2024 Cody Gakpo a v závere poistil triumf dvomi presnými zásahmi striedajúci Donyell Malen. “Oranjes” sa vo štvrťfinále stretnú v sobotu v Berlíne s víťazom duelu Rakúsko – Turecko (21.00 h)

Rumunsko - Holandsko
Holandský hráč Donyell Malen (18) oslavuje so spoluhráčom Codym Gakpom druhý gól v zápase osemfinále Rumunsko – Holandsko na ME 2024 vo futbale v Mníchove 2. júla 2024

Zverenci Ronalda Koemana nedali súperovi šancu, s výnimkou úvodných 15 minút mali jasnú hernú prevahu a okrem troch gólov si vypracovali množstvo ďalších šancí. Holanďania sa prebojovali do štvrťfinále ME prvýkrát od roku 2008.

Reklama

osemfinále /Allianz Arena, Mníchov/
Rumunsko – Holandsko 0:3 (0:1)
Góly: 83. a 90.+3 Malen, 20. Gakpo. Rozhodcovia: Zwayer – Lupp, Achmüller (všetci Nem.), ŽK: M. Marin, Stanciu – Dumfries, Malen, 65.012 divákov.
Rumunsko: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos (38. Racovitan) – Stanciu (88. Olaru), M. Marin (71. Cicaldau), R. Marin – Man, Dragus (72. Mihaila), Hagi (72. Alibec)
Holandsko: Verbruggen – Dumfries, de Vrij, van Dijk, Ake (69. van de Ven) – Schouten (69. Veerman), Simons, Reijnders – Bergwijn (46. Malen), Depay (90.+2 Blind), Gakpo (84. Weghorst)

Rumuni – víťazi “slovenskej” E-skupiny – začali aktívne, vysokým napádaním nedovoľovali súperovi rozvinúť jeho hru a sami vpredu hrozili. V 14. min vystrelil spoza šestnástky Man, ale mieril len nad bránu. Holanďania sa postupom času dostali do tempa, Depay ešte zakončil z ofsajdu, no v 20. minúte to už “oranjes” vyšlo. Gakpo si na ľavej strane šestnástky zasekol Ratiua a pravačkou napálil loptu presne k bližšej žrdi – 1:0. Náskok mohol o šesť minút neskôr zvýšiť de Vrij, po rohovom kope však v dobrej pozícii hlavičkoval vedľa brány. Holanďania zrýchlili hru, začali kombinovať v pohybe, ťahať akcie po krídlach a Rumuni nedokázali ich útoky účinne brzdiť. V 30. minúte dostal výbornú prihrávku za obranu Dumfries, posielal loptu na Depaya a Dragusin si takmer dal vlastný gól. Pred prestávkou mal po chybe Racovitana a ďalšej prihrávke Dumfriesa tutovku Simons, ale preváhal ideálny moment na strelu a zakončil nedôrazne.

Reklama

Po prestávke zaujal sólom Reijnders, do strely sa mu v poslednej chvíli hodil Rakovitan, ktorý zastavil loptu rukou, podľa rozhodcu však bola pri tele. V 54. minúte mal po ďalšom prieniku Dumfriesa a nevydarenom zakončení Malena druhý gól “tulipánov” na kopačke Depay, rumunská obrana dokázala jeho strelu zblokovať. Holanďania zvyšovali tlak, ich súper chvíľami nevedel, kam skôr skočiť. Van Dijk hlavičkou obtrel loptu o žrď, Gakpo po narážačke s Depayom nechal vyniknúť Nitu a rumuského brankára neprekonal ani po individuálnej akcii stredom ihriska. Podarilo sa mu to až v 63. minúte po centri Schoutena a odraze od Malena, lenže VAR odhalil ofsajd a gól tak neplatil. V 69. minúte Depay z priameho kopu namieril tesne vedľa pravej žrde a potom vo veľkej šanci striedajúci Veerman minul tú ľavú. Rumuni nevedeli reagovať, naopak, otvorením hry len umožnili protivníkovi dostávať sa do ďalších protiútokov. V 83. minúte sa Holanďania dočkali gólovej poistky – Gakpo stihol na čiare udržať loptu v hre a našiel Malena, ktorý zblízka zvýšil na 2:0. “Oranjes” zvýraznili svoju dominanciu ešte jedným gólom. V samom závere potiahol brejk opäť Malen a spečatil na konečných 3:0.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:06

Basketbalistkám Slovenska sa nepodarilo uspieť ani v treťom prípravnom zápase, v Poľsku prehrali s tamojšou reprezentáciou 44:86. Letnú prípravu zakončia v piatok 5. júla o 13.00 h ďalším duelom s týmto súperom.

19:54

Američania vo štvrtok oslavovali Deň nezávislosti. Obyvateľom krajiny pri tejto príležitosti zaželali veľa šťastia prezident Joe Biden, minister zahraničných vecí Antony Blinken i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:52

Modlitbou za vlasť sa vo štvrtok v obci Velehrad pri Uherskom Hradišti začali Dni ľudí dobrej vôle. Tradičné oslavy, ktoré v Česku pripomínajú príchod slovanských vierozvestcov na Veľkú Moravu, každoročne navštívia desaťtisíce ľudí.

19:34

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, pričom v prípade Brentu zaznamenala cena najvyššiu úroveň od apríla tohto roka. Naďalej sa drží výrazne nad 87 USD za barel (159 litrov) po tom, ako americké ministerstvo energetiky oznámilo výrazný pokles ropných zásob v USA.

19:09

Izraelská vláda sa rozhodla vyslať delegáciu, ktorá bude pokračovať v rozhovoroch o prepustení rukojemníkov s palestínskym militantným hnutím Hamas. Potvrdil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

18:55

Hasiči aktuálne zasahujú pri dopravnej nehode dvoch motorových vozidiel v Spišskej Belej. Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahujú piati hasiči s dvomi kusmi techniky z hasičskej stanice v Kežmarku. Jedna zranená osoba bola prevezená vrtuľníkom.

18:54

Ceny pohonných hmôt na Slovensku v minulom týždni pokračovali v raste. Ceny nafty vzrástli o 0,98 %, teda o 0,015 eura za liter a dosiahli ceny 1,538 eura/l. Ceny benzínu vzrástli mierne prudšie o 1,44 %, teda o 0,023 eura za liter a dosiahli cenu 1,622 eura/l. Ceny na slovenských čerpacích staniciach ešte majú priestor na ďalší rast, uviedol vo štvrtok analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

18:35

Maďarsko označuje kroky Medzinárodného trestného súdu (ICC) voči izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Joavovi Galantovi za politicky motivovaný nonsens, uviedol vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na sociálnej sieti Facebook.

18:34

Austrálska polícia vo štvrtok oznámila, že pravdepodobne objavila pozostatky 12-ročného dievčaťa, na ktoré v utorok počas plávania v odľahlej oblasti zaútočil krokodíl.

18:02

Súd v Moskve vo štvrtok udelil americkému občanovi Robertovi Woodlandovi trest 12 a pol roka odňatia slobody za nezákonné obchodovanie s drogami. Woodlanda uznali za vinného z pokusu o prevoz veľkého množstva nezákonných drog v rámci organizovanej skupiny. Mužov právnik pre Reuters uviedol, že jeho klient čiastočne priznal vinu.

18:00

Už 70 vozidiel skonfiškovala rakúska polícia od 1. marca tohto roka, keď vošiel do platnosti zákon proti výraznému prekračovaniu rýchlosti v krajine, uviedol v stredu denník Der Standard.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali