Rumunsko a Slovensko na jednej lodi. Dôvod? Orbánove neprijateľné slová

❚❚

Bratislava 25. júla 2023 (HSP/Rmx/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Obe krajiny si predvolali maďarského veľvyslanca, aby riešil ich obavy, informuje portál REMIX News

Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Rumunsko a Slovensko podali diplomatické protesty proti Maďarsku po prejave premiéra Viktora Orbána, ktorý predniesol 22. júla v Tusnádfürdő v Sedmohradsku.

.

Čerstvo tak reagoval na podobné protesty český premiér Petr Fiala, ktorý Orbánovi odpovedal po tom, ako maďarský líder obvinil Česko, že opustilo Vyšehradskú skupinu a vstúpilo do postele s federalistami EÚ.

Rumunské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo maďarského veľvyslanca v Bukurešti za to, čo rumunská vláda považovala za nerešpektovanie rumunských požiadaviek prednesených pred prejavom. Deväť dní pred prejavom rumunský veľvyslanec v Budapešti ústne informoval maďarské ministerstvo zahraničných vecí o témach, ktorým by sa mal Orbán vo svojom prejave vyhnúť.

.

Orbán v prejave spomenul rumunskú požiadavku a povedal: “Hovorí sa, aby sme nehovorili o neexistujúcich administratívnych územných celkoch v Rumunsku. Zaujímalo ma, čo tým môžu myslieť. Myslím si, že majú na mysli Sedmohradsko a Szeklerland. My sme však nikdy netvrdili, že ide o rumunské územné jednotky,” povedal Orbán.

Rumunsko tiež požiadalo Orbána, aby “nevrhal zlé svetlo” na západné hodnoty, na čo Orbán vo svojom prejave reagoval: “Ak ste v európskej politike, tak ako som ja v európskej politike, západné hodnoty dnes znamenajú tri veci: migráciu, LGBTQ a vojnu. Drahí rumunskí priatelia, tieto hodnoty netreba vykresľovať v zlom svetle, tie sa vykresľujú v zlom svetle samé osebe.”

Maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó po vystúpení maďarského veľvyslanca v Bukurešti na rumunskom ministerstve zahraničných vecí povedal, že “tón a atmosféru stretnutia možno označiť za pokojnú a zdvorilú. To, čo povedal rumunský námestník štátneho tajomníka, bolo prakticky zopakovaním bodov z predchádzajúcej správy, tentoraz aktualizovaných po vystúpení.”

Slovensko si predvolalo maďarského veľvyslanca aj pre časť prejavu, ktorú vnímalo ako revizionistickú, a uviedlo, že “akékoľvek priame alebo nepriame spochybňovanie územnej celistvosti alebo suverenity Slovenska je pre nás absolútne neprijateľné”.

Mali na mysli tú časť Orbánovho prejavu, v ktorej hovoril o “územiach odtrhnutých od Maďarska”. Slovenské ministerstvo uviedlo, že “Československo (a neskôr Slovensko) alebo Maďarsko sú nástupníckymi štátmi Rakúsko-Uhorska. Nemohli preto nič odtrhnúť od dnešného Maďarska”.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

09:25

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

Záplavy v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
08:32

Kabinet dal premiérovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Galantovi zelenú na začatie rozsiahlych útočných operácií proti Hizballáhu v Libanone, informoval izraelský kanál 12.

08:29

Autobus v Karlových Varoch sa zrazil s osobným autom a potom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať. Podľa prvotných informácií utrpelo zranenia 17 ľudí.

07:43

Ruský prezident Vladmir Putin prijal návrh na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Iránom, ktorý mu predložilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie.

07:42

Najmenej jedna osoba zahynula a ďalšie dve utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov.

07:40

Počas operácie francúzskych bezpečnostných síl v Novej Kaledónii bol zabitý jeden muž. Počet obetí počas štyroch mesiacov nepokojov na tomto francúzskom tichomorskom území sa tak zvýšil na 12.

07:20

Na následky zranení zomrel v juhočínskom meste Šen-čen desaťročný chlapec japonského pôvodu, ktorého nožom napadol útočník.

Japonského žiaka v Číne nožom napadol muž, v nemocnici zomrel
Príslušníci čínskych bezpečnostných zložiek vyšetrujú na mieste incidentu, pri ktorom na 10-ročného japonského žiaka zaútočil muž v japonskej škole v meste Śen-čen na juhu Číny
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali