Rúhání prvýkrát pohrozil Európe, vojnu nechce: “Americkí vojaci už sú v nebezpečenstve. Zajtra to môžete byť vy. Postupujte preto rozumne”

❚❚

Teherán 16. januára 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Iranian Presidency Office)

 

Iránsky prezident Hasan Rúhání vo štvrtok vyhlásil, že dialóg so svetom je i napriek značnému napätiu so Spojenými štátmi stále možný. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej Rúhání zdôraznil, že Teherán denne pracuje na tom, aby “predišiel vojenskej konfrontácii alebo vojne”

Na snímke iránsky prezident Hassan Rúhání

Irán napadol americké vojenské ciele na území Iraku 8. januára. Išlo o odvetu za cielené zabitie iránskeho vysokopostaveného generála Kásema Solejmáního, ku ktorému došlo niekoľko dní predtým pri letisku v Bagdade. K eskalácii došlo v čase sporu okolo iránskeho jadrového programu a medzinárodnej nukleárnej dohody medzi Teheránom a svetovými mocnosťami.

.

„Dnes sú americkí vojaci v nebezpečenstve. Zajtra sa môžu ocitnúť v nebezpečenstve aj európski vojaci. My chceme, aby ste opustili tento región, a to bez vojny. Dúfame, že budete postupovať rozumne. Je to vo vašom záujme.“ vyhlásil Rúhání.

“Vláda denne pracuje na tom, aby zabránila vojenskej konfrontácii alebo vojne,” povedal prezident Rúhání v prejave, ktorý odvysielali televízne stanice. Dodal, že dialóg s medzinárodným spoločenstvom je síce namáhavý, ale stále “možný”.

.

Británia, Francúzsko a Nemecko nedávno spustili mechanizmus na riešenie sporov zahrnutý v historickej jadrovej dohode s Iránom. Spustenie mechanizmu na riešenie sporov zahrnutého v jadrovej dohode oznámili ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska a Nemecka. Aktivuje sa v prípade nedodržania podmienok uvedenej medzinárodnej zmluvy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:20

Občania EÚ, ktorí sa v Česku zdržia dlhšie než 90 dní, sa budú musieť povinne registrovať. Počíta s tým návrh nového zákona upravujúci vstup a pobyt cudzincov na území ČR, ktorý v stredu schválila česká vláda. Okrem systému registrácie je podľa ministra vnútra Víta Rakušana jeho cieľom najmä digitalizácia a lepšia prehľadnosť.

17:12

Návrh poľského rozpočtu na rok 2025 počíta s rekordne vysokými výdavkami na obranu. V stredu to vyhlásil poľský premiér Donald Tusk.

17:10

Nedávna mierová misia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána v Moskve bola iba akýmsi divadlom. Podľa servera 444.hu to v stredu v severomaďarskom Ostrihome pri návšteve ukrajinských utečencov vyhlásil veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman.

16:59

Francúzski prokurátori v stredu po štyroch dňoch prepustili šéfa platformy Telegram Pavla Durova z policajnej väzby. Postaví sa pred súd. “Vyšetrujúci sudca ukončil policajnú väzbu Pavla Durova a nechá ho predviesť pred súd na prvé pojednávanie, kde môžu byť voči nemu vznesené obvinenia,” uvádza sa vo vyhlásení parížskej prokuratúry.

16:58

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na stretnutí s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im zdôraznil záväzok USA brániť svojich spojencov v indopacifickom regióne, oznámil v stredu Biely dom. Americkí spojenci Filipíny a Japonsko už dlhšie upozorňujú na asertívne správanie Číny v sporných vodách Juhočínskeho mora.

16:57

Pri stredajšom útoku Izraela zahynuli traja palestínski bojovníci skupiny Islamský džihád a jeden člen libanonského militantného hnutia Hizballáh. Došlo k tomu pri útoku bezpilotného lietadla na auto, ktorého prechádzalo cez sýrske kontrolné stanovište pri hraniciach s Libanonom.

16:26

Matka muža zadržaného v Spojených štátoch pre ilegálne obchodovanie s Ruskom bola v Moskve vedúcou kancelárie spoločnosti, ktorá mala prepojenie s maďarským rezortom zahraničných vecí. Uvedená spoločnosť bola oficiálnym dodávateľom pre ruský rezort vnútra.

16:26

Švédska prokuratúra v stredu obžalovala dvoch mužov z podnecovania etnickej nenávisti. Podľa úradov sa jej dopustili pálením Koránu. Muži tak urobili niekoľkokrát počas minuloročných protestov a vyvolali tým rozhorčenie vo viacerých moslimských krajinách.

16:25

Nové bangladéšske úrady v stredu zrušili zákaz pôsobenia najväčšej opozičnej strany v krajine – Bangladéšskeho islamského spoločenstva (BJI). Zákaz vydala v posledných dňoch svojej vlády ešte bývalá premiérka Hasína Vadžídová.

16:25

Srbsko očakáva, že podpíše s Francúzskom “obrovskú” dohodu o nákupe francúzskych stíhačiek počas tohtotýždňovej návštevy prezidenta Emmanuela Macrona v krajine. Povedal to srbský prezident Aleksandar Vučič v rozhovore pre agentúru AFP, ktorý zverejnili v utorok.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia pádlujú po rieke Mohan v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pri západe slnka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

René Pavlík

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali