Rozvrat Slovenskej republiky naďalej pokračuje – Kultúrno-politické podujatie v Gombaseku

❚❚

Bratislava 20. júla 2024 (HSP/ZSI/Foto:felvidek.ma)

 

Na území Košického samosprávneho kraja sa v dňoch 16. – 21. júla 2024 v obci Gombasek koná letný tábor mládeže. Podujatie je podporované vládou Maďarska na základe tzv. „Koncepcie rozvoja karpatskej vlasti 2030“, ktorá obsahuje rozsiahlu stratégiu pôsobenia Maďarska vo všetkých základných spoločenských oblastiach nášho štátu, ako je kultúra, šport, školstvo, ekonomika a podnikanie, náboženstvo, politika a médiá

Vztyčovanie maďarskej tzv. felvidéckej vlajky v Gombaseku v júli 2020

Na reklamných plochách južného Slovenska je podujatie propagované výlučne iba v maďarskom jazyku ako Felvidéki nyár (Felvidécke leto), čo je porušením zákona o štátnom jazyku. Slovenská republika je tu opätovne pomenovaná predtrianonským pomenovaním  „Felvidék“. Toto pomenovanie  sa používalo naposledy na našom odtrhnutom južnom území v rokoch 1938-1945 po Viedenskej arbitráži – v čase útlaku a teroru zo strany Hortyovského Maďarska. Dochádza k opakovaniu histórie spred roka 1938, kedy sa viedla zo strany Maďarska kultúrna vojna voči nášmu štátu formou iredentistickej propagandy v oblasti kultúry a školstva, po ktorom nasledovalo odtrhnutie územia, sprevádzané brutalitou voči Slovákom. A zdá sa, že k tomu smerujeme i teraz.

.
Reklamná plocha v obci Gabčíkovo – iba v maďarskom jazyku – na gombasecký letný tábor

Hlavným organizátorom letného tábora v Gombaseku je Örs Orosz, člen predsedníctva maďarskej strany Aliancia  (pozn.: už bývalý) a predseda maďarského združenia Sine metu, ktorý dlhodobo spochybňuje Trianonskú mierovú zmluvu a aj na tomto letnom podujatí pravidelne indoktrinuje mládež maďarskej národnosti ideológiou veľkomaďarského šovinizmu. O Slovenskej republike sa pred mesiacom vo verejnom vysielaní rádia Košút vyjadril, že:

„Pred 104 rokmi  (1920) v tejto časti karpatskej kotliny dva milióny Slovákov získalo národnú slobodu na úkor národnej slobody 1 milióna Maďarov. Túto cenu, tento dlh od tej doby Slováci nezaplatili. Preto sme sa zmenšili z jedného milióna v priebehu sto rokov na pol milióna na Felvidéku. Treba si vysporiadať spoločné záležitosti so slovenstvom, ale aj svoje vnútorné záležitosti. Dlh má aj Európa, ktorá  spôsobila Trianon…“. (rádio Košút 4. júna 2024, 18:00)

.

Ako občania, žijúci na území južného Slovenska, protestujeme proti takýmto vyjadreniam, aj proti označovaniu územia Slovenskej republiky za „Felvidék“. Takáto iredentistická propaganda pôsobí dezintegračne a deštruktívne na vzájomné spolužitie občanov na národnostne zmiešanom území!

Pri tomto spolitizovanom podujatí  dochádza aj k slávnostnému vztyčovaniu maďarskej tzv. felvidéckej vlajky. Táto vlajka bola už od 1.júla 2024 vztýčená na pol žrde a čakala na príchod maďarskej mládeže – ako to oznámil na svojom FB hlavný organizátor Örs Orosz.

FB príspevok Örsa Orosza zo 7. júla 2024, na ktorom vlajka tzv. Felvidéku v Gombaseku už v predstihu “čaká” na príchod mládeže maďarskej národnosti na podujatie

 

Stavba vlajkového podstavca so vztýčenou vlajkou v sebe nesie silnú iredentistickú symboliku a bola vytvorená ako „špeciálna manifestácia kultúrnej pamäte“, ako sa to uvádza v článku: felvidek.ma

Na vytvorenie podstavca boli použité kamene zo staršieho podstavca sochy vojaka maďarskej domobrany (honvéda) z čias Uhorska. Socha sa nachádzala v Banskej Štiavnici a bola zbúraná v roku 1933. Vedenie mesta Banská Štiavnica oslovil v roku 2020 vtedajší minister životného prostredia Maďarska László Miklós a následne starostka Banskej Štiavnice ponúkla podstavec pozostávajúci z 32-kamenných blokov občianskemu združeniu Sine Metu, ktoré je organizátorom gombaseckého letného tábora.

.

Pri znovuvybudovaní podstavca v Gombaseku, doňho umiestnili vrece so  vzorkami zeminy zo 600 obcí na južnom Slovensku. Vrece bolo vložené do časovej kapsuly, a tá bola uložená  do podstavca. Örs Orosz uviedol, že do kapsule bol umiestnený aj zoznam tých ľudí, ktorí sa podieľali na zbere zeminy v obciach. Poznamenal, že do obcí, z ktorých žiadna zemina neprišla, si ju išli zobrať sami. Potom bol podstavec uzavretý a umiestnili naňho vlajkovú žrď.

 

Symbolika vlajky vztýčenej na pol žrde

Používaná symbolika vztýčenej vlajky na pol žrde nesie výrazný odkaz potrianonského veľkomaďarského revizionizmu. Odkazuje na maďarské hnutie tzv. relikvijnej maďarskej vlajky (maď. Ereklyes Országzászló), založené politikom Nándorom Urmánczym. Symbolom  tohto hnutia, ktoré patrí k najvýraznejším prejavom revizionizmu a iredenty, je vztyčovanie maďarskej (v tomto prípade felvidéckej) vlajky na pol žrde. Hnutie vzniklo rozhodnutím maďarského parlamentu z 13. novembra 1920, podľa ktorého maďarská vlajka na budove parlamentu zostane na pol žrde dovtedy, kým nebude obnovené veľké Maďarsko. Hnutie po roku 1920 rozšírilo aktivitu vztyčovania maďarskej vlajky na pol žrde do mnohých miest v Maďarsku.

Predmetné gombasecké  kultúrno- politické podujatie možno považovať za otvorenú kultúrnu vojnu proti Slovenskej republike a jej štátnosti, kde sa  mládež maďarskej národnosti postupne pripravuje  a formuje v zmysle cieľov maďarskej vlády na budúci rozvrat v našom štáte. Tolerovanie takejto politizácie kultúry, riadenej zo zahraničia, je v príkrom  rozpore s národnoštátnymi záujmami Slovenskej republiky.

Prezident Peter Pellegrini vo svojom inauguračnom prejave 15. júna 2024 vyzval k začatiu búrania múrov v spoločnosti. Nuž, práve takýmito podujatiami sa múry budujú a prehlbuje sa rozdeľovanie spoločnosti. Ak si Slovenská republika nebude chrániť vlastné národnoštátne záujmy a vláda sa bude na nárast iredenty iba nečinne prizerať, bude mať krátke trvanie.

.

Ján Dunajský

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli zsi.sk

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:16

V piatkovom zápase 3. skupiny B-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Kazachstanu s Nórskom 0:0. Hostia, v drese ktorých nastúpil aj kanonier Erling Haaland, nepremenili na gól ani jednu z celkovo 20 striel. V 2. skupine C-divízie sa v Kaunase zrodilo víťazstvo hostí z Cypru nad Litvou 1:0.

Včera 20:11

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali na turnaji Vacláva Ježka s Walesom 2:3. V piatkovom dueli v českých Kosticiach mladí Slováci premrhali dvojgólový náskok. V prvom stretnutí na turnaji zverenci Juraja Ančica remizovali v stredu s Tureckom 1:1. V nedeľu o 11.00 h si v Mikulove zmerajú sily s USA.

Včera 18:46

Európska únia je mierovým projektom, teraz však v Európe zúri vojna. Prvým krokom by malo byť dosiahnutie prímeria, nie mierových rokovaní, povedal v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci diskusie na 50. ročníku ekonomického fóra v talianskom Cernobbiu.

Včera 18:46

Sociálna platforma Telegram zavedie ešte tento rok nový prístup k moderovaniu obsahu a odstráni prvky, ktoré niektorí používatelia zneužívali na protizákonnú činnosť. V piatok to oznámil zakladateľ siete a generálny riaditeľ Pavel Durov, voči ktorému vo Francúzsku vzniesli predbežné obvinenia práve za to, že v Telegrame umožnil údajné kriminálne aktivity.

Včera 18:44

Propalestínski demonštranti vo štvrtok večer narušili otvárací príhovor riaditeľa Medzinárodného filmového festivalu v Toronte pokrikmi “Zastavte genocídu”.

Včera 18:43

Muža, ktorý v auguste pomáhal rozložiť oheň pred hotelom, v ktorom sa nachádzalo vyše 200 žiadateľov o azyl, odsúdili v piatok na deväť rokov väzenia. Ide o najdlhší trest uložený osobám zapojeným do augustovej vlny protiimigračných nepokojov v Anglicku, píše TASR podľa správy agentúry AP. Podľa sudcu bol takýto vysoký trest potrebný, pretože Birley je pre verejnosť nebezpečný, a pre páchateľa dokonca zvažoval doživotie.

Včera 17:32

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že sa po odchode z funkcie šéfa Aliancie nechce vrátiť do vrcholovej politiky v Nórsku, kde v minulosti pôsobil ako premiér.

Včera 17:31

Muž ozbrojený mačetou a nožom v noci na piatok prišiel na policajnú stanicu v západonemeckom meste Linz nad Rýnom, kde zakričal arabské heslo “Alláhu akbar!” (Boh je najväčší!) a policajtom sa vyhrážal zabitím.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turisti prechádzajú okolo starovekého rímskeho Kolosea, ktoré sa odráža v mláke v Ríme

Autor: TASR/AP-Andrew Medichini

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali