Rozpory v srdci rozširujúcej sa Európy

❚❚

Brusel 7. októbra 2023 (HSP/engelsbergideas/Foto:Pixabay)

 

Každá nová generácia pretvára EÚ podľa dobovej politiky, poznamenáva Timothy Less, vedúci výskumný pracovník projektu Centra pre geopolitiku (Centre for Geopolitics) zameraného na štúdium dezintegrácie (Veľká Británia)

európa
Ilustračné foto

Západná Európa vedie rozporuplnú politiku, keď v rozpore so želaním svojich voličov deklaruje snahu o rozširovanie EÚ a zároveň o stále hlbšiu integráciu jej členov. Bude obrat regiónu k politickej pravici predzvesťou preformovania EÚ na voľnejší orgán, v ktorom si štáty ako Ukrajina nájdu svoje miesto?

.

Po rokoch odporu politickí lídri v západoeurópskom jadre EÚ nakoniec podporili ďalšie kolo rozširovania a perspektívu členstva pre jej vnútrozemie na východe.

V septembri vystúpili predsedovia Európskej komisie a Európskej rady s prejavmi, v ktorých vyzvali EÚ, aby sa pripravila na prijatie až deviatich nových členov z Balkánu a bývalého Sovietskeho zväzu, potenciálne už v roku 2030.

.

Nasledoval strategický dokument, ktorý si objednalo Francúzsko a Nemecko, hlavní arbitri európskeho projektu, a v ktorom sa stanovuje charakter týchto príprav, ak má byť EÚ “pripravená na rozšírenie”. Španielsko medzitým oznámilo, že v októbri sa uskutoční samit, na ktorom sa majú vypracovať spôsoby ďalšieho rozširovania pred decembrovým zasadnutím Európskej rady, na ktorom sa môžu začať rozhovory o členstve Moldavska a Ukrajiny.

Tento obrat v ich myslení je reakciou na Rusko, ktorého politika zmenila strategické kalkulácie v západoeurópskych hlavných mestách. V prvom rade je potrebné niečo urobiť s Ukrajinou, ktorú nemožno nechať napospas osudu, keď sa boje nakoniec utlmia.

Zvyšok Európy bude nevyhnutne niesť zodpovednosť za zabezpečenie a obnovu krajiny, na čo integrácia do EÚ ponúka zrejmý prostriedok po vzore stredoeurópskych susedov Ukrajiny, ktorí prešli transformáciou v 90. rokoch a v roku 2000, keď ich EÚ vzala pod svoje krídla.

Strategická kalkulácia je však širšia ako len otázka obnovy Ukrajiny. Kroky Ruska v posledných osemnástich mesiacoch jasne ukázali zraniteľnosť ostatných neintegrovaných častí východnej Európy voči ambíciám Moskvy, ktoré už nemôžu byť udržiavané ako šedá zóna nárazníka medzi Ruskom a EÚ. Patria sem bývalé sovietske republiky, ako napríklad Gruzínsko, kde Moskva úspešne udržiava proruskú vládu, a Moldavsko, kde sa snaží vytvoriť podobne proruský režim proti vôli súčasnej proeurópskej administratívy.

Vplyv Ruska sa rozširuje aj na Balkán, kde podporuje Srbov v ich prebiehajúcom súboji so susedmi, predovšetkým v Bosne, kde Srbi presadzujú väčšiu autonómiu tvárou v tvár hrozbám zo strany Bošnjakov, ale aj v samotnom Srbsku, ktoré odoláva snahám Západom podporovaného Kosova o nezávislosť.

.

V širšom zmysle ruská invázia na Ukrajinu zdanlivo potvrdila, že svet vstupuje do obdobia veľmocenskej súťaže, v ktorej musí EÚ posilniť svoje medzinárodné postavenie, aby sa mohla postaviť proti rastúcim mocnostiam, ako je Čína, a aby sa nestala podriadenou USA.

Rozšírenie smerom na východ je jedným z prostriedkov na dosiahnutie stanoveného cieľa vytvoriť “geopolitickú EÚ”, zväčšiť jej územie o štvrtinu, počet obyvateľov o viac ako 50 miliónov a po integrácii Ukrajiny pripojiť obrovské plochy ďalšej poľnohospodárskej pôdy, zásoby nerastných surovín a vzácnych zemín a veľkú novú priemyselnú základňu.

Naopak, ak sa EÚ nerozšíri, hrozí jej oslabenie, pretože Poľsko a jeho susedia budú nútení prevziať hlavnú zodpovednosť za Ukrajinu s pomocou USA a Spojeného kráľovstva, čo prehĺbi rozdelenie EÚ na východ a západ a umožní “anglosaským” krajinám oslabiť pozíciu EÚ vo východnej Európe tým, že sa stanú dominantnými vonkajšími mocnosťami.

Vedúci predstavitelia v jadre Európy sa preto konečne priklonili k názoru svojich partnerov na východe, ktorí dlhodobo podporovali ďalšie rozširovanie EÚ ako prostriedok na stabilizáciu svojho susedstva, opätovné spojenie s uviaznutými diaspórami, zabezpečenie svojich investícií na Balkáne a Ukrajine a integráciu štátov, ktoré zdieľajú ich záväzok k národnej suverenite, na úkor liberálnejšie zmýšľajúceho západu.

Protihodnotou za novoobjavené nadšenie Západoeurópanov pre “rozšírenie” EÚ je oživenie dvoch dlhodobých požiadaviek. Jednou z nich je “prehĺbenie” EÚ, čo je prvok diskusie o rozšírení z 90. rokov 20. storočia, ktorý odrážal obavy západnej Európy o zachovanie integrity EÚ pri rozširovaní jej členstva.

.

Druhým, bezprostrednejším problémom je funkčnosť vzhľadom na riziko inštitucionálnej paralýzy, keď sa za rokovacím stolom Európskej rady zhromaždí až 36 členských štátov, ktoré sa musia dohodnúť kvalifikovanou väčšinou a niekedy aj jednomyseľne, aby mohli prijať spoločné rozhodnutia. V pozadí je základný politický záujem zachovať si výsostné postavenie západoeurópskeho jadra, najmä Francúzska a Nemecka, ktoré utrpelo neúspech pri rozširovaní na východ v roku 2000 a ktoré sa len čiastočne obnovilo po odchode Spojeného kráľovstva, ktoré predtým predstavovalo alternatívne centrum moci.

Francúzsko-nemecký strategický dokument medzitým v miernejšej podobe navrhuje rôzne zmeny rozhodovacích postupov v Rade, predovšetkým zrušenie práva jednotlivých členských štátov vetovať rozhodnutia a ich nahradenie revidovanou formou hlasovania kvalifikovanou väčšinou, čo posilňuje moc väčších štátov EÚ, z ktorých väčšina leží v západnej Európe.

Druhá požiadavka – opäť dlhodobý prvok diskusie o rozšírení – spočíva v tom, že autoritárski, skorumpovaní a v niektorých prípadoch politicky nefunkční ašpiranti vo východnej Európe musia splniť prísne podmienky, aby mohli vstúpiť do EÚ, čo sa prezentuje ako prístupový proces založený na “zásluhách”.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:23

Počas ruského raketového útoku na ukrajinské mesto Záporožie v pondelok utrpeli zranenia najmenej dve osoby a bola poškodená kritická infraštruktúra. V nedeľu neskoro večer po prechádzajúcich úderoch Moskvy tamojšie úrady zaznamenali 21 zranených.

20:21

Spojené štáty sa snažia upokojiť situáciu v Libanone po izraelských útokoch na ciele hnutia Hizballáh, ktoré si vyžiadali najmenej 274 obetí. Uviedol to v pondelok prezident USA Joe Biden.

20:20

To, čo aktuálne robí Izrael, je podľa českého prezidenta Petra Pavla predovšetkým sebaobrana. Hoci sa niektoré kroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua môžu zdať sporné, nemalo by to ovplyvniť vzťah ČR a Izraela. Povedal to počas pracovnej cesty v New Yorku, kde sa zúčastňuje na 79. Valnom zhromaždení OSN.

20:17

Šéfovia agrorezortov členských krajín EÚ sa v pondelok v Bruseli počas neformálneho pracovného obeda zaoberali aj závermi strategického dialógu o budúcnosti poľnohospodárstva EÚ. Pre TASR to potvrdil minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov.

20:16

Ceny ropy v pondelok večer klesli. Trhy tak zareagovali na slabý výhľad dopytu po palivách a potenciálne zmiernenie konfliktu medzi Iránom a Izraelom.

20:14

Súčasťou pondelňajších diskusií Rady Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli bola aj situácia na trhu s poľnohospodárskymi produktmi a dovoz niektorých agrokomodít z Ukrajiny. Pre TASR to uviedol minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD).

20:13

Súčasná stratégia podpory EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo má veľké nedostatky a pre odvetvie ekologickej poľnohospodárskej výroby po roku 2030 neexistuje žiadna vízia ani ciele. Uviedol to v pondelňajšej správe Európsky dvor audítorov (EDA).

20:11

Pri príležitosti Národného dňa colníkov 2024 udelil prezident finančnej správy Jozef Kiss 44 zlatých a strieborných medailí za vzornú službu. Jednu z týchto medailí získal Američan, informovala o tom v pondelok finančná správa (FS).

20:10

O havarijnom stave mostu v Kremničke vedeli kompetentní celé roky, napriek tomu nič nespravili. V podobnom stave sú desiatky mostov na Slovensku. Nie je otázkou či, ale kde sa situácia zopakuje. Uviedol to expert opozičného Progresívneho Slovenska (PS) na dopravu Martin Pekár.

20:08

Slovensko sa snaží za pomoci Európskej komisie (EK) dočerpať milióny eur pre agrosektor z minulého programovacieho obdobia. Povedal to v pondelok pre TASR minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

19:36

Poprední predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) v pondelok žiadali ukončenie ľudského utrpenia a humanitárnej katastrofy v Pásme Gazy.

19:35

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Sybiha pricestuje na budúci týždeň do Budapešti. Pre server index.hu to uviedol v pondelok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

19:33

Izrael uskutočnil v pondelok večer útok v južnej časti libanonskej metropoly Bejrút, ktorého cieľom bol jeden z popredných predstaviteľov hnutia Hizballáh Alí Karakí, uviedol zdroj blízky hnutiu.

19:22

Zelenskyj sa v New Yorku stretol s nemeckým kancelárom Scholzom.

Podrobnosti o stretnutí zatiaľ neboli oznámené.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali