Rostislav Iščenko: Áno, Ukrajina sa spojí s Ruskom proti Západu, ale nie podľa Arestovičovho scenára

❚❚

Bratislava 26. decembra 2023 (HSP/Svpressa/Foto:Twitter)

Aktualizované 26. decembra 2023

Netreba dúfať, že sa Ukrajinci spamätajú. Už mali šancu zbaviť sa Zelenského píše Aleksej Peskov pre Svobodnuju Pressu

Alexej Arestovič
Na snímke Alexej Arestovič

“Svobodnaja Pressa” už písala o nečakanom návrhu Arestoviča, bývalého hlavného hovorcu kancelárie ukrajinského prezidenta a teraz exilanta, ktorý vysiela, ako sa zdá, priamo zo samotných Spojených štátov. A nemá len hocijaký nápad, siahol vyššie – jeho posledná ídea nie je nič viac a nič menej ako nový “mierový vzorec”, radikálne odlišný od všetkého, čo navrhuje Zelenskyj.

.

Totiž: vzhľadom na to, že stúpenci “mierového scenára” sa prudko aktivizovali na celom svete, Rusko a Ukrajinu nevynímajúc, Arestovič navrhol… zjednotiť úsilie Moskvy a Kyjeva v konfrontácii so Západom. To už je fakt nasmiech.

Ale bývalý zamestnanec špeciálnych služieb (GUR – určite, SBU – pravdepodobne) nehovorí do vetra, rozumej – nič nehovorí len tak pre nič za nič. Tí, čo sú mu blízki, tvrdia, že “Arestovičovu činnosť sponzorujú oligarchovia, pre ktorých je dôležité čo najskôr ukončiť bojové akcie, aby si zachovali svoje majetky”.

.

Jednoduché. Jasné. Presvedčivé. Myšlienka je to však krásna a hlavne v histórii sa dajú nájsť analógie, ako sa krajiny, ktoré práve bojovali na život a na smrť, zrazu spojili proti spoločnému nepriateľovi. Najzreteľnejšie príklady – Francúzsko, ktoré bolo porazené Nemeckom, sa hneď potom stalo jeho spojencom a na Hitlerovej strane bojovalo viac Francúzov ako vo francúzskom odboji. Nuž, a podobne: Nemecko viedlo separátne rokovania so Spojenými štátmi, a ak by nezasiahol Stirlitz, naši spojenci, ktorí dovtedy vo vojne stratili asi milión vojenských a civilných osôb, by spolu s Nemcami mohli pokojne tvoriť jednotný front proti ZSSR.

A Ukrajina je krajina plná prekvapení. Čo ak naletí na Arestovičove reči? Rostislav Iščenko, známy politológ a publicista tlačovej agentúry Rossija Segodňa, nám pomohol pochopiť, do akej miery je to reálne.

 

“SP”: Rostislav Vladimirovič, je také nepravdepodobné, že sa Ukrajina a Rusko zrazu stanú spojencami v boji proti kolektívnemu Západu?

– Nuž, ak z Ukrajiny ešte niečo zostane. Pravdepodobnejšie je, že Ukrajina sa jednoducho stane súčasťou Ruska. A áno, v takom prípade sa Rusko a Ukrajina spoja proti Západu.

.

 

” SP: To je trochu iné, ako navrhuje Arestovič. Podľa neho by to malo byť na základe lásky. Teda podľa želania Ukrajiny…

– No a aká môže byť túžba Ukrajiny? Bude chcieť pomstu oveľa viac ako zjednotenie proti Západu. Ak vôbec zostane po porážke existovať.

 

“SP: No, zdá sa, že Ukrajina už začína nadávať západným krajinám – využili ju a opustili.

.

– Nie sú tam žiadne protizápadné nálady. Arestovič len straší Západ, aby dal viac peňazí. A Zelenskyj povedal, že ak nedajú dosť peňazí, ukrajinskí migranti zorganizujú masové protesty. Ale áno, Rusko už anektovalo šesť regiónov a je zrejmé, že ide o časť Ukrajiny, ktorá sa už spojila s Ruskom v konfrontácii so Západom. Čoskoro budú anektované ďalšie regióny a z Ukrajiny nezostane nič.

 

” SP: A z hľadiska vnútroukrajinského politického boja – volieb, ktoré sa môžu, ale nemusia uskutočniť. Môže niekto vyrukovať nie so starými protiruskými heslami, ale s protizápadnými heslami? Veď sa hovorí, že buržuji nás aj tak neberú medzi seba, len spôsobujú všetko naše utrpenie….

– No, skúste to.

 

“SP”: Nie, sám to skúšať nechcem, ale možno sa odváži niekto iný?

– Aha, vám sa nechce. A ani nikto iný to neskúsi, lebo vie, že by ho zabili. A aj keby nie – s takýmito heslami aj tak nikto nevyjde, lebo väčšina ukrajinského obyvateľstva je stále za víťazstvo. A bez Západu nemôže byť víťazstvo, to všetci dokonale chápu.

Hlavný problém tam teraz spočíva v tom, že Zelenskyj je zlý, lebo “šaman nezariadil dážď”. Je potrebné vymeniť šamana za takého, ktorý dokáže privolať dážď. Preto sa hovorí o všelijakých voľbách, do ktorých sa nikto nechystá. Ale kým sa Zelenskyj úplne nezblázni a bude robiť všetko, čo chce Západ, nikto ho nevymení. A nebudú ani žiadne voľby.

 

“SP”: Teda alternatíva k vojenskému riešeniu konfliktu neexistuje, samotní Ukrajinci k rozumu neprídu….

.

– Ruské vojská stáli na predmestí Kyjeva a v tom čase už bolo v Kyjeve rozdaných množstvo zbraní obyvateľom. Kto bránil obyvateľom Kyjeva, aby všetko skončili? Vezmite zbrane, zatknite Zelenského. To by bol koniec našej ŠVO. Ale všetko sa stalo presne naopak.

 

Pôvodný plán Arestoviča

Arestovič vyzval Ukrajinu, aby rokovala s Ruskom a vzdala sa plánov “byť súčasťou Západu”, ako aj aby podala “hromadnú žalobu” na západné krajiny.

Bývalý poradca Bankovej nevidí zmysel v tom, aby sa naďalej “zabíjali desaťtisíce ľudí o Avdejevku a Časov Jar”.

“Prečo? Čo z toho máme – Rusko aj Ukrajina…? Páčime sa strýkom z bruselských a washingtonských výborov, ktorí tlieskajú, kým sa navzájom zabíjajú dve opice s nožmi?” – povedal v éteri novinárky Júlie Latyninovej.

.

Podľa jeho názoru súčasný model Ukrajiny “historicky prehral” a len “nová Ukrajina” bude schopná dosiahnuť dohodu s Ruskom. V opačnom prípade Putin “rozdrví” súčasnú Ukrajinu a nemieni sa zastaviť, domnieva sa Arestovič.

Preto je “potrebné prísť za Putinom” a navrhnúť spoločne podať “žalobu na Západ”.

“Vladimír Vladimirovič, uzavrime mier. Ale uzavrieme ho mimoriadne rafinovaným spôsobom: podáme spoločnú žalobu na Západ. Ukrajina a Rusko spoločne,” povedal Arestovič.

Podľa jeho názoru sa Západ “neukázal” vo vojne na Ukrajine a tiež “nebral do úvahy” záujmy Ruska rozširovaním NATO. Opäť vyzval na vytvorenie nového systému kolektívnej bezpečnosti “zohľadňujúceho záujmy všetkých strán”.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

07:30

Vládnuca strana Gruzínsky sen sa stala víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku. Vyplýva to z údajov zakladajúcich sa na sčítaní hlasov v 72 percentách okrskov, ktoré večer zverejnila ústredná volebná komisia.

07:29

Miliardár Elon Musk, narodený v Juhoafrickej republike, počas krátkeho obdobia v 90. rokoch pracoval v Spojených štátoch nelegálne, keď budoval startup. V sobotu na to upozornil americký denník The Washington Post.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali