Roskoványi: “Za Krivočenkovu smrť vo väzbe zodpovedá štát a cynizmus exministerky Kolíkovej je nechutný”

❚❚

Bratislava 11. júla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: Screenshot Facebook video )

 

„Ako by ste sa cítili, keby niekto z vašich blízkych bol vzatý do väzby, ochorel tam, zomrel, a vy by ste sa nevedeli domôcť adekvátnych odpovedí zo strany štátu na otázku : Prečo?,“ pýta sa štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi (SMER-SSD). Vo videu rozpovedala príbeh manželky doktora Ľubomíra Krivočenka a jeho dvoch synov, ktorý zomrel v čase pandémie Covid- 19 vo väzbe, pretože tam na tento vírus ochorel

Na snímke štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi (SMER-SSD)
Na snímke štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi (SMER-SSD)

Advokát Ľubomír Krivočenko bol vo väzbe od marca 2020 do 28. februára 2021, kedy zomrel. Jeho úmrtiu predchádzalo rozšírenie nákazy ochorenia COVID-19 v Ústave na výkon väzby v Bratislave. Zomrel na následky ochorenia vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

.

„ Jeho manželka opakovane, ešte počas jeho života žiadala o jeho zvýšenú zdravotnú starostlivosť vo väzbe s prísunom potrebných vitamínov a liekov, pretože bol pre svoj vek (59 rokov) a pre ochorenia, ktorými trpel, rizikovým pacientom,“ uviedla Roskoványi.

Bezprostredne po smrti manželka iniciovala trestné konania a podávala podnety na prešetrenie, či jej manžel nezomrel v dôsledku nedostatočnej a oneskorenej lekárskej pomoci a či štátne orgány neprispeli k jeho smrti.

.

Trestné oznámenia i podnety boli odmietnuté s odôvodnením, že zdravotná starostlivosť bola správna a nezanedbaná. Jeho manželka sa dočkala cynickej odpovede, že “vo svetle aktuálneho množstva povinností v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19 sa berie ohľad na urgentnosť požiadaviek a realizuje sa nutná prioritizácia povinnosti.“

„Naozaj netuším, ako sa prioritizovala zdravotná starostlivosť pre jednotlivé osoby vo väzbe,“ konštatuje Roskoványi.

Po smrti pána Krivočenka sa rodina sťažovala na nedostatočnú, povrchnú a oneskorenú lekársku pomoc, ako aj na samotné správanie sa štátnych orgánov, ktoré mohlo prispieť k jeho smrti, pripomenula Roskoványi.

„Štát odpovedal s konštatovaním, že zdravotná starostlivosť bola správna. Nezabezpečenie lôžka s možnosťou napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu, ktorá bola v danom čase považovaná za jediný život zachraňujúci liečebný postup, bolo odôvodnené nedostatočnými kapacitami v celej krajine s poznámkou, že “ani pľúcna ventilácia nie je zárukou prežitia“,“ uviedla Roskoványi.

Žiaľ, podľa slov štátnej tajomníčky sa nikto dôsledne nevenoval vyjadreniu verejnej ochrankyni práv, ktorá konštatovala zlý manažment pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pánovi Krivočenkovi a uviedla, že v čase jeho úmrtia bolo minimálne v Trenčianskom kraji voľné jedno lôžko.

.

 

„Koľko ich bolo voľných na Slovensku?,“ pýta sa.

„Prečo pána Krivočenka prevádzali už s obojstranným zápalom pľúc z nemocnice z Bratislavy do nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, keď vedeli, že nie je vybavená potrebnou pľúcnou ventiláciou?,“ pokračuje Roskoványi.

„Prečo v Trenčianskej nemocnici čakali až do osudného dňa na zabezpečenie jeho prevozu na lôžko s pľúcnu ventiláciou, keď k zhoršeniu jeho stavu dochádzalo už niekoľko dní predtým?,“ opýtala sa.

Práve toto sú otázky, na ktoré rodina pána Krivočenka odpoveď nedostala.

 

.

Kolíková reagovala stroho a neľudsky

„Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková okrem toho, že klamala vo svojich vyjadreniach, stroho a že neľudsky reagovala na túto smrť,“ poznamenala Roskoványi.

„Musela si byť ale vedomá, že povinnosť chrániť život osôb vo väzbe znamená povinnosť orgánov poskytnúť im zdravotnú starostlivosť potrebnú na ochranu ich života,“ uviedla.

„Už len samotná skutočnosť, že niekto zomrie za podozrivých okolností počas väzby, by mala vyvolať otázku, či štát splnil svoju povinnosť chrániť právo tejto osoby na život,“ poznamenala Roskoványi.

„V tomto prípade sa tak nestalo, práve naopak. Zdĺhavé vyšetrovanie bolo zastavené s tým, že nikto nenesie žiadnu zodpovednosť,“ uviedla.

Dodala, že Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky po preskúmaní spisového materiálu na podklade podania Beáty Krivočenkovej a jej synov došlo k záveru, že “štát nedokáže náležite objasniť okolností smrti doktora Krivočenka a v záujme predídenia sporu na nadnárodnom súdnom orgáne, Európskom súde pre ľudské práva, pristúpila vláda Slovenskej republiky k vysporiadaniu tejto záležitosti spôsobom zmiernenia nemajetkovej ujmy pozostalých po nebohom doktorovi Krivočenkovi poskytnutím finančných prostriedkov“.

 

Odškodnenie

Z materiálu, ktorý v stredu 10. júla schválila vláda vyplýva, že pozostalí po advokátovi Ľubomírovi Krivočenkovi dostanú odškodnenie v sume 90.000 eur. Cieľom je zmierniť nemajetkovú ujmu pozostalých formou poskytnutia finančnej náhrady. Po 30.000 eur dostane manželka a jeho dvaja synovia.

„Takýto prístup považuje vláda Slovenskej republiky za najefektívnejší nazerajúc na danú problematiku optikou privilegovanej ochrany ľudských práv a základných slobôd a súčasne aj za najohľaduplnejšiu k pozostalým osobám,“ vyjadrila sa Roskoványi.

„Osoba ktorej je obmedzená osobná sloboda vo väzbe, výkone trestu alebo v zdravotníckom zariadení, je v plnom područí štátu. Je irelevantné, či je obvinená alebo právoplatne odsúdená. Zdravotná starostlivosť musí byť adekvátna jej zdravotnému stavu a štát sa nemôže vyviniť strohým konštatovaním : “Nedalo sa“,“ uzavrela Roskoványi.

„Za Krivočenkovu smrť vo väzbe zodpovedá štát a cynizmus exministerky Kolíkovej je nechutný. Žiadne peniaze sveta nevrátia život manželovi a otcovi, ktorý v bolestiach zomieral vo väzbe. Som presvedčená, že štát svojim ľahostajným prístupom nezabezpečil pánovi Krivočenkovi adekvátnu zdravotnú starostlivosť vo väzbe, hoci to bola jeho povinnosť!,“ uzavrela Roskováni v popise k videu.

.

Video štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti Kataríny Roskoványi si môžete pozrieť nižšie

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali