Rok vlády, podráždenie občanov a súvis s prieskumom preferencií

❚❚

Bratislava 11. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Máme za sebou prvý rok pôsobenia Ficovej štvrtej vlády. Vidieť nejaké trendy, nejaké výsledky a poznáme už aj niektoré plány do budúcna. Poďme sa teda na to pozrieť

Fico Eštok Danko
Na snímke predsedovia koaličných strán Robert Fico (SMER-SD, uprostred), Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD, vľavo) a Andrej Danko (SNS, vpravo)

Fico dostal od občanov pre svoje vládnutie veľmi jasný mandát:

.

– Stabilizovať štát (ekonomicky aj politicky) po bláznoch a psychopatoch,

– Zastaviť podporu vojny na Ukrajine,

.

– Potrestať vinníkov ohrozenia obranyschopnosti krajiny darovaním výzbroje na Ukrajinu,

– Vypovedať americkú zmluvu (DCA),

– Potrestať vinníkov nadmerných úmrtí počas pandémie a tých, ktorí v tom období protiprávne obmedzovali ústavné práva a slobody občanov,

– Spacifikovať politické úderky progresivizmu v niektorých médiách,

– Dať mantinely politickým mimovládkam cez inštitút zahraničného agenta,

.

– Skartovať spolitizované zložky v orgánoch činných v trestnom konaní (ÚŠP a NAKA).

 

Čo teda za ten rok vláda splnila?

V prvom rade zrušila Špeciálnu prokuratúru a NAKA. Tento počin však mal vysokú prioritu pre túto politickú garnitúru, ktorá bola týmito zložkami prenasledovaná, nie pre občanov.

Čo sa týka podpory Ukrajiny, štát už nedodáva zbrane a vybavenie na Ukrajinu. Robia to teraz na komerčnej báze súkromné firmy. Na Slovensku sa opravuje poškodená technika. OK. Možno to pomáha hospodárstvu a zamestnanosti. OK. Fico dodržal slovo v tom, že štát nebude podporovať vojenskými dodávkami Ukrajinu. Aj jeho rétorika  je naďalej protivojnová. Mám však pocit, že jeho voliči heslo „Ani náboj na Ukrajinu“ chápali trocha širšie. Čiže v tomto bode z ich pohľadu nie je úplná spokojnosť.

.

Fico tiež sľuboval vypovedanie „okupačnej“ zmluvy s USA (Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických – DCA). Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) hneď v prvých dňoch po nástupe do funkcie navštívil veľvyslanca USA a tým celá táto agenda zhasla.

Ďalšia dôležitá oblasť je konsolidácia štátu. Fico tu má neľahkú úlohu. Po bláznoch z predchádzajúcich vlád tu zostala úplne šialená sekera 20 miliárd nového dlhu. To je pre slovenský rozpočet úplne neskutočná suma. Čo je najhoršie, absolútne nikde tieto peniaze nevidieť. Nie sú za ne postavené žiadne diaľnice, fabriky, železnice, nemocnice, no jednoducho nič. Kde zmizli všetky tie miliardy na Slovensku zaujíma určite každého.

Fico musí konsolidovať. Tu mu asi nič iné nezostáva. Každý chápe, že dlh, ktorý musí sanovať, nie je jeho, že ho nevytvoril on. Ľudia teda chápu, že kroky, ktoré v tomto smere Fico robí, sú vynútené. Problém je v niečom inom.

Po prvé, ľudia očakávajú, že ak si musia uťahovať opasky oni, solidárne s nimi tak bude robiť aj vláda. A nejde iba o platy, ktoré si rýchlo po nástupe do funkcií zvýšili. Áno boli nízke, keď sa na ne dívame ako na platy na manažérskych funkciách. Už menej sa nízke javia, keď si uvedomíme, že sa vyplácajú často nie celkom schopným politikom a nie profesionálnym manažérom. Každopádne platy sú iba gesto, ale ľudia čakajú nejakú solidaritu. Nie nám vezmete sebe pridáte.

Ďalej očakávajú šetrenie vlády všade, kde sa to nedotýka ich a nie v šetrení na nich. To znamená očakávajú zoštíhlenie výdavkov na štátnu správu, ktoré sú u nás kolosálne a nie vytváranie ďalšej bezodnej diery v podobe nového ministerstva kvôli uspokojeniu osobných ambícií koaličného partnera.

Tiež čakajú sprísnenú kontrolu štátnych podnikov, aby nešafárili a zlepšenie výberu daní. Ale aj od veľkých podnikateľských subjektov. Najmä od monopolov, bánk a reťazcov, ktoré majú na Slovensku neadekvátne príjmy a ešte ich aj všetky vyvezú do zahraničia. Nie od slovenských bežných podnikateľov a rodín.

Chcú vidieť znížené výdavky na obranu (rok 2024 – 2,6 miliardy, rok 2025 – 2,775 miliardy), ktoré sú z ich pohľadu doslova vyhodené do luftu (a to tam nemusí ani dopadnúť reálny granát). Načo nám je nákup protiraketového systému práve teraz, keď vidíme, že pri vojne vysokej intenzity ich krajina musí mať veľmi veľa, aby sa mohla ako tak brániť. Pritom každý kus stoji nehorázne finančné prostriedky.

Prečo práve teraz musíme dodržiavať 2 % výdajov na zbrojenie. Keď iné štáty, ekonomicky omnoho silnejšie štáty, to nedodržiavajú. Chápem, že ide o výpalné od podriadených štátov pre západný, hlavne americký zbrojný priemysel. Veď Trump sa s tým svojho času ani netajil. Ale nemal by mať občan prednosť?

Vyšetrovanie úmrtí a celej pandémie vláda zverila poslancovi Kotlárovi. Ten sa do toho síce pustil s vervou, ale vybral sa úplne nesprávnym smerom. Miesto toho aby hľadal zodpovedných za nesprávne rozhodnutia, ktoré majú na svedomí 20 000 zbytočne vyhasnutých ľudských životov, miesto toho, aby hľadal tých, ktorí sa na pandémii ilegálne obohatili, miesto toho, aby usvedčoval tých, ktorí protiústavne obmedzovali základné ľudské práva a slobody občanov, on sa vybíja na tom, aby dokázal, či pandémia podľa oficiálnych štandardov bola alebo nie. Samozrejme aj to treba. Ak nemala byť vyhlásená, na mnoho vtedy vydaných právnych aktov sa musí inak pozerať. Ale dosiahne takto cieľ potrestať zodpovedných? Prešiel už rok.

Rovnako zostávajú nepotrestaní ľudia, ktorí darovali našu obranu Ukrajine a vystavili štát ohrozeniu. Zostávajú nepotrestaní tí, ktorí tu zneužívali právo a likvidovali vtedajšej politickej moci nepohodlných opozičníkov.

.

Dobre, Fico hovorí, že chcú veci riadne vyšetriť, že nechcú byť ako oni. OK. Chápeme, schvaľujeme a čakáme. Tiež rozumiem, že politická kalkulačka hovorí, že je lepšie brať do väzby známe mená pred voľbami ako teraz, len ona nie vždy správne funguje. Je dnes veľmi otázne či to bude potom ešte niekoho zaujímať. Na takéto politické body by som sa na Ficovom mieste nespoliehal.

Fico sľúbil zabojovať proti progresívnym médiám, ktoré síce navonok stále tárajú o svojej nezávislosti slobode a strážení demokracie, ale všetci, no presnejšie určite viac ako polovica ľudí na Slovensku už vie, že to nie je tak.

Oni sú účastníkmi politického zápasu. Nedá sa to už nijako zakryť. Fico sa nedávnej tlačovke aj vyhrážal, že s tým bude niečo robiť. Ale zase úplne nesprávny prístup. Národný úrad pravdy? Povinné žurnalistické vzdelanie? No hlúposti na hlúposti. Prehrá a bude na smiech.

Tiež aktuálna vládna garnitúra sľubovala zaradiť do právneho systému inštitút zahraničného agenta. Ale z kuloárov viem, že sú posratí až za ušami, nenormálne sa boja tlaku sorošovcov a zahraničia a celý návrh zákona už tak zoškrtali, že jeho prijatie zas nič nevyrieši. Pritom politické mimovládky nie sú nezávisle ani nezaujaté. Sú to think tanky platené zo zahraničia, až pokym vo vláde nenájdu niekoho, kto ich nafutruje peniazmi. Teraz to tipujem na Druckera (ktorý naviac v svojom rezorte sabotuje snahu Fica eliminovať LGBT propagandu). Je to politická mäkká sila, ktorá sa angažuje iba v prospech jednej strany – progresívnej. Ale hold, nie každý je Orbán.

Jediné, čo z najhlavnejších sľubov vláda reálne a to expresne vyriešila, bolo teda zrušenie UŠP a NAKA.

.

A to ešte nehovorím o cene masla…

Čiže ak to zhrniem, tak avizovaný pokles Smeru, v podstate prvý pokles od nástupu k moci, v poslednom prieskume je logický a nie je ani tak významný ako by som čakal (ide o prieskum spoločnosti NMS pre dezinformačné Sme, preto ho treba brať obzvlášť s rezervou. Tento prieskum ukazuje pokles Smeru o 4 %).

Očakával som pokles všetkých vládnych strán (čo sa aj stalo). Je to logické najmä vzhľadom na konsolidáciu. Nie je tiež zvykom, aby vládnym stranám rástli po začiatku vládnutia preferencie.

Samozrejme najväčší pokles som čakal pri SNS, ktorá zastúpená jediným viditeľným človekom, svojim predsedom, sa správa ako jeden trucovitý, arogantný chalan, ktorý tak akurát vydiera ostatných a je možné, že i položí vládu. Jednoducho Matovič súčasnej koalície.

Takže SNS má svojich zaslúžených 2,9 %.

.

Uvidíme, kto ich získa, či Huliakova Národná koalícia alebo sa do parlamentu vráti s novým účesom Boris Kollár alebo Republika. Ale dovtedy to je verme, ešte veľmi veľa času.

Takýto prepad preferencií po roku vládnutia samozrejme nič neznamená. Výsledky môžu byť o tri roky úplne ale úplne iné.

Jediný problém by vznikol, keby sa tento pokles premenil na trend či dokonca voľný pád. Ale to budeme vidieť na prieskumoch až o niekoľko mesiacov.

Aby sa z aktuálneho problému nestal trend a teda problém, stačí ak bude vláda plniť svoje predvolebné sľuby. Zhruba sú zhrnuté vyššie.

Ja viem, je to otravné.

 

Prečítajte si tiež

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:59

Počas útoku z Libanonu na sever Izraela zahynul thajský poľnohospodársky pracovník a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia, uviedli v piatok izraelské záchranné služby a armáda.

16:58

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vníma pozitívne, že vláda deklaruje plán ozdravenia verejných financií. Zároveň však upozornila, že pre avizované zníženie deficitu na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2027 chýbajú vyšpecifikované opatrenia v objeme 0,4 % HDP pre rok 2026 a až 1,9 % HDP vo volebnom roku 2027.

16:58

Väčšina ministrov financií a šéfov centrálnych bánk zo skupiny krajín BRICS sa v piatok, pred samitom BRICS koncom tohto mesiaca, nezúčastnila na stretnutí v Moskve. Namiesto toho tam poslali nižších úradníkov. Ukázali to oficiálne dokumenty.

16:57

Výdavky na sociálnu oblasť z kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) dosiahnu na budúci rok 4,83 miliardy eur, čo je medziročný nárast oproti rozpočtu minulého roka o viac ako sedem percent. Najviac financií pôjde na podporu rodín, zdravotne znevýhodnených ľudí a dôchodcov. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý na rokovanie tripartity predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

16:49

Francúzsko si predvolalo izraelského veľvyslanca v Paríži v súvislosti s incidentom, pri ktorom izraelské jednotky spustili paľbu na tri pozície Dočasných síl OSN (UNIFIL) v južnom Libanone vrátane hlavnej základne UNIFIL-u v meste Nakúra. V piatok to uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

16:14

Európska únia plánuje v pondelok uvaliť nové sankcie na Irán za dodávky balistických rakiet Rusku, ktoré Moskva pravdepodobne používa vo vojne na Ukrajine, uviedli v piatok diplomati EÚ.

15:57

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom piatkovom vyhlásení tvrdí, že nad hlavným mestom Pchjongjang lietali juhokórejské drony. Severná Kórea to považuje za politickú a vojenskú provokáciu.

15:56

V meste Vologda na severozápade Ruska čoskoro vztýčia novú sochu sovietskeho vodcu Josifa Stalina. V piatok o tom informoval tamojší gubernátor Georgij Filimonov, ktorý vyhlásil, že sochu postavia na základe žiadosti verejnosti.

15:55

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok prisľúbil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 600 miliónov eur. Nová pomoc bude zahŕňať systémy protivzdušnej obrany, delostrelectvo a drony.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz
15:54

Maďarská polícia zadržala v Báčsko-malokumánskej stolici pedofila, ktorého v Nemecku stíhali v piatich prípadoch za závažné sexuálne zločiny na deťoch. Oznámila to v piatok maďarská polícia na svojej webovej stránke police.hu.

15:53

Vyše 100 Európanov, prevažne Belgičanov, Holanďanov a Francúzov, evakuovalo vo štvrtok večer z Libanonu belgické vojenské lietadlo. Oznámila to v piatok belgická vláda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali