Robert Kaliňák vyzýva: “Už to zastavme!”

❚❚

Bratislava 28. mája 2024 (HSP/Facebook/Foto:Screenshot Facebook video)

 

Výstup, ktorým v nedeľu zakončil politickú diskusnú reláciu Na telo moderátor Michal Kovačič, je podľa Roberta Kaliňáka(SMER-SSD) svetový rekord v nepochopení toho, čo sa udialo v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica. Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák sa prihovoril vo videu, ktoré bolo uverejnené aj na oficiálnom účte premiéra

Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (SMER-SSD)
Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (SMER-SSD)

„V piatok som skonštatoval, že niektorí novinári po atentáte na Roberta Fica nenabrali odvahu pozrieť sa do zrkadla a radšej pokračujú v ich vymyslenom príbehu o zlých politikoch a svätých novinároch,“ začal svoje rozprávanie minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák.

.

„To, čo včera predviedol moderátor politickej relácie na Markíze vo svojom záverečnom vstupe je svetový rekord v nepochopení toho, čo sa stalo,“ uviedol.

 

.

Piliere demokracie

„Ak sa moderátor v priamom prenose sebastredne vyhlási za pilier demokracie, na ktorom stojí a padá celá republika, tak si tu zjavne niekto poplietol sezónu s fazónou,“ povedal.

„Pilierom demokracie totiž nie je moderátor, ale diskutujúci, ktorí môžu otvorene a bez strachu komunikovať opačné názory,“ pokračoval minister.

„Férový dialóg ľudí, ktorí sa vzájomne rešpektujú- to je základný pilier demokracie…A teda niečo, čo sa zo Slovenska za posledné roky doslova vytratilo,“ dodal.

Kaliňák ďalej pripomenul, že nikdy nebol proti ťažkým a kritickým otázkam novinárov, za 25 rokov s oponentmi viedli stovky konfrontačných diskusií a na otázky moderátorov odpovedal hodiny až do posledného mikrofónu. „ Odmietame však zaujatosť politických aktivistov, ktorí sa snažia tváriť ako novinári,“ povedal.

Uviedol, že z toho dôvodu rozumie súkromnej televízii Markíza ako aj TA3 a Joj, že nevyváženosť v diskusiách sa už nedala prehliadať.

.

„Nakoniec – to isté potrebuje urobiť aj štát s verejnoprávnou RTVS,“ myslí si.

„Nie je predsa možné, aby prvé dva dni po atentáte na Roberta Fica komentovali tieto udalosti iba jeho všeobecne známi kritici,“ vysvetlil.

„Žiadame len to, čo je základným imperatívom demokracie : objektívne a vyvážené informácie pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky bez rozdielu !,“ povedal.

„Ako vláda Slovenskej republiky nemôžeme akceptovať, aby akýkoľvek novinár, ktorý nie je schopný rešpektovať pravidlá vyváženosti, si liečil nezhody so svojím zamestnávateľom cez pirátsky výstup, v ktorom sa usiloval zo svojho osobného problému vyrobiť celospoločenský, za ktorý vraj môže – ako inak – vláda Slovenskej republiky,“ pokračuje Kaliňák.

 

.

Pirátsky výstup 

Presne takto pracovali títo politickí aktivisti v médiách posledné roky : „Došlo k základnému omylu medzi varením a jedením. Novinári totiž nemajú byť tvorcami ale konzumentami politiky, kritickými konzumentami… Ale ich vlastný politický názor nemôže tak okato prenikať do ich novinárskej práce, že nakoniec sa ich nástrojom stane namiesto pravdy vymýšľanie, preháňanie a vyrábané senzácií bez reálnych faktorov …,“ povedal.

A presne tak podľa ministra vyzeral aj včerajší koniec relácie Na telo.„ Obviňovanie vlády z cenzúry, boja proti demokracii a plíživej orbanizácii médií je vrcholom nebezpečného zavádzania s jasným motívom – burcovať verejnosť k nenávisti bez jediného argumentu či štipky pravdy,“ uviedol.

„Presne táto činnosť vyústila do atentátu na predsedu vlády Slovenskej republiky!,“ dodal.

„Hovoriť o zmieri v spoločnosti bez úprimnej snahy o vyváženosť zo strany médií a novinárov je úplne zbytočné,“ myslí si Kaliňák.

Uviedol, že práve preto využil príležitosť prihovoriť sa prostredníctvom videa a takto verejne vyzvať : „ Vážené médiá, vážení novinári, chcem Vás vyzvať, aby ste nás raz neobvinili z diktátu. Sadnite si, prosím, spoločne – červený, modrý, biely zelený… akejkoľvek farby ste. Dohodnite sa a sami príďte s návrhom opatrení, ktoré budú jasne smerovať ku skvalitneniu novinárskej práce na Slovensku. Pretože tváriť sa, že u vás doma je všetko v poriadku, je tým najväčším nepochopením atentátu na Roberta Fica,“ povedal.

„My ako politici na svojej domácej úlohe už pracujeme a prídeme s konkrétnymi opatreniami. Som úprimne zvedavý, s čím prídete vy. Pretože zmier je rovnováha,“ povedal v závere minister.

Krátke video Roberta Kaliňáka si môžete pozrieť tu

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:52

Hokejisti Sheffieldu Steelers vyhrali v sobotnom zápase druhého kola Ligy majstrov na ľade Växjö Lakers 3:2 po predĺžení. Víťazný gól zariadil v poslednej minúte extračasu Marc-Olivier Vallerand.

17:48

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda vyhrali v sobotnom prípravnom dueli nad maďarským prvoligistom ETO FC Győr 4:1. Dva góly zaznamenal Matej Trusa.

17:30

V sobotňajšom zápase 4. skupiny C-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Faerských ostrovov so Severným Macedónskom 1:1. Oba góly padli z pokutových kopov, na presný zásah domáceho Viljormura Davidsena z 9. minúty odpovedal krátko po zmene strán Enis Bardhi.

17:23

Policajné psy na letisku Viedeň-Schwechat našli v invalidnom vozíku 39-ročného pasažiera z Venezuely ukrytých 14 kilogramov kokaínu, uviedla v sobotu polícia.

16:43

Alžírčania sa v sobotu vybrali k volebným urnám, aby odovzdali svoj hlas v prezidentských voľbách. Podľa všeobecných očakávaní v nich opätovne zvíťazí súčasný prezident Abdal Madžíd Tabbún.

16:29

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyjadrilo hlboké znepokojenie medializovanými správami informujúcimi o možnom prevoze iránskych balistických striel do Ruska. “Akýkoľvek prevoz iránskych balistických striel do Ruska by znamenal dramatickú eskaláciu iránskej podpory ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine,” vyhlásil hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Sean Savett.

16:07

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová si nezahrá o singlový titul na turnaji WTA 125 v mexickej Guadalajare. Ako najvyššie nasadená hráčka nestačila v semifinále na štvorku poudujatia Tatjanu Mariovú z Nemecka a podľahla jej hladko v dvoch setoch 0:6 a 2:6.

16:05

Supertajfún Jagi v sobotu zasiahol Vietnam a na severe krajiny vyvrátil tisíce stromov. Podľa štátnych médií dosiaľ zahynuli traja ľudia. Tajfún sa v piatok prehnal cez čínsku provinciu Chaj-nan, kde po jeho vyčíňaní hlásili dve obete na životoch a 92 zranených.

Tajfún Jagi
Kokosové palmy sa ohýňajú pozdĺž cesty po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Jagi v meste Haikou, na juhu čínskej provincie Chaj-nan 6. septembra 2024
16:04

Ceny ropy zaznamenali v závere tohto týždňa pokles o viac než 2 %, pričom cena Brentu ukončila obchodovanie v blízkosti 71 USD za barel (159 litrov). To bola najnižšia cena na záver obchodovania za vyše 2,5 roka. Náladu na trhoch ovplyvnili najmä údaje o vývoji na americkom trhu práce.

16:03

Nad zmenou zamestnávateľa uvažuje tento rok necelá polovica Slovákov, častejšie mladí ľudia. Medziročne ide o mierny pokles o štyri percentá. Najčastejším dôvodom pri odchode z práce je vyššia mzda, lepšie pracovné prostredie či blízkosť pracoviska. Vyplýva to z prieskumu JobsIndex spoločnosti Alma Career, ktorý sa realizoval v prvom kvartáli tohto roka na vzorke 1007 slovenských zamestnancov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali