Riaditeľ Opery SND sa vzdal funkcie. Nesúhlasí s krokmi ministerstva

❚❚

Bratislava 21. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Riaditeľ Opery Slovenského národného divadla (SND) Martin Leginus rezignoval na funkciu riaditeľa. Ako dôvod uviedol neakceptovateľnú a neudržateľnú situáciu, do ktorej SND priviedlo rezortné vedenie. TASR o tom informovala PR manažérka divadla Jana Alexová

Martin Leginus
Na snímke riaditeľ Opery SND Martin Leginus

Leginus upozornil, že SND je po odvolaní predchádzajúceho generálneho riaditeľa Mateja Drličku už tretí týždeň bez štatutárneho zástupcu. Zdôraznil, že manažment opery v súčasnosti nemôže reagovať na náhle situácie, ktoré v rámci prevádzky často vznikajú.

.

“Prevádzka Opery SND v podobe, v akej má fungovať, je zablokovaná. S ponechaním takéhoto stavu nesúhlasím a odmietam prijať zodpovednosť za dôsledky vyvolané neriešením tejto situácie zo strany rezortného vedenia,” dodal Leginus.

Pripomenul, že Opera SND má za sebou úspešné obdobie a v medziročnom hodnotení dosiahla percentuálny nárast vo všetkých merateľných ukazovateľoch. Za uplynulý rok dosiahla návštevnosť v opere viac ako 80 percent, čo je najviac za posledných 15 rokov.

.

Leginus viedol opernú zložku SND od augusta 2023.

Z podobných dôvodov ako Leginus, poukazujúc na dôsledky absencie štatutára divadla, sa v piatok 16. augusta vzdal funkcie ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:24

Letectvo ukrajinských ozbrojených síl hlásilo prelety dronov typu Šáhid, ktoré na Ukrajine cielili aj na civilnú infraštruktúru. V súvislosti s tým bol vo väčšine oblastí – vrátane Kyjeva a Kyjevskej oblasti – vyhlásený poplach. Táto mimoriadna situácia trvala aj v Sumskej, Poltavskej a Charkovskej oblasti.

07:28

Austrália odoberie vyznamenania niektorým vojenským veliteľom, ktorých jednotky boli zapojené do údajných vojnových zločinov a nezákonného konania počas pôsobenia v Afganistane.

07:25
Zdroje Nemecka a jeho spolkových krajín na prijímanie migrantov sú „prakticky vyčerpané“.

Uviedla to šéfka nemeckého ministerstva vnútra Nancy Featherová v liste Európskej komisii, píše Spiegel.

Nemecko predtým uviedlo o potrebe obnoviť kontrolu na všetkých hraniciach krajiny.

06:49

Nová socha zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorú minulý týždeň odhalili v záhradách opevneného sídla Antrim Castle v Severnom Írsku, sa stretla s prevažne ostrou kritikou miestnych, ako aj odborníkov.

06:48

Predvolebný duel v USA medzi demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou a republikánskym nominantom Donaldom Trumpom sledovalo viac ako 67,1 milióna televíznych divákov, uviedla spoločnosť Nielsen.

06:47

Pri izraelských leteckých útokoch, ktoré zasiahli školu a domy v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy, údajne zahynulo aj šesť zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Podľa agentúry ide o najvyšší počet obetí spomedzi jej zamestnancov počas jedného incidentu.

06:46

 Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori zomrel vo veku 86 rokov, oznámila jeho dcéra na sociálnej sieti X.

06:45

Severná Kórea odpálila smerom k Japonskému moru niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, tvrdí juhokórejská armáda. Soul neuviedol ďalšie podrobnosti s tým, že v súčasnosti prebieha prešetrovanie incidentu.

06:43

Kozmická loď Sojuz MS-26 s dvoma ruskými kozmonautmi a jedným americkým astronautom sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), a to niečo viac ako tri hodiny po jej štarte.

06:42

Lietadlá Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré sa nachádzajú na základniach v pobaltský krajinách, by mali zostreľovať ruské drony, ktoré sa dostanú do ich vzdušného priestoru. Vyhlásil to litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas po tom, čo sa minulý týždeň zrútil v Lotyšsku ruský dron.

06:40

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že Egyptu poskytne vojenskú pomoc v hodnote 1,3 miliardy dolárov. USA pomoc poskytnú napriek tomu, že Egypt nespĺňa požadované podmienky v oblasti ochrany ľudských práv.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke herci z Labutieho jazera Matthewa Bournea v kostýmoch počas fotografovania na jazere v londýnskom St James\' Parku

Autor: TASR/AP-Jordan Pettitt/PA Wire/PA via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali